Έτσι να αντιμετωπίζεις τους ανθρώπους που σε νευριάζουν

Πώς πρέπει να συμπεριφέρομαι στον γείτονα μου ο οποίος είναι 70 ετών και μόλις με βλέπει να κάθομαι στο μπαλκόνι μου, κλείνει με δύναμη τις σιδερόπορτες της αποθήκης του;

Τού ζήτησα τον λόγο και μου είπε πως θα κάνει ό,τι θέλει γιατί είναι στην αυλή του. Μάλιστα, για αυτό το θέμα κάλεσα και την αστυνομία.

Στην αρχή συμμορφώθηκε αλλά μόλις πέρασε μια εβδομάδα, άρχισε τα ίδια Αυτή η συμπεριφορά του γείτονα μού έχει προκαλέσει υπερβολικό άγχος τόσο που αποφεύγω να κάθομαι πλέον στο μπαλκόνι μου. Τι να κάνω;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Ψυχολόγος – Ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός

Εδώ υπάρχει μια δυσάρεστη κατάσταση μεταξύ των γειτόνων. Ο πιο ηλικιωμένος γείτονας φαίνεται να είναι σε μια πολύ καχύποπτη φάση. Ο αναγνώστης μας τα παίρνει όλα πολύ προσωπικά, ενδεχομένως όμως να μην είναι προσωπικό.

kakia-neyra

Υπήρξαν προηγουμένως άλλες διενέξεις ή τσακωμοί; Μπορεί να κάνει μια κουβέντα μαζί του να βρουν μια συμβιβαστική λύση; Παρόλο που είναι θυμωμένος ίσως πρέπει να το κάνει, για να διαπιστώσει αν έχει κάτι προσωπικό μαζί του.

Οι άνθρωποι εκνευρίζονται γιατί φοβούνται

Όταν έχουμε πολλά νεύρα είναι δύσκολο να σκεφτούμε και όταν νιώθουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να σκεφτούμε, τότε είναι προτιμότερο από το να εκφραστούμε απειλητικά, από το να εκβιάσουμε ή να επιτεθούμε πράγμα που δε θα φέρει τη λύση στο πρόβλημά μας καλό είναι να αποχωρούμε εκείνη την στιγμή.

Να ασχοληθούμε με κάτι άλλο και μετά όταν ξεχαστούμε λίγο να μιλήσουμε με ειλικρίνεια. Γιατί πρέπει να υπάρξει επικοινωνία των συναισθημάτων. Και τότε θα διαπιστώσουμε ότι και ο άλλος θα είναι σε θέση να συζητήσει μαζί μας. Κάπως έτσι λύνονται οι διαφωνίες γιατί ακούγονται τα συναισθήματα.

Οι άνθρωποι εκνευρίζονται και φωνάζουν γιατί φοβούνται ότι τα συναισθήματά τους δεν ακούγονται. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία όσα μας θυμώνουν τη στιγμή που δεν είμαστε συναισθηματικά φορτισμένοι.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Οι πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνει η γυναίκα η οποία έχει πέσει θύμα βίας

Δεν μπορώ να ελέγξω τον εκνευρισμό μου: Χρειάζομαι ψυχολόγο;

Γονεϊκή κακοποίηση: Όταν η κόρη χτυπάει τη μάνα

Σχετικά άρθρα