Αρχική / Ψυχολογία / Κρίσεις πανικού / Κρίσεις πανικού: Είναι αποτελεσματικά τα ψυχιατρικά φάρμακα;
Κρίσεις πανικού: Είναι αποτελεσματικά τα ψυχιατρικά φάρμακα; thumbnail

Κρίσεις πανικού: Είναι αποτελεσματικά τα ψυχιατρικά φάρμακα;

Aναγνώστριά μας, ζητά τη βοήθεια των ειδικών μας:


Kαλημέρα σας με όλο τον σεβασμό και τον θαυμασμό μου θα ήθελα να αναλύσετε στην στήλη σας για κρίσεις πανικού .Περνάω μια ανάλογη κατάσταση έκανα θεραπεία με σεροξάν και κάποιο άλλο χάπι σε άλλη χρονική στιγμή κάνω 5 χρόνια ψυχοθεραπεία αλλά οι κρίσεις υπάρχουν δεν θα φύγουν ποτέ.


Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας,  θα φύγουν ποτε;


Αγαπητή αναγνώστρια. Απευθύναμε το ερώτημά σας στον ψυχίατρο-ψυχοθεραπευτή, κύριο Γρηγόρη Σίμο. Επίκουρο Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας. Πραγματικά λυπάμαι που ταλαιπωρείστε ακόμη με επεισόδια ή κρίσεις πανικού. Το Seroxat (μάλλον σε αυτό αναφέρεστε) είναι ένα από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα που επίσης έχουν μια καλή αντι-πανική δράση. Τόσο αυτό, όσο και 3-4 ακόμη φάρμακα της κατηγορίας του μπορούν να μειώνουν σημαντικά τη συχνότητα των επεισοδίων πανικού και μπορούν ακόμη και να τα εξαφανίζουν τελείως. Για να είναι αποτελεσματικά αυτά τα φάρμακα θα πρέπει να τα παίρνει κάποιος σε αποτελεσματική δοσολογία και για πολλούς μήνες. Δυστυχώς, υπάρχει ένα ποσοστό πασχόντων από Διαταραχή Πανικού (για τη διάγνωση απαιτούνται, μεταξύ των άλλων, επαναλαμβανόμενα επεισόδια πανικού) που μετά τη διακοπή αυτών των φαρμάκων μπορεί να υποτροπιάζει. Τα φάρμακα αυτά, από την άλλη, παρότι μπορεί να είναι αποτελεσματικά στη μείωση των επεισοδίων πανικού, δεν είναι τόσο αποτελεσματικά στην αγοραφοβική αποφυγή- την αποφυγή δηλαδή καταστάσεων, όπως αστικά λεωφορεία, σούπερ μάρκετ ή μέρη με πολύ κόσμο, στα οποία φοβάται κάποιος ότι είναι πιθανό να εμφανίσει ένα ακόμη επεισόδιο πανικού.


 


Δεν ξέρω τι είδους ψυχοθεραπεία κάνετε, αλλά αυτή που είναι αποτελεσματική στη Διαταραχή Πανικού είναι η Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (ΓΣΨ), μια βραχεία μορφή ψυχοθεραπείας (διαρκεί μερικές εβδομάδες). Ένα ποσοστό πασχόντων που φθάνει περίπου το 83% καταφέρνει να απαλλαγεί τελείως από τα επεισόδια πανικού μέσω της ΓΣΨ. Βρείτε έναν ικανό Γνωστικό Συμπεριφορικό Ψυχοθεραπευτή και είμαι σίγουρος ότι θα απαλλαγείτε σύντομα από τα επεισόδια πανικού και την αγοραφοβική αποφυγή, αν υπάρχει τέτοια. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X