Αρχική / Ψυχολογία / Φοβίες / Yψοφοβία: Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;
Yψοφοβία: Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;  thumbnail

Yψοφοβία: Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Ένα χάπι κορτιζόλης, μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την υψοφοβία, είναι στο συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ερευνητές του Τμήματος Ψυχολογίας και της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου της Βασιλείας.


Η ορμόνη, που αποτελεί μέρος του αρχαίου μηχανισμού «μάχης ή φυγής» απέναντι στους κινδύνους, φαίνεται παραδόξως να κάνει τον εγκέφαλο πιο ικανό να επαναπρογραμματίζεται και να καταπολεμά τις χρόνιες φοβίες του, ακόμα και σε μόνιμη βάση.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Δρ Ντομινίκ Ντε Κερβέν, σύμφωνα με το «Science», το «New Scientist», έκαναν τεστ σε 40 ασθενείς με ακροφοβία (φόβο να σταθεί κάποιος στην άκρη σημείων τόπων, όπως ο γκρεμός και η ταράτσα).


Η ακροφοβία δημιουργεί στους πάσχοντες κρίσεις πανικού, ενώ μερικοί αποφεύγουν τις αεροπορικές πτήσεις, την χρήση ανελκυστήρων ή και τις γέφυρες.


Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι εθελοντές πήραν κορτιζόλη, σε συνδυασμό με μία ψυχολογική-συμπεριφοριστική θεραπεία, σημείωσαν δραστική βελτίωση. Ελπίζουν λοιπόν ότι στο μέλλον θα είναι δυνατό να αναπτυχθούν πιο αποτελεσματικές θεραπείες για μία σειρά από διαταραχές άγχους και μετατραυματικού στρες.


Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, οι μισοί εθελοντές πήραν κορτιζόλη και οι άλλοι μισοί εικονικό φάρμακο, μία ώρα πριν υποβληθούν σε μία οδυνηρή για τους ίδιους εμπειρία, που όμως δεν ήταν πραγματική, αλλά εικονική.


Οι ερευνητές μετρούσαν κατά τακτά χρονικά διαστήματα το επίπεδο του φόβου των εθελοντών μέσω ερωτηματολογίων και αισθητήρων που κατέγραφαν την ηλεκτρική αγωγιμότητα του δέρματος (αποτελεί δείκτη του στρες).


Συμπέραναν ότι η κορτιζόλη μπορεί να βελτιώσει αισθητά την αποευαισθητοποίηση, κατά την οποία ο ασθενής εκτίθεται σε επανειλημμένες, αλλά ελεγχόμενες εμπειρίες ακροφοβίας, ώστε σιγά-σιγά να ξεπεράσει τον πανικό του.


Η κορτιζόλη βοηθά στο να καταστέλλονται οι αρνητικές αναμνήσεις και να δημιουργούνται νέες θετικές, πράγμα που σταδιακά κάνει τον πάσχοντα να νιώθει πιο ασφαλής.


Η κορτιζόλη είναι ορμόνη που παράγεται από τα επινεφρίδια. Μερικές παθήσεις, όπως τα αρθριτικά, το άσθμα και τα δερματικά νοσήματα, μπορεί να αντιμετωπιστούν με μία συνθετική μορφή κορτιζόλης, την κορτιζόνη ή τα κορτικοστεροειδή.


Να σημειωθεί ότι κατά τα πειράματα, όσοι πήραν το χάπι κορτιζόλης σημείωσαν μείωση κατά 60% του φόβου, ενώ όσοι έκαναν εικονική θεραπεία είχαν μείωση του φόβου κατά 40%, δηλαδή σε μικρότερο μεν ποσοστό, αλλά καθόλου αμελητέο, γεγονός που αποτελεί άλλη μία απόδειξη για τη δύναμη του νου πάνω στο σώμα και τα συναισθήματα.


.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X