Αρχική / Διατροφή / Food therapy / Κολίτιδα,διάρροια ή δυσκοιλιότητα; Η λύση βρίσκεται στα Προβιοτικά
 Κολίτιδα,διάρροια ή δυσκοιλιότητα; Η λύση βρίσκεται στα Προβιοτικά thumbnail

Κολίτιδα,διάρροια ή δυσκοιλιότητα; Η λύση βρίσκεται στα Προβιοτικά

 


Στον γαστρεντερικό σωλήνα αποικούν διάφοροι μικροοργανισμοί οι οποίοι διαμορφώνουν τη λεγόμενη εντερική χλωρίδα. Η εντερική χλωρίδα είναι μείζονος σημασίας για την πέψη, την απορρόφηση των θρεπτικών και την αποβολή των άχρηστων ουσιών. Το άγχος ή η μη ισορροπημένη διατροφή (π.χ. η αυξημένη κατανάλωση τυποποιημένων τροφίμων) και γενικότερα ο τρόπος ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, επηρεάζει την εντερική χλωρίδα, καθυστερώντας ή και εμποδίζοντας την ανάπτυξη των «καλών» μικροβίων, ενώ συγχρόνως ευνοείται η δράση των βακτηρίων που είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο.
 Γράφει η κ. Σοφία Α. Ζιώβα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Προβιοτικά


Ο όρος προβιοτικά αναφέρεται σε ωφέλιμους ζωντανούς μικροοργανισμούς, παρόμοιους με αυτούς που έχει στον οργανισμό του ο άνθρωπος. Είναι βακτήρια που αντέχουν στη διαδικασία της πέψης, περνούν στο έντερο και αποκαθιστούν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας. Προστίθενται στα τρόφιμα ή χορηγούνται αυτούσιοι και συμβάλλουν αποκλειστικά στην καλή λειτουργία του εντέρου. Οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί ανακουφίζουν από δυσάρεστες καταστάσεις, όπως η κολίτιδα, η διάρροια και πάσης φύσεως εντερικές παθήσεις.


Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) καθόρισε ως προβιοτικά:


« τους ζωντανούς μικροοργανισμούς (βακτήρια ή ζύμες), τα οποία κατά την κατάποση ή όταν εφαρμόζονται σε τοπικό επίπεδο σε επαρκή αριθμό παρέχουν ένα ή περισσότερα αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία του υποδοχέα – ασθενή »


(«Live microorganisms (bacteria or yeasts), which when ingested or locally applied in sufficient numbers confer one or more specified demonstrated health benefits for the host» FAO /WHO, 2001).


Τα τελευταία χρόνια, οι εταιρείες γαλακτοκομικών δημιούργησαν τα προβιοτικά προϊόντα, στα οποία πρόσθεσαν στους ήδη υπάρχοντες «καλούς» μικροοργανισμούς, μεγαλύτερο ποσοστό προβιοτικών. Βακτήρια του γένους Lactobacillus και Bifidobacterium χρησιμοποιούνται συχνότερα για τον εμπλουτισμό τροφίμων. Τέτοια τρόφιμα είναι τα προβιοτικά γιαούρτια, ρευστά όξινα γάλατα με ή χωρίς φρούτα, τυριά και παγωτά.


Επίδραση των προβιοτικών στον οργανισμό • Βελτίωση της πέψης

 • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι σε λοιμώξεις του εντέρου

 • Βελτίωση και διατήρηση της μικροβιακής ισορροπίας του εντέρου

 • Μείωση των συμπτωμάτων της δυσανεξίας στη λακτόζη

 • Θεραπευτική αγωγή της διάρροιας που προκαλείται από την κατανάλωση αντιβιοτικών, καθώς επίσης και της ταξιδιωτικής διάρροιας

 • Αποκατάσταση του κολπικού Ph, όταν εφαρμόζονται τοπικά

 • Πρόληψη και ανακούφιση της δυσκοιλιότητας

 • Οι μέχρι στιγμής έρευνες, δείχνουν μια σημαντική επιρροή των προβιοτικών και στην πρόληψη κατά του καρκίνου, καθώς και των καρδιαγγειακών παθήσεων


Πρεβιοτικά


Τα πρεβιοτικά δεν περιέχουν κανένα ζωντανό μικρόβιο, όπως τα προβιοτικά, αλλά ορίζονται ως τα συστατικά εκείνα των τροφίμων, που ευνοούν τη διατήρηση και την ανάπτυξη των ευεργετικών βακτηρίων της εντερικής χλωρίδας, βελτιώνοντας έτσι την υγεία του ανθρώπου. Κυριότερα πρεβιοτικά είναι η ινουλίνη, τα φρουκτο-ολιγοσακχαρίδια (FOS) και τα γαλακτο-ολιγοσακχαρίδια (GOS). Αποτελούν στοιχεία φρούτων, λαχανικών και δημητριακών, όπως ο ηλίανθος, τα ραδίκια , τα σπαράγγια, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα δημητριακά ολικής άλεσης, η μπανάνα και η σόγια.


Επίδραση των πρεβιοτικών στον οργανισμό • Μείωση της δυσκοιλιότητας και της διάρροιας

 • Αύξηση της απορρόφησης ιχνοστοιχείων από τον οργανισμό (απορρόφηση μαγνησίου και ασβεστίου)

 • Βελτίωση της υγείας των οστών

 • Ευεργετική συμμετοχή στη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου

 • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού σε λοιμώξεις του εντέρου


Τελικά….ωφελούν;


Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές μελέτες σχετικά με τα προβιοτικά και τη δράση τους. Οι επιστήμονες είναι σίγουροι για την ωφελιμότητα των ζωντανών μικροβίων, αλλά δεν γνωρίζουν ποια προβιοτικά στελέχη συμβάλλουν στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων παθήσεων και με ποια διαδικασία. Ωστόσο, είναι σίγουρο πως η κατανάλωση τους θεωρείται ωφέλιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τέλος, αν και για τα πρεβιοτικά υπάρχουν στοιχεία που μαρτυρούν ευεργετικές επιδράσεις, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η οποία έχει την αρμοδιότητα να επιτρέπει ή όχι τους ισχυρισμούς υγείας, δεν θεωρεί πως η αλλαγή της μικροχλωρίδας του εντέρου αποτελεί αυτή καθαυτή ένα όφελος για την υγεία. Τα προϊόντα που περιέχουν συνδυασμό προβιοτικών και πρεβιοτικών ωφελούν περισσότερο τον οργανισμό και έχουν καλύτερα αποτελέσματα από τη μεμονωμένη χρήση τους γιατί βελτιώνουν την επιβίωση επιλεγμένων ζωντανών μικροοργανισμών στο πεπτικό σύστημα.


Πηγή www.diatrofi.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X