Αρχική / Διατροφή / Food therapy / Επιφάνειες κοπής: Ο σωστός τρόπος καθαρίσματος από τα χιλιάδες μικρόβια
Επιφάνειες κοπής: Ο σωστός τρόπος καθαρίσματος από τα χιλιάδες μικρόβια thumbnail

Επιφάνειες κοπής: Ο σωστός τρόπος καθαρίσματος από τα χιλιάδες μικρόβια

Επιφάνειες κοπής. Όλοι τις έχουμε στο σπίτι μας, αλλά πόσοι από εμάς γνωρίζουν πως να τις καθαρίζουν όπως πρέπει; Γιατί αν νομίζετε ότι το καθάρισμα της επιφάνειας κοπής που έχετε στην κουζίνα σας δεν είναι και τόσο σημαντικό, κάνετε λάθος!


Εάν δεν καθαριστεί σωστά, η επιφάνεια κοπής (είτε είναι ξύλο, είτε είναι πλαστικό) μπορεί να γίνει πηγή βακτηρίων και μικροβίων, τα οποία θα μεταπηδήσουν και στα τρόφιμά σας αν δεν προσέξετε.


Ξύλινη επιφάνεια κοπής
cutting board


Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Epicurious, το πως χρησιμοποιείτε την ξύλινη επιφάνεια κοπής υποδηλώνει και τον τρόπο που πρέπει να την καθαρίσετε. Εάν πάνω σε αυτήν κόβετε λαχανικά, λίγο ζεστό νερό και σαπούνι και ένα πέρασμα με το σφουγγάρι αρκούν για να την καθαρίσετε.


Εάν πάνω σε αυτή την επιφάνεια κόβετε κρέας (ωμό), η ιστοσελίδα Food Network συστήνει να χρησιμοποιείτε 3% υπεροξείδιο του υδρογόνου. Το ρίχνετε πάνω στην επιφάνεια, το απλώνετε με ένα σφουγγάρι και το αφήνετε για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια την καθαρίζετε με ένα καθαρό σφουγγάρι.


Παρ' ολ' αυτά καλό θα ήταν να αποφεύγετε να κόβετε ωμό κρέας σε ξύλινη επιφάνεια επειδή τα βακτήρια μπορεί να «κρυφτούν» στις εγκοπές του ξύλου και να μην καθαριστούν. Επιπλέον, αποφύγετε να βάλετε την ξύλινη επιφάνεια κοπής στο πλυντήριο πιάτων, αφού θα την χαλάσει.


Πλαστική επιφάνεια κοπής
cutting board plastic


Σύμφωνα με την Martha Stewart, η πλαστική επιφάνεια κοπής, αντίθετα με την ξύλινη, μπορεί να μπει στο πλυντήριο πιάτων. Επιπλέον, οι πλαστικές επιφάνειες κοπής δεν είναι τόσο απορροφητικές όσο είναι οι ξύλινες οπότε είναι καλύτερες για να κόβετε το κρέας. Εάν επιλέξετε να την πλύνετε στο χέρι, βάλτε ζεστό νερό και λίγη χλωρίνη και στη συνέχεια πλύντε την με άφθονο νερό.


Όσο για τις οσμές, λίγο λεμόνι και αλάτι είναι ο ιδανικός συνδυασμός για να ξεφορτωθείτε οποιαδήποτε δυσάρεστη μυρωδιά ή λεκέδες.


huffingtonpost

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X