Μιλφέιγ με αφράτη κρέμα βανίλια

Μόλις δοκιμάσετε αυτό το εύκολο μιλφέιγ με σφολιάτα, δεν θα ξαναφάτε ποτέ μιλφέιγ ζαχαροπλαστείου. Τέλεια συνταγή και 4 μυστικά για να γίνει τέλειο!

Υλικά

• 1 φύλλο σφολιάτα (εμπορίου)
• 1 λίτρο γάλα
• 1⅓ φλ. ζάχαρη
• 1⅓ φλ. αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
• 2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
• 1 κλωνάρι βανίλιας
• 4 αυγά
• 2 φλ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
• άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Για το μιλφέιγ με σφολιάτα, στρώνουμε λαδόκολλα σε λαμαρίνα. Απλώνουμε επάνω το φύλλο σφολιάτας. Με πιρούνι την τρυπάμε παντού και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220οC, στον αέρα, για 10΄.

Βγάζουμε τη σφολιάτα από το φούρνο και την αναποδογυρίζουμε με τη βοήθεια της λαδόκολλας. Με γάντια κουζίνας στα χέρια πατάμε καλά τη σφολιάτα να ξεφουσκώσει και πετάμε τη λαδόκολλα. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170οC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 20΄ μέχρι να ροδίσει καλά. Την αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε τη βελούδινη κρέμα ζαχαροπλαστικής. Βάζουμε το 1/2 από το γάλα σε κατσαρόλα να ζεσταθεί και τη βανίλια, αφού πρώτα τη χαράξουμε κατά μήκος.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλεύρι και το υπόλοιπο κρύο γάλα με μίξερ χειρός. Αφαιρούμε τη βανίλια και με τη μύτη ενός μαχαιριού ξύνουμε τον καρπό της και τον ρίχνουμε στο γάλα. Λίγο λίγο, και πάντα ανακατεύοντας με σύρμα, προσθέτουμε το μείγμα χτυπημένων αυγών στο ζεστό γάλα. Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα. Μόλις δέσει την αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε το βούτυρο για να λιώσει όσο είναι ζεστή. Ανακατεύουμε με σύρμα. Τη βάζουμε σε μπολ φαρδύ και καλύπτουμε με μεμβράνη κολλώντας τη στην επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει πέτσα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Χτυπάμε την κρέμα σε παχύρρευστη μορφή. Ξαναχτυπάμε την κρέμα βανίλιας, αφού κρυώσει, με μίξερ χειρός για να αφρατέψει και προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα ανακατεύοντας (να ενωθούν) απαλά με σπάτουλα.
Κόβουμε κατά μήκος την ψημένη σφολιάτα σε 3 ίσα μέρη. Βάζουμε σε πιατέλα το πρώτο φύλλο, απλώνουμε το 1/2 της κρέμας, βάζουμε το δεύτερο, απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα και τέλος καλύπτουμε με το τρίτο φύλλο σφολιάτας.

Αχνίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

4 μυστικά για το καλύτερο σπιτικό μιλφέιγ

Πώς ψήνω τη σφολιάτα σωστά, σε τι θερμοκρασία και γιατί πρέπει να είναι παγωμένη πριν μπει στο φούρνο;

-Για να ψηθεί σωστά η σφολιάτα, την απλώνουμε στο ταψί πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Τρυπάμε όλη την επιφάνεια με ένα πιρούνι πολλές φορές για να φύγει ο εγκλωβισμένος αέρας.

-Η σφολιάτα αγαπάει πολύ το ψυγείο, δηλ. πρέπει κατευθείαν από το ψυγείο όπως είναι παγωμένη να μπει στο φούρνο.

– Ψήνουμε στην αρχή σε δυνατή θερμοκρασία για να πάρει όγκο. Μετά, χαμηλώνουμε το φούρνο ώστε να ψηθεί μέχρι μέσα κάθε στρώση της, για να γίνει αφράτη και τραγανή και να χωρίσει σε χίλια φύλλα.

–Στα μισά του ψησίματος αναποδογυρίζουμε το φύλλο της σφολιάτας με προσοχή και πιέζουμε με μια πετσέτα την επιφάνεια με τις παλάμες μας. Με αυτό τον τρόπο θα φύγει ο εγκλωβισμένος αέρας και θα γίνει τραγανή. Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει καλά.

-Να θυμάστε ότι σφολιάτα που δεν ψήθηκε μέχρι μέσα κι έχει κρατήσει υγρασία, αργά ή γρήγορα θα νοτίσει και θα χάσει την τραγανή υφή της.

Πώς θα διατηρήσω τη σφολιάτα τραγανή και αφράτη αφού την ψήσω;

Αφού βγάλετε τη σφολιάτα από το φούρνο με προσοχή, τη βάζετε σε σχάρα ώστε να κρυώσει και να στεγνώσει καλά, για να παραμείνει τραγανή μέχρι την τελευταία μπουκιά.

Γιατί η κρέμα του μιλφέιγ κάνει πέτσα στην επιφάνεια; Μάθε πώς θα τη διατηρήσεις λεία με βελούδινη υφή

Όταν φτιάξετε την κρέμα για το μιλφέιγ, όπως είναι καυτή, πρέπει να την καλύψετε με μεμβράνη που να εφάπτεται σε όλη την επιφάνειά της, ούτως ώστε, όταν κρυώσει να παραμείνει λεία και με απαλή υφή χωρίς να πετσιάσει.

Πως θα διατηρήσω το μιλφέιγ τραγανό κι αφράτο;

Το μιλφέιγ πρέπει να το στήσετε τελευταία στιγμή. Δεν πρέπει να μπει καθόλου ψυγείο για να παραμείνει τραγανό κι απολαυστικό.

Πηγή: argiro.gr

Σχετικά άρθρα