Αρχική / Ψυχολογία / Κατάθλιψη / Παιδική Μελαγχολία: Πώς αντιμετωπίζεται;
Παιδική Μελαγχολία: Πώς αντιμετωπίζεται;  thumbnail

Παιδική Μελαγχολία: Πώς αντιμετωπίζεται;
 

Αν δείτε το παιδάκι σας μελαγχολικό και αγχωμένο λόγω του σχολείου μην ανησυχήσετε. Σταθείτε δίπλα του και προσπαθήστε να κάνετε όσο πιο ανώδυνη γίνεται τη νέα πραγματικότητα.


Τί είναι, όμως, αυτό που μπορεί να προκαλέσει μελαγχολία  στο παιδί;Μα φυσικά ο φόβος του αγνώστου –νέα δασκάλα, νέοι συμμαθητές, νέα μαθήματα- αλλά και του γνωστού –δυσκολότερη τάξη και υψηλότερες απαιτήσεις. Μετά από ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι, το πιεστικό σχολικό πρόγραμμα φαντάζει βουνό για πολλούς μαθητές, με αποτέλεσμα να πελαγώνουν, να αποθαρρύνονται και να εγκαταλείπουν την προσπάθεια ακόμα και μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου. 

Αυτό που σα γονείς οφείλετε καταρχάς να κατανοήσετε είναι το σοκ που υφίσταται το παιδί όταν ιδιαίτερα στην πρώτη δημοτικού είναι αναγκασμένο να αφήσει μια ήρεμη, ασφαλή και οικεία καθημερινότητα και να εγκλιματιστεί σε ένα ξένο και απαιτητικό περιβάλλον. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να μιλήσετε μαζί του για τους προβληματισμούς, τιςφοβίες, τα συναισθήματά του και να το καθησυχάσετε.

Επίσης, προσπαθήστε να το ενθαρρύνετε να κάνει καινούριους φίλους.,Ηενασχόληση με κάποιο σπορ της αρεσκείας του θα αποσπάσει την προσοχή του από δυσάρεστες σκέψεις και θα φέρει τη διασκέδαση στην καθημερινότητά του.

Μη ξεχνάτε να του υπενθυμίζετε ότι αυτό που αισθάνεται είναι προσωρινό και ότι σύντομα θα αρχίσει να αισθάνεται πολύ καλύτερα. 
Οπλίστε το με αισιοδοξία και θα βρει τη δύναμη να νικήσει κάθε δυσκολία! Πολύτιμες συμβουλές από το www.manamia.gr

Διαβάστε επίσης 


Παιδιά με κατάθλιψη λόγω κρίσης!

 
Το άγχος για τις περικοπές στο μισθό ή την αυξανόμενη φορολογία είναι μεν κάτι που απασχολεί τους ενήλικες. Ακόμη όμως κι αν δεν αντιλαμβάνονται τι ακριβώς σημαίνουν όλα αυτά, τα παιδιά δεν μένουν ανεπηρέαστα από την κατάσταση. Αντιθέτως, όπως προκύπτει από ιατριακά στοιχεία στην Ελλάδα, η οικονομική κρίση επηρεάζει την ψυχική υγεία των παιδιών.
Οπως αναφέρουν τα στοιχεία, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν αυξηθεί τα παιδοψυχιατριακά περιστατικά στη Δυτική Ελλάδα. Συγκεκριμένα από τα 1.420 παιδιά που ζήτησαν τη σχετική βοήθεια το 2010, το 2011 έφτασαν τα 1.970, ενώ οι αριθμοί για το 2012 έφτασαν στις 2.000 περιπτώσεις.
Τα συνηθέστερα προβλήματα των παιδιών αυτών ήταν η κατάθλιψη, η επιθετικότητα, οι διαταραχές συμπεριφοράς, ο σχολικός εκφοβισμός, οι φοβίες, το άγχος και τα ψυχοσωματικά. Αυτά τα στοιχεία παρουσίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, καθηγητής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, με αφορμή το 51ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 21-23 Ιουνίου στην Αλεξανδρούπολη.
Στον αντίποδα, φαίνεται πως προκύπτουν και κάποιες θετικές αλλαγές, σε σχέση με τα παιδιά, εξαιτίας της κρίσης. Οπως προκύπτει, η κατάσταση αυτή οδηγεί περισσότερες μητέρες στο θηλασμό- έως το 2009 το 6-8% θήλαζε έως τον 6ο μήνα ενώ το 2012 το ποσοστό ανέβηκε στο 25%- ενώ παράλληλα οι περικοπές στα εισοδήματα δείχνουν στροφή προς τη μεσογειακή διατροφή. Τα παχύσαρκα παιδιά πριν το 2008 ανέρχονταν σε 1:3-4, ενώ σήμερα ανέρχονται σε 1:7-8 και τα υπέρβαρα παιδιά από 1:6-7, ανέρχονται σήμερα σε 1:15.
Πέρα από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, στο συνέδριο θα παρουσιαστεί έρευνα σύμφωνα με την οποία οι έφηβοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και προκλήσεις όσον αφορά τον διαδικτυακό εκφοβισμό,το κάπνισμα,την κατανάλωση αλκοόλ και τις πρόωρες σεξουαλικές σχέσεις. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός έχει φτάσει στο 27% στη χώρα μας ενώ το 22% των εφήβων έχει ήδη ξεκινήσει το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ ή τη σεξουαλική δραστηριότητα.
Ακόμη, από τα συμπεράσματα που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο είναι το γεγονός ότι το 37,5% των γονιών σε ημιορεινές ή ορεινές περιοχές χρησιμοποιούν τη σωματική τιμωρία στα παιδιά τους, ενώ εντύπωση προκαλεί η έλλειψη βιταμίνης D στα παιδιά, παρά την ηλιοφάνεια στην Ελλάδα.


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X