Αρχική / Ψυχολογία / Κρίσεις πανικού / Κρίσεις πανικού: Τι πρέπει να κάνω για να μην ξανάρθουν;
Κρίσεις πανικού: Τι πρέπει να κάνω για να μην ξανάρθουν;  thumbnail

Κρίσεις πανικού: Τι πρέπει να κάνω για να μην ξανάρθουν;

Αναγνώστης μας ρωτά:


Εδώ και 2 χρόνια αντιμετωπίζω κρίσεις πανικού. Πήγα σε ειδικό μου έδωσε φαρμακυτική αγωγή και έπαιρνα sibralex. Κάποια στιγμή σταμάτησαν οι κρίσεις πανικού. Εδώ και δυο βδομάδες επανήλθαν μετά από καιρό. Θέλω να μου πείτε σας παρακαλώ τι να κάνω και αν θα φύγουν ποτέ. 


Απευθύναμε το ερώτημά σας στον ψυχολόγο, ομαδικό θεραπευτή Δημήτρη Κατσαρό. 


Δημήτρης Κατσαρός


Οι κρίσεις πανικού είναι ένας κοινός φαινότυπος μιας πολύ προσωπικής κατάστασης. Πάρτε για παράδειγμα τα χαρακτηριστικά του προσώπου: Όλοι έχουν δύο μάτια, μια μύτη κι ένα στόμα. Όμως για τον καθένα είναι μοναδικός ο συνδυασμός που δημιουργεί το δικό του πρόσωπο. Το ότι πήρατε αγωγή για να φύγουν οι κρίσεις πανικού είναι ανάλογο με το ότι ο κηπουρός κουρεύει το γκαζόν μια φορά το μήνα κι αυτό ξαναμεγαλώνει. Αν δε θέλετε γκαζόν στην πιλοτή σας πρέπει να το ξεριζώσετε. Μπορεί κανείς όμως να 'ξεριζώσει το άγχος; Με λίγα λόγια το φάρμακο καλυτερεύει την ποιότητα ζωής αλλά δεν γιατρεύει πλήρως, γιατί το άγχος σε μικρές ποσότητες είναι κινητοποιητικό. Σε μεγάλες είναι που προκαλεί πάγωμα.Καλό είναι να πάτε σε κάποιον ψυχοθεραπευτή και μαζί με τη φαρμακευτική σας αγωγή να μιλήσετε για το θέμα που σας απασχολεί σε μια διαλεκτική βάση. Αυτό σιγά-σιγά θα σας βοηθήσει να δείτε τί από αυτά που έχετε ως τρόπο ζωής σας δυσκολεύει φτάνοντας να εκτονώνεται με αυτό τον τρόπο που λέγεται 'κρίσεις πανικού'. Στη συνέχεια θα αντικατασταθεί το φάρμακο από την 'παρέα και τις λέξεις' και θα μπορέσετε να τροποποιήσετε το άγχος σε φόβο για να μπορέσετε να τον αντιμετωπίσετε με πράξεις. Η πράξη είναι άλλωστε η επιβεβαίωση της δύναμης, δηλαδή το αντίθετο ακριβώς της παγωμάρας και της ανημποριάς που μας κάνει η κρίση πανικού να πιστεύουμε πως έχουμε περιέλθει.


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X