Κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες: Πώς να την καταπολεμήσεις τώρα που δίνεις Πανελλήνιες;

Οι Πανελλήνιες άρχισαν σήμερα και εσύ βρίσκεσαι σε… αναμμένα κάρβουνα. Πήρες όμως το βάπτισμα του πυρός με τη Νεοελληνική Γλώσσα και αναμένεις τα υπόλοιπα! Άγχος τόσο για τις επιδόσεις σου στα μαθήματα που θα ακολουθήσουν όσο και για τα αποτελέσματα που θα… κρίνουν την εισαγωγή σου στις ανώτερες και ανώτατες σχολές!

Μήπως όμως το άγχος σου είναι λίγο πιο υψηλό απ’ ό,τι θα έπρεπε; Αυτό συμβαίνει διότι μάλλον ο οργανισμός σου παράγει μεγάλες ποσότητες κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους! Ενώ η έκκρισή της ουσιαστικά σε προστατεύει σε περίπτωση κινδύνου, τα υπερβολικά υψηλά επίπεδά της στον οργανισμό σου μπορούν να σου προκαλέσουν πολλά προβλήματα!

Κορτιζόλη: μια απαραίτητη ορμόνη σε περίπτωση κινδύνου

Όταν βρίσκεσαι σε πραγματικό κίνδυνο, πολλές ορμόνες παράγονται στον οργανισμό σου για να σε βοηθήσουν να τον ξεπεράσεις. Η πιο γνωστή και πιο σημαντική είναι η αδρεναλίνη, η “ορμόνη του πολέμου”, όπως ονομάζεται. Η αδρεναλίνη θέτει το σώμα σου και όλες τις αισθήσεις σου σε επιφυλακή, ώστε να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις τον κίνδυνο. Στη συνέχεια έρχεται να ολοκληρώσει τη δουλειά της η κορτιζόλη! Η δράση της είναι λιγότερο φανερή αλλά εξίσου -αν όχι περισσότερο- σημαντική. Συμμετέχει στην παραγωγή ενέργειας, μετατρέποντας τα λίπη σε σάκχαρα. Επίσης διοχετεύει αυτήν την ενέργεια στο σωστό μέρος, δηλαδή στους μύες των ποδιών για παράδειγμα αν χρειαστεί να το βάλετε στα πόδια! Ουσιαστικά η κορτιζόλη σού σώζει τη ζωή!

Πέρα από τη σχέση της με το στρες όμως, η κορτιζόλη βοηθάει στη διατήρηση της ενεργειακής ισορροπίας στον οργανισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει, όταν συνδέεται με το άγχος;

Δυστυχώς ο οργανισμός δεν μπορεί να ξεχωρίσει πότε πραγματικά κινδυνεύεις και πότε απλώς αγχώνεσαι, με αποτέλεσμα να παράγει κορτιζόλη, ακόμα κι όταν… τρώγεσαι με τα ρούχα σου! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή υπερβολικής κορτιζόλης, κάτι που είναι επικίνδυνο για την υγεία σου. Αυτό μπορεί να σου προκαλέσει πάχος!

Πώς; Μετά την πάροδο του… στρεσσογόνου παράγοντα, δίνει εντολή στον οργανισμό να αντικαταστήσει τα… λίπη που καταναλώθηκαν για να αντιμετωπίσεις τον… ανύπαρκτο κίνδυνο. Οπότε εσύ πεινάς! Αν αγχώνεσαι όλη την ώρα έντονα, τότε πεινάς και πολύ περισσότερο! Μάλιστα παίρνεις περισσότερο στη μέση: η κορτιζόλη που παράγεται στα επινεφρίδια θα έχει από εκεί πιο άμεση πρόσβαση όταν έχει ανάγκη.

Από την άλλη, σε περίοδο στρες, τα κύτταρα του σώματος έχουν μεγάλη αντίσταση στην ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει την ποσότητα της ζάχαρης στο αίμα, για να κινητοποιήσουν στο μάξιμουμ την ενέργειά σου. Μια συνεχόμενη… έκθεση στο άγχος, μπορεί να ευνοήσει την εμφάνιση Διαβήτη Τύπου Β, που χαρακτηρίζεται από την… αντίσταση στην ινσουλίνη!

Πώς θα καταφέρεις να μειώσεις το άγχος σου;

Αν υποφέρεις ήδη από χρόνιο άγχος, οι Πανελλήνιες είναι δυστυχώς μόνο η αρχή… Έρχονται κι άλλες πιο σπουδαίες εξετάσεις και δοκιμασίες στο μέλλον! Οπότε είναι καλύτερο να καταφέρεις να αντιμετωπίσεις το στρες όσο είναι νωρίς! Τι να κάνεις;

  • Βάλε χαλαρωτική μουσική ακόμα και όταν διαβάζεις: βοηθάει πολύ η ορχηστρική μουσική, “κλασική ή μή”: nocturnes του Chopin, κανένα Μότσαρτ, Τσαϊκόφσκι ή άλλες μουσικούλες που σου αρέσουν
  • Βάλε στη ζωή σου τη γυμναστική, ακόμα και αν δεν σου αρέσει!
  • Καλά νέα: Ένα μικρό κομματάκι μαύρης σοκολάτας βοηθάει να πέσουν τα επίπεδα κορτιζόλης! Μικρό είπαμε! Και μαύρης σοκολάτας!
  • Τα ίδια κάνει και το πράσινο τσάι! Έχουν βγει και ωραία ice tea με βάση το πράσινο τσάι
  • Να κοιμάσαι αρκετά! Οι γιατροί συστήνουν τουλάχιστον 8 ώρες: τόσες χρειάζονται για να αποβάλει ο οργανισμός το συσσωρευμένο άγχος!

Νίκη Κοσκινά

Με πληροφορίες από femmeactuelle.fr

 

 

 

Σχετικά άρθρα