Αρχική / Διατροφή / Food therapy / Φυτοοιστρογόνα: Τι είναι και πώς ωφελούν την υγεία σου
Φυτοοιστρογόνα: Τι είναι και πώς ωφελούν την υγεία σου thumbnail

Φυτοοιστρογόνα: Τι είναι και πώς ωφελούν την υγεία σου

Τα φυτοοιστρογόνα, αλλιώς «διατροφικά οιστρογόνα», είναι φυσικές ενώσεις που απαντώνται σε φυτά, που μπορει ήδη να αποτελούν μέρος της διατροφής σου.


Αρχικά, το οιστρογόνο είναι μια ορμόνη που απελευθερώνεται στο σώμα μιας γυναίκας και ρυθμίζει τον εμμηνορροϊκό της κύκλο. Το ενδοκρινικό σύστημα του οργανισμού είναι υπεύθυνο για την παραγωγή αυτής της ορμόνης.Στην εφηβεία, τα οιστρογόνα παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του στήθους της γυναίκας, των μαλλιών της μασχάλης και των ηβικών τριχών. Μέχρι την εμμηνόπαυση, τα οιστρογόνα ελέγχουν τις περιόδους μιας γυναίκας.


Τρόφιμα που περιέχουν φυτοοιστρογόνα περιλαμβάνονται τα λαχανικά, οι καρποί, κάποιοι κόκκοι και τα όσπρια.


Όταν καταναλώνεις φυτικά τρόφιμα που περιέχουν φυτοοιστρογόνα, αυτό μπορεί να έχει για τον οργανισμό σου την ίδια επίδραση με τα οιστρογόνα που παράγεις φυσικά.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν συμπληρώματα φυτοοιστρογόνου, αλλά η λήψη αυτών από φυσικές πηγές τροφίμων θεωρείται καλύτερη επιλογή.


Πώς λειτουργούν τα φυτοοιστρογόνα;


Τα φυτοοιστρογόνα μιμούνται τον τρόπο λειτουργίας των οιστρογόνων, επειδή η χημική δομή τους είναι πολύ παρόμοια με αυτή.


Όταν τα φυτοοιστρογόνα εισέρχονται στο σώμα, οι υποδοχείς του οιστρογόνου του σώματος τους αντιμετωπίζουν σαν να είναι φυσικά οιστρογόνα. Σημειώνεται ότι τα φυτοοιστρογόνα θεωρούνται ενδοκρινικοί διαταράκτες, επειδή είναι χημικές ουσίες που διαταράσσουν την κανονική ορμονική λειτουργία.Ωστόσο, τα φυτοοιστρογόνα δεν δεσμεύονται στους υποδοχείς οιστρογόνων τόσο σταθερά όσο τα οιστρογόνα που παράγονται από το σώμα. Αυτό σημαίνει ότι τα οφέλη για τον οργανισμό που προέρχονται από αυτά δεν είναι στο ίδιο επίπεδο.


Πώς οφελούν τον οργανισμό;


Τα φυτοοιστρογόνα μπορεί να είναι ωφέλιμα για τις γυναίκες που θέλουν να εξισορροπήσουν τις ορμόνες τους καθώς πλησιάζουν την εμμηνόπαυση. Κι αυτό, γιατί κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, που είναι η περίοδος προτού η γυναίκα φτάσει στην εμμηνόπαυση και σταματήσει την εμμηνόρροια, τα επίπεδα ορμονών στο σώμα της χαρακτηρίζονται από διακυμάνσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια σειρά από συμπτώματα.Η περιεμμηνόπαυση συνήθως ξεκινάει στην ηλικία των 40 ετών και διαρκεί μέχρι την εμμηνόπαυση. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν: • εξάψεις

 • ευαισθησία στα στήθη

 • χαμηλή σεξουαλική δραστηριότητα

 • κούραση

 • ακανόνιστες περιόδους

 • αλλαγές διάθεσης


Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι δυσάρεστα και μερικές γυναίκες χρησιμοποιούν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για να βοηθήσουν στον έλεγχο τους. Τα φυτοοιστρογόνα προσφέρουν μια φυσική εναλλακτική λύση στο συνθετικό οιστρογόνο που χρησιμοποιείται στις θεραπείες αντικατάστασης ορμονών.


Τα φυτοοιστρογόνα συμβάλλουν και σε άλλους τομείς, όπως είναι: • Απαλλαγή από τις εξάψεις

 • Πρόληψη οστεοπόρωσης

 • Αντιμετώπιση διαταραχών στην περίοδο

 • Καταπολέμηση της ακμής

 • Αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού

 • Ευννούν την καλή καρδιακή λειτουργία


Κίνδυνοι και παρενέργειες


Διάφορες μελέτες, που έχουν γίνει κατά καιρούς, δείχνουν ότι τα φυτοοιστρογόνα μπορούν να παρέχουν παρόμοια οφέλη με τα συνθετικό οιστρογόνα, που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.


Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλέστερα από τα συνθετικά οιστρογόνα. Δρουν με παρόμοιο τρόπο και ενδέχεται να κρύβουν τους ίδιους κινδύνους, αναφορικά με τις ακόλουθες παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει η χρήση τους: • Παχυσρκία

 • Καρκίνο

 • Προβλήματα στην αναπαραγωγή


Μελέτη του 2010 έδειξε ότι, για παράδειγμα, τα υψηλά επίπεδα σόγιας στη διατροφή μιας γυναίκας μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία των ωοθηκών.Γενικότερα, θεωρείται ότι είναι υγιεινό να καταναλώνεται φυτική διατροφή και πολλά φυτικά τρόφιμα, τα οποία περιέχουν φυτοοιστρογόνα.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να κατανοηθεί πλήρως πώς λειτουργούν τα φυτοοιστρογόνα, καθώς δεν είναι σαφές εάν η κατανάλωσή τους σε υψηλά επίπεδα συνεπάγεται απαραίτητα κινδύνους για την υγεία.


Πάντως, πριν μπεις σε αυτή τη διαδικασία, καλό θα είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.


Δ. Μ.
Με πληροφορίες από www. medicalnewstoday.com


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X