Όμαρ αλ-Μπασίρ: Ένας από τους χειρότερους δικτάτορες του κόσμου ο οποίος διέταξε την εκτέλεση χιλιάδων αξιωματικών και διαδηλωτών, πήρε 25 εκατομμύρια από τον Πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας και παντρεύτηκε την ξαδέρφη του

Δικαστήριο του Σουδάν καταδίκασε πριν από λίγες ημέρες τον πρώην πρόεδρο Όμαρ αλ-Μπασίρ σε κράτηση δύο χρόνων σε εγκαταστάσεις σωφρονισμού.

Ντυμένος με την παραδοσιακή λευκή ενδυμασία και το λευκό τουρμπάνι, άκουσε ήρεμα μέσα από ένα μεταλλικό κελί την ανάγνωση της ετυμηγορίας από τον δικαστή, Αλ-Σαντίκ Αμπντελραχμάν. Κρίθηκε ένοχος για διαφθορά ενώ πρόκειται για την πρώτη δικαστική απόφαση σε βάρος του πρώην ηγέτη ο οποίος εκδιώχθηκε στη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων.

Γιατί δεν θα φυλακιστεί;

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, ο 75χρονος πρώην πρόεδρος, ο οποίος εκδιώχθηκε τον Απρίλιο έπειτα από πολύμηνες διαδηλώσεις στους δρόμους κατά της 30ετούς διακυβέρνησής του, θα σταλεί σε εγκαταστάσεις σωφρονισμού, αντί στη φυλακή, λόγω της ηλικίας του. Πάντως, στο δικαστήριο βρέθηκαν υποστηρικτές του, που διαμαρτύρονταν για την κράτησή του.

Από την άλλη, οι διαδηλώσεις, που προκλήθηκαν από την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης, άρχισαν να επεκτείνονται σε όλο το Σουδάν πριν από ένα χρόνο και συγκεκριμένα, στις 19 Δεκεμβρίου 2018. Σχεδόν τέσσερις μήνες αργότερα, μια ομάδα στρατηγών απομάκρυνε από την εξουσία τον Μπασίρ και τον φυλάκισε στη φυλακή Κόμπαρ του Χαρτούμ, όπου εκείνος είχε φυλακίσει χιλιάδες πολιτικούς αντιπάλους του στη διάρκεια της καταπιεστικής διακυβέρνησής του.

https://www.instagram.com/p/B6G6u0EpcN5/

Καταζητείται (και) διεθνώς

«Ο δικαστής εξέδωσε την απόφαση αυτή στη βάση πολιτικών κριτηρίων. Παρόλα αυτά εξακολουθούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στη σουδανική δικαιοσύνη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Άχμεντ Ιμπραχίμ αλ-Ταχίρ, ο επικεφαλής των συνηγόρων υπεράσπισης του Μπασίρ, ξεκαθαρίζοντας πως θα ασκηθεί έφεση. Να σημειωθεί πως στην κατοικία του εντοπίστηκαν και εκατομμύρια ευρώ και λίρες του Σουδάν. Είναι όμως, ποσά που κατασχέθηκαν μόλις ανετράπη.

Καταζητείται επίσης, από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης σε βάρος του το 2009 και το 2010 για τις κατηγορίες της γενοκτονίας, των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στην επαρχία Νταρφούρ του Σουδάν.

Παράλληλα, τον Μάιο, απαγγέλθηκαν σε βάρος του κατηγορίες για πρόκληση και ανάμιξη στη δολοφονία διαδηλωτών, ενώ αυτή την εβδομάδα κλήθηκε για ανάκριση για τον ρόλο του στο στρατιωτικό πραξικόπημα του 1989 χάρη στο οποίο ανήλθε στην εξουσία.

Το «δωράκι» εκατομμυρίων από τον Πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας

Μάλιστα, το καλοκαίρι του 2019 παραδέχτηκε στο δικαστήριο ότι ο Πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν του έστειλε 25 εκατομμύρια σε μετρητά σε ένα ιδιωτικό τζετ. Ο Μπασίρ όμως, ισχυρίζεται πως αξιοποίησε τα εν λόγω χρήματα για δωρεές και όχι για προσωπικό του όφελος.

«Ο γραμματέας μου έλαβε ένα τηλεφώνημα από το γραφείο του Πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας και έλεγε πως έχει ένα… μήνυμα σε ένα ιδιωτικό αεροπλάνο. Μας είπαν ότι δεν επιθυμούν να αναφερθεί το όνομά του. Και στην περίπτωση που γίνει αυτό, πρέπει να αποκαλυφθεί το όνομα της πηγής», είχε δηλώσει ο Μπασίρ. Και όπως υποστήριξε ο ίδιος, δεν ήθελε να αρνηθεί στο… μήνυμα για να μην ταράξει τον Πρίγκιπα, αν και δεν ήξερε τον λόγο που τα έστελνε.

Ο Ομάρ Χασάν Αχμάντ αλ-Μπασίρ γεννήθηκε το 1944 και είναι στρατιωτικός, εκτελώντας ως πρωθυπουργός του Σουδάν από το 1989 ως το 1993 και στη συνέχεια ως πρόεδρος από το 1993 ως το 2019, όταν και ανετράπη. Ήταν ο μακροβιότερος ηγέτης του Σουδάν, κυβερνώντας επί 30 χρόνια, ως την ανατροπή του.

Εξέλεξε… τον εαυτό του!

Γεννήθηκε στο χωριό Χόσε Μπανάγκα, τότε τμήμα του Αγγλοαιγυπτιακού Σουδάν. Η οικογένειά του αργότερα μετανάστευσε στο Χαρτούμ, όπου ολοκλήρωσε τη γυμνασιακή του εκπαίδευση. Σε πολύ νεαρή ηλικία κατατάχθηκε στον στρατό το 1960 και αποφοίτησε το 1966 από την Αιγυπτιακή Στρατιωτική Ακαδημία στο Κάιρο.

Σύντομα ανέβηκε στην ιεραρχία και έφτασε στους αλεξιπτωτιστές και έπειτα πολέμησε με τον αιγυπτιακό στρατό στον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ με το Ισραήλ το 1973. Επιστρέφοντας στο Σουδάν τέθηκε επικεφαλής ομάδας αξιωματικών του στρατού και ανέτρεψε σε αναίμακτο στρατιωτικό πραξικόπημα την κυβέρνηση συνασπισμού του Σαντίκ αλ-Μαχντί στις 30 Ιουνίου του 1989.

Η νέα στρατιωτική κυβέρνηση απαγόρευσε τη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων και εισήγαγε σε πανεθνικό επίπεδο τον ισλαμικό νόμο (Σαρία). Εν συνεχεία ανέλαβε πρόεδρος του Επαναστατικού Συμβουλίου Διοίκησης για την Εθνική Σωτηρία, που ιδρύθηκε τότε με εξουσίες νομοθετικές και εκτελεστικές για προσωρινή περίοδο. Ο Μπασίρ έγινε αρχηγός κράτους, πρωθυπουργός αρχηγός του Στρατού και υπουργός Άμυνας.

Διέταξε τις εκτελέσεις αξιωματικών

Συμμάχησε με τον ηγέτη του Εθνικού Ισλαμικού Μετώπου Χασάν αλ-Τουράμπι και προώθησαν μαζί την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου στα βόρεια της χώρας. Επιπλέον, ο αλ-Μπασίρ προέβη σε εκκαθαρίσεις και εκτελέσεις αξιωματικών του στρατού, στην απαγόρευση της λειτουργίας οργανώσεων και συλλόγων, στην απαγόρευση των πολιτικών κομμάτων και στην αναστολή της έκδοσης ανεξάρτητων εφημερίδων, με σύλληψη και φυλάκιση δημοσιογράφων.

https://www.instagram.com/p/B5grWzbIEic/

Η αυταρχική του διακυβέρνηση συνεχίστηκε και στις 16 Οκτωβρίου του 1993 διορίστηκε πρόεδρος της χώρας με αποτέλεσμα να «εκλεγεί» το 1996. Το 1998 έθεσε σε ισχύ ένα νέο Σύνταγμα. Το 1999 απέλυσε τον Πρόεδρο της Βουλής Χασάν αλ-Τουράμπι, ο οποίος συνελήφθη και τέθηκε σε περιορισμό το 2001. Οι κατηγορίες εναντίον του όμως, από χώρες όπως οι ΗΠΑ, είναι πολλές και όλες προτάσσουν το επιχείρημα ότι υποθάλπει την τρομοκρατία.

Είναι παντρεμένος με την ξαδέρφη του

Ο Ομάρ αλ-Μπασίρ έχει κατηγορηθεί σε όλη τη διάρκεια της προεδρίας του για τον ρόλο του στον πόλεμο του Νταρφούρ, την παροχή στρατιωτικής και οικονομικής υποστήριξης προς τους παραστρατιωτικούς Τζαντζαγουίντ (για τους οποίους όμως η ίδια η κυβέρνηση του δεν αναγνωρίζει καν την ύπαρξή τους), όπως επίσης και για τις σχέσεις της κυβέρνησής του με την προσωρινή κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν και για τις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στο Χαρτούμ και στο Τσαντ.

https://www.instagram.com/p/B3XA_4EpzrD/

Το 2005, το 2006 και το 2007 το περιοδικό «Parade» τον χαρακτήρισε ως τον χειρότερο δικτάτορα στον κόσμο και το 2008 ήταν 2ος, πίσω από τον Κιμ Γιονγκ Ιλ. Αν και δεν έχει δικά του παιδιά, είναι παντρεμένος με την ξαδέρφη του, Φατμά Χαλίντ. Έχει επίσης μια δεύτερη σύζυγο, τη Γουιντάντ Μπάμπικερ, η οποία είχε πολλά παιδιά από τον πρώτο γάμο της με ένα μέλος του Επαναστατικού Συμβουλίου για την Εθνική Σωτηρία, Ιμπραήμ Σαμσαντίν, ο οποίος σκοτώθηκε σε δυστύχημα με ελικόπτερο.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Δημήτρης Κοντομηνάς: Ο επιχειρηματίας που έχτισε μια «αυτοκρατορία» και κατάφερε να βγάλει 1,3 δισ. ευρώ σε 4 χρόνια – Ο λόγος που αποφάσισε να πουλήσει όλες τις μετοχές του στον Alpha και τα σοβαρά προβλήματα υγείας

Κώστας Καίσαρης: Ο «άρχοντας των δαχτυλιδιών» που στολίζει όλη τη σόουμπιζ, πάντρεψε την κόρη του – Ο παραμυθένιος γάμος, οι εκλεκτοί καλεσμένοι και η δεξίωση… υπερπαραγωγή

Οικογένεια Κουμάνταρου: Οι εφοπλιστές που διακρίθηκαν στις τέχνες, τη ναυτιλία, τη βιομηχανία και την πολιτική – Η σχέση με τον Νίκο Γουλανδρή και τον Σταύρο Νιάρχο

Δημήτρης Κοπελούζος: Ο επιχειρηματίας… φαινόμενο που ξεκίνησε καριέρα στα 20 του – Η οικόγενεια που λατρεύει, η επαγγελματική ζωή που τον παθιάζει και η αιώνια προσφορά στα κοινά

Τζoν Κατσιματίδης: O αυτοδημιούργητος Ελληνοαμερικανός γιος φαροφύλακα που έγινε δισεκατομμυριούχος και… κολλητός πολλών Προέδρων

Σχετικά άρθρα