Αρχική / Διατροφή / Δίαιτα / Πώς μπορώ να χάσω τα τελευταία περιττά κιλά;
Πώς μπορώ να χάσω τα τελευταία περιττά κιλά; thumbnail

Πώς μπορώ να χάσω τα τελευταία περιττά κιλά;

Ερώτημα αναγνώστη: Είμαι 28 χρόνων και κάνω 70 λεπτά την ημέρα συνεχόμενα ελλειπτικό ποδήλατο με αντίσταση στο 7, 6 μέρες την εβδομάδα. Έχασα 20 κιλά σε 2 χρόνια αλλά έχω κολλήσει στα 100 κιλά και το ύψος μου είναι 1,80. Κάνω απλώς διατροφή και όχι δίαιτα.


Απαντά ο Χάρης Δημοσθενόπουλος, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. 


Το ποιό είναι το ιδανικό βάρος και το βάρος στόχος για κάθε άνθρωπο, καθορίζεται όχι μόνο από φύλο, την ηλικία και το ύψος αλλά σε μεγάλο βαθμό και από το ποσοστό της μυϊκής μάζας και της λιπώδους μάζας. Άρα για να καθορίσουμε ποιος πρέπει να είναι  ο τελικός στόχος του συγκεκριμένου ατόμου που ήδη έχει χάσει πολύ μεγάλο ποσοστό του βάρους του, θα έπρεπε να γίνει μια σωστή, επιστημονική λιπομέτρηση έτσι ώστε να καθοριστεί πόσο λίπος περίσσιο υπάρχει στο σώμα, πάνω από τα δεδομένα που αντιστοιχούν στην ηλικία του και αυτός να είναι ο στόχος της απώλειας του βάρους.


 Τα κιλά που χάσατε, τα χάσατε σε μεγάλο χρονικό διάστημα, άρα δεν ήταν μια απότομη απώλεια, ήταν μια σταδιακή απώλεια βασισμένη και στην έντονη άσκηση και στη διατροφή άρα ήταν ένα καλό αποτέλεσμα. Βέβαια, πάντα οι μεγάλες απώλειες εγκυμονούν και τον κίνδυνο του καταβολισμού της μυϊκής μάζας και για τον λόγο αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή και συστηματική παρακολούθηση και ως προς το ποσοστό της λιπώδους μάζας του σώματός σας. Η συμβουλή που μπορούμε να δώσουμε είναι να συνεχίσετε τη συστηματική άσκηση που κάνετε, καλό βέβαια θα ήταν να αφήνετε 1-2 μέρες ενδιάμεσα, ώστε να ξεκουράζεται ο οργανισμός σας και να συνεχίζετε την επόμενη μέρα. Επίσης, καλό θα ήταν να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή , με αρκετό υψηλό ποσοστό πρωτεϊνης αλλά και όλες τις άλλες ομάδες τροφίμων.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X