Αρχική / Ψυχολογία / Κατάθλιψη / Στεναχώρια: Μπορεί να προκαλεί βλάβες στην υγεία;
Στεναχώρια: Μπορεί να προκαλεί βλάβες στην υγεία;  thumbnail

Στεναχώρια: Μπορεί να προκαλεί βλάβες στην υγεία;
Είναι εξαιρετικά διαδεδομένη η αντίληψη πως η στεναχώρια προκαλεί βλάβες στην υγεία και πως μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες  στον άνθρωπο. Είναι παραδεκτό πως όταν κάποιος συγχυστεί κινδυνεύει να δει την αρτηριακή πίεση του να αυξάνει ή ακόμα και να πάθει έμφραγμα. Ενώ δεν είναι λίγοι άνθρωποι που αποδίδουν κάποιο καρκίνο στη δυστυχία που πέρασε ή περνά κάποιος πάσχοντας.  Έτσι καθολικά αποδεκτή είναι η σύσταση να μην στεναχωριόμαστε και να προσπαθούμε να ζούμε ευτυχισμένα.


Αυτό βεβαίως είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί από μόνο του, ιδίως σε περιόδους με αυξημένα τα προβλήματα της καθημερινότητας. 


Μία νέα μελέτη, όμως, με μεγάλο αριθμό γυναικών που παρακολουθήθηκαν χρόνια δίνει κουράγιο σε όσους αισθάνονται δυστυχισμένοι. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet ( http://www.thelancet.com/pdfs/journals/lancet/PIIS0140-6736(15)01222-2.pdf) , έδειξε πως όσες από τις γυναίκες που ανέφεραν ότι αισθάνονταν δυστυχισμένες δεν έχασαν χρόνια ζωής, ενώ από την άλλη οι ευτυχισμένες δεν κέρδισαν κάτι το ουσιαστικό σε θέματα επιβίωσης. Αντίθετα προκύπτει πως είναι η καλή κατάσταση της υγείας αυτή που δημιουργεί ευτυχία ή και η απώλεια της αυτή που κάνει τον άνθρωπο δυστυχισμένο. Και αυτή η συναισθηματική αντίδραση πρέπει να τύχει της κατάλληλης ιατρικής διερεύνησης και στήριξης. 


Αλλά πέρα απ’ αυτά εκείνο που πρέπει να προσέχουμε περισσότερο είναι το να επιλέγουμε υγιεινούς τρόπους ζωής. Πιο πολύ κερδισμένοι, σε χρόνια ζωής, θα είμαστε αν δεν καπνίσουμε ή δεν τρώμε υπερβολικά και ανθυγιεινά, αν γυμναζόμαστε και αν γενικότερα αποφεύγουμε παράγοντες που έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν βλάβες στην υγεία μας.


Παρόλα τα συμπεράσματα, όμως, της μελέτης,  το εκδοτικό σχόλιο στο περιοδικό Lancet επισημαίνει πως ακόμα είναι νωρίς για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα για την επίδραση ή όχι της δυστυχίας στην υγεία.  Όμως, αποτελούν τα ευρήματα της μελέτης μια ανακούφιση σε όσους έχουν κακή διάθεση.
Ευάγγελος Φιλόπουλος


Ο Ευάγγελος Φιλόπουλος είναι Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Μαστού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» και Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, 
Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X