Αρχική / Ψυχολογία / Κατάθλιψη / Μελαγχολία: Τι πρέπει να κάνεις όταν όλα πάνε στραβά;
Μελαγχολία: Τι πρέπει να κάνεις όταν όλα πάνε στραβά; thumbnail

Σωτήρης 46 ετών

Μελαγχολία: Τι πρέπει να κάνεις όταν όλα πάνε στραβά;

Αναγνώστης μας ζητά τη βοήθεια των ειδικών μας: 


ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΛΑ ΑΝΑΠΟΔΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ. ΕΧΩ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ; ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΕΧΩ ΠΕΣΕΙ ΣΕ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ. ΟΛΑ ΑΝΑΠΟΔΑ ΠΛΕΟΝ ΠΕΙΤΕ ΤΙ ΚΑΝΩ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ. 


Ο ψυχολόγος ομαδικός θεραπευτής, Δημήτρης Κατσαρός απαντάAγαπητέ αναγνώστη:

 

Είναι ολοφάνερη η ανάγκη σας κατ'αρχήν για επικοινωνία και κατά δεύτερον

είναι μάλλον αρκετά δύσκολες οι στιγμές που ζείτε και χρειάζεστε μια ζωντανή παρουσία δίπλα σας, απέναντί σας για να σας αγκαλιάσει και να σας φερθεί τρυφερά, να δείτε και να σκεφτείτε μαζί ποια θα'ναι η επόμενη κίνηση. Δε νομίζω ότι το να ακούσετε "τί πρέπει να κάνετε" θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα σε μια φάση σαν αυτή που βρίσκεστε. Μεταδίδετε έντονα μια ανάγκη την οποία όμως δεν εκφράζετε με λόγια οπότε υποθέτω πως σας χρειάζεται μια άμεση φυσική παρουσία στην οποία να αποταθείτε δια ζώσης. Σας προτείνω να πάρετε τηλέφωνο στο Ε.κ.κ.Α (εθνικό κέντρο κοινωνικής αλληλεγγύης)

http://www.ekka.org.gr/ (τηλεφωνικός αριθμός: 197) στη Συνύπαρξη:http://syn-yparxi.gr/  (τηλεφωνικός αριθμός: 210 72 37 863) ή να μπείτε στα αντίστοιχα site. Μπορείτε να διαβάσετε επίσης 


Μελαγχολία: Γιατί μου συμβαίνει ;

H μελαγχολία αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο επεξεργαζόμαστε τις πλη­ροφορίες. Μας κάνει να σκεφτόμαστε αρνητικά και έχει την τάση να ιιονδέεται με θέματα απώλειας, ήττας, αποτυχίας, αναξιότητας και ανικαννότητας να αγαπηθούμε. Η προσοχή μας χάνει την αμεροληψία της ή εστιάζει σε πράγματα που μας δυσαρεστοΰν ή που αποδεικνύουν όχι δεν τα καταφέρνουμε. Υπεργενικεύουμε κάποια στοιχεία του συνόλου, ενώ χρησιμοποιούμε μεμονωμένα γεγονότα ως απόδειξη του ότι όλα πάνε άσχημα. Έχουμε την τάση να αναμασάμε επ’ άπειρον δύσκολα ή στενόχωρα γεγονότα που έχουν συμβεί.


Aπό την κλινική ψυχολόγο Dr. Jessamy Hibbert. Απόσπασμα από το σύγγραμμα το Μικρό Βιβλίο της Χαράς. 


Αυτός ο αρνητικός τρόπος σκέψης δεν επηρεάζει μόνο το πώς βλέ­πουμε τον εαυτό μας, αλλά και το πώς βλέπουμε γενικά τον κόσμο. Το παρελθόν μπερδεύεται με το μέλλον και οι άνθρωποι γύρω μας γίνονται ηθοποιοί στη σκηνή του καινούργιου γκριζωπού κόσμου μας. Εμείς διαμορφώνουμε και ερμηνεύουμε τη συμπεριφορά τους έτσι ώστε να ταιριάζει με τον νέο τρόπο σκέψης μας: «Ο Κρις δεν μου χαμογέλασε στο ασανσέρ. Θα πρέπει να φταίει το λάθος που έκανα στη σύσκεψη».


Η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία  αναφέρει ότι επειδή ακριβώς ο τρόπος σκέψης μας είναι προκατει­λημμένος, η κακή διάθεσή μας θα συνεχιστεί. Τα πάντα είναι θέμα αυτο­εκτίμησης. Όταν πάσχουμε από κατάθλιψη αυτομάτως υποτιμάμε τα κατορθώματά μας και συγκρίνουμε αρνητικά τον εαυτό μας στη σχέση του με τους άλλους. Βλέπουμε με έναν τεράστιο μεγεθυντικό φακό αυτά που θεωρούμε δικές μας αποτυχίες και θεωρούμε ότι τα αρνητικά γεγο­νότα θα έχουν μόνιμο αντίκτυπο στην αξία μας, ενώ παράλληλα αγνοού­με οτιδήποτε θετικό μας συμβαίνει. Επουσιώδη λάθη μάς παρακινούν να κάνουμε γενικεύσεις και για τη μεγάλη εικόνα: «Το έκανα λάθος, γιατί κάνω τα πάντα λάθος». Αν πιάσετε καινούργια δουλειά, θα είναι μόνο και μόνο επειδή ο άλλος υποψήφιος δεν ενδιαφερόταν γι’ αυτήν. Εκείνος ο άνδρας που σας αρέσει σας ζητάει να βγείτε… κι αυτό γιατί η φίλη σας – που είναι, εννοείται, πολύ πιο γοητευτική από εσάς- είναι ήδη δεσμευ­μένη.


Επίσης αναμασάτε θέματα του παρελθόντος και κολλάτε στο «αν όμως…». έχετε περισσότερο την τάση να ανακαλείτε άσχημες ή στενό­χωρες αναμνήσεις.


Συμπτώματα της μελαγχολίας


Έχουμε φτιάξει έναν κατάλογο των πιο συνηθισμέ­νων συμπτωμάτων της μελαγχολίας. Πολλά από αυτά θα τα αναγνωρί­σετε εύκολα και άλλα θα σας εκπλήξουν. Αν, για παράδειγμα, είστε νευ­ρικοί μπορεί να θεωρείτε το γεγονός ότι αρπάζεστε με τον κόσμο ή φέρεστε στους άλλους περιφρονητικά στοιχείο της προσωπικότητάς σας κι όχι αποτέλεσμα της απογοήτευσης που αισθάνεστε για τον εαυτό σας επειδή δεν ανταποκρίνεστε στις ίδιες σας τις προσδοκίες. Συχνά κατα­τάσσουμε τον εαυτό μας στους «απαισιόδοξους» ή στους «μαχητές» χω­ρίς να αναζητούμε τους λόγους πίσω από αυτό.


Ο παρακάτω κατάλογος δεν θα πρέπει να σας τρομάξει αλλά μάλλον να σας καθησυχάσει – αυτά που αισθάνεστε και βιώνετε είναι απολύτως φυσιολογικά. Τα περνούν όλοι οι άνθρωποι και δεν υπάρχει ούτε ένα σύμπτωμα που να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί.


Συνηθισμένα συμπτώματα της μελαγχολίας


Λιάθεση/συναισθήματα


 


♦             Κατήφεια


♦             Ανησυχία


♦             κενότητα


♦             Νευρικότητα και ευερεθιστότητα


♦             Θυμός


♦             Αμυντική στάση


♦             Απογοήτευση


♦             Απομόνωση και μοναξιά


♦             Λύπη

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X