Αρχική / Ψυχολογία / Κατάθλιψη / Έχει ψυχολογικό πρόβλημα και δεν πάει σε ειδικό. Πώς να τον πείσω;
Έχει ψυχολογικό πρόβλημα και δεν πάει σε ειδικό. Πώς να τον πείσω; thumbnail

Έχει ψυχολογικό πρόβλημα και δεν πάει σε ειδικό. Πώς να τον πείσω;

Αναγνώστρια μας ρώτησε : Τι πρέπει να κάνω αν ένας δικός μου άνθρωπος έχει πρόβλημα και δεν πηγαίνει σε ειδικό; Το πρόβλημα είναι κατάθλιψη συναισθηματική αστάθεια στο να είναι συγκεκριμένος. Δείχνει να έχει πρόβλημα με δεξιότητες κοινωνικες. Ειναι 50 ετών δεν έχει όρια και ξεπερνά τα όρια των άλλων. Δίνει υποσχέσεις που δεν κρατάει, και δίνει την εντύπωση ότι είναι άκαρδος. Θέλει συνέχεια να παίρνει και δίνει μόνο οταν ξέρει ότι θα πάρει. Προσπαθείς να συννενοηθείς μαζί του και ενώ δείχνει ότι τη  μια στιγμή το έχει βελτιώσει την άλλη είναι διαφορετικός και δεν φαίνεται τίποτα να είναι σταθερό. Μου δίνει την εντύπωση ότι είναι αέρας. Χειρίζεται πολυ καλά τη γλώσσα και φαίνεται να είναι manipulative γενικά υπάρχει μια αχανής απροσδιόριστη κατάσταση που με ξεπερνάει υπερβολικά. Τα συμπτώματα που σας περιγράφω μπορεί να έχουν σχέση με αυτό που αποκαλούμε borderline disorder; Τι μπορώ να κάνω για να πάει σε ειδικό; 


Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής Γρηγόρης ΣίμοςΘα προτιμούσα να μη σταθούμε, καταρχάς, σε διαγνώσεις.
Αυτό που φαίνεται είναι ότι ο άνθρωπος για τον οποίο μιλάτε έχει μια σειρά από μακροχρόνια προβλήματα που εμφανίζονται κυρίως στις διαπροσωπικές του σχέσεις, καθώς και μια σχετική και χρόνια απουσία σταθερότητας στη συμπεριφορά του, προβλήματα τα οποία δεν φαίνεται να ενοχλούν τον ίδιο όσο ενοχλούν αυτούς που συναλλάσσονται μαζί του.
Φαίνεται λοιπόν πως ίσως έχει κάποια προβλήματα που μπορεί να σχετίζονται με το χαρακτήρα του καθώς έχει κάποια από τα στοιχεία εκείνα που συνιστούν χαρακτηριστικά μιας διαταραχής της προσωπικότητας. Άνθρωποι με Διαταραχή Προσωπικότητας κατά κανόνα δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με αυτό που είναι, αν και συχνά υποφέρουν όσοι είναι γύρω τους, και για αυτό δεν είναι πρόθυμοι να αναζητήσουν βοήθεια.
Μεμονωμένα στοιχεία, σαν κι αυτά, που περιγράφετε, μπορεί να έχουν – σε άλλοτε άλλο βαθμό- πολλοί άνθρωποι, όταν όμως συνυπάρχουν και άλλα χρόνια χαρακτηριστικά μπορεί να μιλάμε για Μεταιχμιακή ή Οριακή Διαταραχή της Προσωπικότητας (και/ή Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας). ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΟΜΩΣ. Για να φτάσει κανείς στη διάγνωση απαιτούνται πολλές άλλες σημαντικές πληροφορίες και βεβαίως η εμπειρία του κλινικού (ψυχιάτρου ή ψυχολόγου).
Πώς θα δεχθεί να δει ειδικό; Πείτε του πόσο πολύ βασανίζεστε από τη συμπεριφορά του, δείξτε του πόση ταλαιπώρια και δυστυχία μπορεί να έχουν φέρει και στον ίδιο αυτά του τα συμπεριφορικά πρότυπα (συχνή ως συνέπεια είναι η κατάθλιψη), πόσο επαναλαμβανόμενα είναι, τονίστε ότι παρά την καλή του διάθεση και τις ανάλογες υποσχέσεις του είναι αδύνατο να τα αντιμετωπίσει μόνος του, και πως παρότι αυτά τα στοιχεία αποτελούν μέρος της προσωπικότητας του, δεν γεννήθηκε με αυτά αλλά τα έμαθε και κατά συνέπεια μπορεί με την ανάλογη επαγγελματική βοήθεια να τα «ξεμάθει».Διαθέσιμες θεραπείες; Γνωστική ή Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία, Θεραπεία Σχημάτων ή ειδικού τύπου ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X