Αρχική / Διατροφή / Food therapy / Ποιες είναι οι συνέπειες της κακής διατροφής στην εφηβεία;
Ποιες είναι οι συνέπειες της κακής διατροφής στην εφηβεία; thumbnail

Ελένη - Μαρία, 15 ετών

Ποιες είναι οι συνέπειες της κακής διατροφής στην εφηβεία;

ΕΡΩΤΗΜΑ
Μήπως θα μπορούσατε να μου αναφέρετε τα οφέλη και τα μειονεκτήματα της καλής και κακής διατροφής γιατί βρίσκομαι στην εφηβεία και θέλω να πάρω κάποιες αποφάσεις για το μέλλον όσον αφορά τη διατροφή μου.


Στο ερώτημα απάντησε η Αμαλία Φιλίππου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος  


ΑΠΑΝΤΗΣΗ


Αγαπητή φίλη, καταρχάς οφείλω να σε συγχαρώ καθώς είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς νέα παιδιά ευαισθητοποιημένα σε θέματα υγείας και διατροφής.


Ως κλινική διαιτολόγος μπορώ να σου πω πως έρχομαι καθημερινά αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα της "κακής" διατροφής στον ανθρώπινο οργανισμό. Πέρα από το αισθητικό κομμάτι, το πρόβλημα δηλαδή του ανθρώπου με παραπάνω ή με πολύ λίγα κιλά, που το σώμα του δεν είναι αρεστό στον ίδιο ή και στους άλλους, που δεν μπορεί να φορά τα ρούχα που του αρέσουν, που δε νιώθει άνετα να βγει το καλοκαίρι στην παραλία και που συχνά θα πέσει θύμα πειραγμάτων ή κοροϊδίας με τις ολοφάνερες επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό στην διάθεση και στη ψυχική υγεία ενός ανθρώπου, τα πιο σοβαρά θέματα είναι τα θέματα υγείας που ανακύπτουν στον οργανισμό.


Η κακή διατροφή σε παιδική/νεανική ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη σωματική ανάπτυξη, μειωμένη πνευματική ανάπτυξη (χαμηλότερο IQ) και χειρότερη απόδοση στο σχολείο, χαμηλότερη απόδοση σε αθλητικές δραστηριότητες, πρόωρη εμμηναρχή (αρχή περιόδου) και διαταραχές του κύκλου στα κορίτσια, αύξηση λιπιδίων στο αίμα και ορμονικές διαταχές και ασφαλώς θα πρέπει να αναφέρουμε πως ένα παχύσαρκο παιδί είναι στατιστικά σχεδόν βέβαιο πως καταλήγει σε έναν παχύσαρκο ενήλικα. Στους ενήλικες τα προβλήματα υγείας λόγω της κακής διατροφής γίνονται περισσότερο έντονα: Σακχαρώδης διαβήτης, Υπερχοληστερολαιμία, Υπέρταση, Οστεοπόρωση, Καρκίνος είναι μερικά από τα συχνότερα νοσήματα που βρίσκει κανείς ανάμεσα σε άτομα με κακή διατροφή (είτε παχύσαρκους είτε όχι). Αυτά αυτομάτως συνεπάγονται καθημερινή φαρμακευτική αγωγή, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, μεγάλη πιθανότητα νοσηλείας και αυξημένη πιθανότητα πρόωρης θνησιμότητας.


Όπως αντιλαμβάνεσαι από τα παραπάνω η διατροφή είναι ένα κομμάτι της ζωής μας που πρέπει να το παίρνουμε σοβαρά. Ακολουθώντας ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής τώρα που βρίσκεσαι στην κρίσιμη περίοδο της εφηβείας μπορείς να επιτύχεις τη βέλτιστη σωματική και πνευματική ανάπτυξη, καλή διάθεση και κοινωνική ζωή, ομαλή σεξουαλική ωρίμανση, υγιές δέρμα, μαλλιά και γενικότερα υγιής όψη, καλύτερη απόδοση στο σχολείο, καλύτερο έλεγχο του βάρους σου (τώρα αλλά και ως ενήλικας), υγιή δόντια και οστά και φυσικά τα καλύτερα δυνατά εφόδια για τη μετέπειτα πορεία της ζωής σου.


 


Φιλίππου Αμαλία
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 
Επιστημονική Συνεργάτης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου 
Διαιτολογικό γραφείο: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 36, 15124 Μαρούσι


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X