Αρχική / Διατροφή / Δίαιτα / Νόσος Crohn του εντέρου: Ποια είναι τα συμπτώματα;
Νόσος Crohn του εντέρου: Ποια είναι τα συμπτώματα;  thumbnail

Νόσος Crohn του εντέρου: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η νόσος του Crohn είναι μια ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή ή οίδημα και ερεθισμό σε οποιοδήποτε μέρος του πεπτικού συστήματος, που ονομάζεται επίσης γαστρεντερικός σωλήνας (GI). Το μέρος που προσβάλλεται συνηθέστερα είναι το τελευταίο τμήμα του λεπτού εντέρου, που ονομάζεται ειλεός.Η κίνηση των μυών στον γαστρεντερικό σωλήνα, μαζί με την απελευθέρωση των ορμονών και των ενζύμων, επιτρέπει την πέψη των τροφών.


Στη νόσο του Crohn, η φλεγμονή εκτείνεται βαθιά στο προσβεβλημένο μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα. Η νόσος του Crohn μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί επειδή τα συμπτώματά της είναι παρόμοια με άλλες εντερικές διαταραχές, όπως η ελκώδης κολίτιδα και άλλες IBDS, και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Για παράδειγμα, τόσο η ελκώδης κολίτιδα όσο και η νόσος του Crohn μπορεί να προκαλέσουν κοιλιακό πόνο και διάρροια. Η νόσος του Crohn  μπορεί επίσης να ονομάζεται ειλεϊτιδα ή εντερίτιδα.


Τι προκαλεί τη νόσο του Crohn;


Η αιτία της νόσου του Crohn είναι άγνωστη, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι το αποτέλεσμα μιας μη φυσιολογικής αντίδρασης από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Κανονικά, το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύει τα άτομα από τη μόλυνση με τον εντοπισμό και την καταστροφή των βακτηρίων, ιών, ή άλλων δυνητικά επιβλαβών ξένων ουσιών. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι στη νόσο του Crohn το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει τα βακτήρια και άλλες ουσίες που είναι αβλαβείς για τον οργανισμό. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, τα λευκά κύτταρα του αίματος συσσωρεύονται στα τοιχώματα των εντέρων, που παράγουν χρόνια φλεγμονή, η οποία οδηγεί σε έλκη ή πληγές.


Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου του Crohn;


Τα πιο κοινά συμπτώματα της νόσου του Crohn είναι ο κοιλιακός πόνος, συχνά στην κάτω δεξιά περιοχή, και διάρροια. Μπορεί επίσης ο ασθενής να έχει πρωκτική αιμορραγία, απώλεια βάρους και πυρετό. Το εύρος και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ποικίλλει.


Ποια είναι η θεραπεία για τη νόσο του Crohn;


Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, χειρουργική επέμβαση, συμπληρώματα διατροφής, ή ένα συνδυασμό αυτών των επιλογών. Οι στόχοι της θεραπείας είναι ο έλεγχος της φλεγμονής, η διόρθωση των διατροφικών ελλείψεων, και η ανακούφιση των συμπτωμάτων. Η θεραπεία  της νόσο του Crohn εξαρτάται από τη θέση, τη σοβαρότητά της, και τις επιπλοκές.


Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της νόσου του Crohn και να κάνει λιγότερο συχνή την εμφάνιση υποτροπιών. Ασθενείς με νόσο του Crohn μπορεί να χρειαστούν μακροχρόνια ιατρική περίθαλψη και τακτικές επισκέψεις στο γιατρό για να παρακολουθούν την κατάσταση.


Φάρμακα


Αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Οι περισσότεροι ασθενείς αρχικά κάνουν θεραπεία με αντιφλεγμονώδη φάρμακα.


Κορτιζόνη ή στεροειδή. Αυτά τα φάρμακα, που ονομάζεται επίσης κορτικοστεροειδή, είναι αποτελεσματικά στη μείωση της φλεγμονής. Κατά τα πρώτα στάδια της νόσου του Crohn,  τα κορτικοστεροειδή συνήθως συνταγογραφούνται σε μεγάλη δόση. Η δοσολογία στη συνέχεια μειώνεται σταδιακά όταν τα συμπτώματα ελέγχονται.


Ανοσοκατασταλτικά. Φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα χρησιμοποιούνται επίσης για τη θεραπεία της νόσου του Crohn. Τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα λειτουργούν αναστέλλοντας την ανοσολογική αντίδραση, η οποία συμβάλλει στη φλεγμονή. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως ναυτία, έμετο και διάρροια και μπορεί να μειώσουν την αντίσταση ενός ατόμου σε μόλυνση.


Βιολογικές θεραπείες. Βιολογικές θεραπείες είναι φάρμακα που δίνονται με ενδοφλέβια ή με υποδόρια ένεση . Ορισμένες μελέτες προτείνουν ότι βιολογικές θεραπείες μπορεί να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.


Αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται επίσης για τη θεραπεία της νόσου του Crohn.


Αντιδιαρροϊκά φάρμακα. Αν η διάρροια δεν βελτιωθεί, το άτομο θα πρέπει να επισκεφθεί το γιατρό αμέσως για την πιθανή θεραπεία με ενδοφλέβια χορήγηση υγρών.


Χειρουργική


Με την χειρουργική επέμβαση γίνεται αφαίρεση μέρους του εντέρου και μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με νόσο του Crohn, αλλά και στην εξάλειψη της νόσου.


Πρωκτοκολεκτομή. Η πρωκτοκολεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση του ορθού και μέρους του παχέος εντέρου ή ολόκληρου το παχέως εντέρου. Οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να παραμείνουν στο νοσοκομείο για 1 έως 2 εβδομάδες, και η πλήρης ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει 4 έως 6 εβδομάδες.


• Ειλεοστομία. Κατά τη διάρκεια της πρωκτοκολεκτομής, ο χειρουργός εκτελεί επίσης μια ειλεοστομία.


 • Εντερική χειρουργική εκτομή. Μερικές φορές μόνο το προσβεβλημένο τμήμα του εντέρου απομακρύνεται και οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να παραμείνουν στο νοσοκομείο για αρκετές ημέρες, και η πλήρης ανάρρωση μπορεί να πάρει 3 έως 4 εβδομάδες.


 


 


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X