Φτιάξτε χειροποίητα νιόκι στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας και βασιλικό μόνο με 400 θερμίδες

Δεν ξέρετε τι να μαγειρέψετε σήμερα και ταλαιπωρείστε για να διαλέξετε κάτι διαφορετικό; Τότε είστε στο κατάλληλο μέρος! Μοιραζόμαστε μαζί σας τις πιο νόστιμες και ευφάνταστες συνταγές, που μπορείτε να ετοιμάσετε μόνοι σας στο σπίτι και μάλιστα διατηρώντας ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.

Αυτό είναι άλλωστε και το αιώνιο πρόβλημα που μας απασχολεί και θα μας απασχολεί. Μα φυσικά μιλάμε για τις θερμίδες! Προτείνουμε να διαλέγετε προσεκτικά τα υλικά με τα οποία θα μαγειρέψετε και να επιλέγετε και τρόφιμα με μεγάλη θρεπτική αξία και μικρή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Προσπαθήστε να έχετε καθημερινά μαγειρεμένο, σπιτικό φαγητό, ώστε να ελέγχετε τις ποσότητες των λιπαρών συστατικών που χρησιμοποιείτε.

Εμείς προτείνουμε να βάλετε χρώμα και άρωμα στα φαγητά σας, χρησιμοποιώντας γευστικά υλικά και μπαχαρικά. Σήμερα μοιραζόμαστε μια εκπληκτική συνταγή για να φτιάξετε σπιτικά νιόκι με σάλτσα ντομάτας στο φούρνο. Η συνταγή περιέχει περίπου 400 θερμίδες ανά μερίδα, οπότε δεν έχετε να ανησυχείτε για την διατροφή σας.

Βάλτε την μαγειρική σας ποδιά και πάμε να ξεκινήσουμε!

Υλικά που θα χρειαστείτε

Για τα νιόκι

  • 1 κιλό –  πατάτες
  • 280 γρ. κοσκινισμένο αλεύρι
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
  • Ένα μικρό μοσχοκάρυδο
  • 2 κρόκους αυγών
  • Ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα 

  • 4 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • 570 γρ. πουρέ ντομάτας
  • Αλατοπίπερο
  • Χούφτα φρέσκα φύλλα βασιλικού
  • 200 γρ. τυρί μοτσαρέλα
  • 55 γρ. τριμμένο τυρί πεκορίνο

Eκτέλεση συνταγής

Βήμα 1 Γεμίστε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και βράστε τις πατάτες για περίπου 40-60 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.

Βήμα 2 Στραγγίξτε με σουρωτήρι και αφήστε τις να κρυώσουν για 20 λεπτά. Ξεφλουδίστε το δέρμα από τις πατάτες χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι. Χρησιμοποιώντας ένα ricer, ή πολτοποιητή, πολτοποιήστε τις πατάτες πάνω από το ξύλο κοπής. Τοποθετήστε το αλεύρι σε κόσκινο και πασπαλίστε το κοσκινισμένο αλεύρι πάνω από τις λιωμένες πατάτες. Προσθέστε λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο (αν είναι δυνατόν). Χτυπάμε τους δύο κρόκους αυγού και περιχύνουμε πάνω από το μείγμα.

Βήμα 3 Χρησιμοποιήστε δύο ξύστρες ζύμης και διπλώστε απαλά το μείγμα μερικές φορές για να συνδυάσετε όλα τα συστατικά. Ζυμώστε πολύ απαλά μερικές φορές μέχρι να ενσωματωθεί καλά το αλεύρι. Θα πρέπει να είναι λείο και λίγο κολλώδες. Μην το δουλεύετε υπερβολικά.

Βήμα 4 Στην τελική του μορφή το ζυμάρι θα πρέπει να έχει ένα κυλινδρικό μέγεθος. Πασπαλίστε λίγο αλεύρι και ξεκινήστε το κόψιμο σε μικρές μπουκίτσες νιόκι.

Βήμα 5 Σε μια μεγάλη κατσαρόλα αλατισμένου νερού, αφήστε το νερό να βράσει και προσθέστε τα νιόκι, μια μικρή ποσότητα κάθε φορά. Μόλις αρχίσουν να επιπλέουν, είναι σχεδόν έτοιμα. Βγάλτε τα έξω με ένα κουτάλι, αφήστε τα να στεγνώσουν 5 λεπτά και προσθέστε λίγο ελαιόλαδο.

Βήμα 6 Τοποθετήστε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέστε 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και 4 σκελίδες σκόρδου αποφλοιωμένες. Τσιγαρίζουμε το σκόρδο μέχρι να ροδίσει και μετά το αφαιρούμε. Προσθέστε το πουρέ ντομάτας, αλάτι και πιπέρι και τα φύλλα βασιλικού. Αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει και στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά και συνεχίστε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά.

Βήμα 7 Προσθέστε το νιόκι στην κατσαρόλα με τη σάλτσα ντομάτας και ανακατέψτε απαλά.

Βήμα 8 Μεταφέρετε τα πάντα σε ένα ταψί, (προσθέστε τα νιόκι, την μοτσαρέλα και πασπαλίστε με τριμμένο τυρί Πεκορίνο και τελειώστε με νιόκι στην κορυφή.

Βήμα 9 Μεταφέρουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 15 λεπτά στους 220 ° C ή μέχρι να ροδίσουν.

Βήμα 10 Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει για 15 λεπτά. Σερβίρετε με φρέσκα φύλλα βασιλικού.

Δείτε ολόκληρο το βίντεο με τη συνταγή 

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Νιόκι ογκρατέν με μπρόκολο και σπανάκι

Σχετικά άρθρα