Αρχική / Ψυχολογία / Κατάθλιψη / Ποια είναι τα συμπτώματα της κατάθλιψης στον άνδρα;
Ποια είναι τα συμπτώματα της κατάθλιψης στον άνδρα;  thumbnail

Ποια είναι τα συμπτώματα της κατάθλιψης στον άνδρα;

Ποια είναι τα συμπτώματα της κατάθλιψης στον άντρα;


Η ανδρική κατάθλιψη είναι ένα υποδιαγνωσμένο φαινόμενο, βυθισμένο στη σιωπή που το περιβάλλει λόγω της προσδοκίας μιας ολόκληρης κοινωνίας να είναι ο άντρας άτρωτος και δυνατός. Ενώ οι γυναίκες νοσούν από κατάθλιψη δύο φορές συχνότερα από τους άντρες, το ποσοστό των αντρών που οδηγούνται στην αυτοκτονία είναι τετραπλάσιο. Το μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο αποτελεί μια σοβαρή συναισθηματική διαταραχή και εκδηλώνεται με συμπτώματα παρατεταμένης καταθλιπτικής διάθεσης, ανηδονίας, απαισιοδοξίας, ενοχών, δυσκολίας στη συγκέντρωση, διαταραχών στον ύπνο και στην όρεξη, μείωσης του σεξουαλικού ενδιαφέροντος και κάποιες φορές ευχών θανάτου. Ειδικά στους άντρες η κατάθλιψη παρατηρείται και με τάσεις ψυχοκινητικής ανησυχίας, ευερεθιστότητας, θυμού, απώλειας ενδιαφέροντος για εργασία, χρήσης αλκοόλ, διαταραχών στον ύπνο και έντονου φόβου αποτυχίας. Η ανδρική κατάθλιψη είναι μια δύσκολη διαγνωστικά υπόθεση.


Σημαντικά εμπόδια είναι η δυσκολία ενός άντρα να παραδεχτεί ότι είναι δυστυχής, θλιμμένος, ανικανοποίητος, η άρνησή του να επισκεφθεί ειδικό, η τάση του να εστιάζεται στα σωματικά του συμπτώματα και να αγνοεί τα ψυχολογικά, αλλά και η δυσκολία των ίδιων των γιατρών να "αναγνώσουν" την κατάθλιψη σε έναν άντρα σε σχέση με μια γυναίκα, λόγω των άρρητων και άμεσων κοινωνικών συνδέσεων της θλίψης με το γυναικείο φύλο και του αυστηρού συναισθηματικού ελέγχου με τον ανδρικό. Η κατάθλιψη δεν είναι  ένδειξη συναισθηματικής αδυναμίας ούτε αποτυχία του ανδρισμού. 


Τι οδηγεί έναν άνδρα στην κατάθλιψη και πώς μπορεί να την αντιμετωπίσει; 


Η δυσλειτουργίες στα συστήματα των νευροδιαβιβαστώντου εγκεφάλου, η κληρονομική επιβάρυνση, οι πραγματικές και οι συμβολικές απώλειες της ζωής, του εαυτού, όπως είναι το διαζύγιο, ο θάνατος της συντρόφου,η απώλεια της αυτοεκτίμησης, σε συνδυασμό με ένα χρόνιο καταθλιπτικό τρόπο σκέψης, ευνοούν την κατάθλιψη στους άντρες. Γεγονότα που απειλούν την εκτίμηση στον εαυτό (π.χ., συνταξιοδότηση, αποτυχία στην εκπλήρωση προσωπικών στόχων) ή που συνδέονται με το τέλος ενός σημαντικού ρόλου (π.χ., οικογενειάρχης) καθώς και δυσεπίλυτες οικονομικές δυσχέρειες επίσης αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες. Η κατάθλιψη με τη σειρά της έχει τεκμηριωθεί ότι συμβάλλει σε ευπάθεια σε καρδιακές νόσους στην πρώτη πενταετία εμφάνισής της. Οι άντρες με κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να αυτοκτονήσουν απ’ ό,τι οι γυναίκες, τταρότι εκείνες είναι πιθανότερο να αποπειραθούν συχνότερα. Αν ένας άντρας παρουσιάζει τα παραπάνω συμπτώματα και νιώθει έντονη απαισιοδοξία για το μέλλον του ή του περνάει από το μυαλό η σκέψη να κάνει κακό στον εαυτό του, θα πρέπει άμεσα ο ίδιος ή οι κοντινοί του άνθρωποι να κινητοποιηθούν ώστε να επισκεφθεί ψυχίατρο και παράλληλα ψυχολόγο, προκειμενου να λάβει την κατάλληλη θεραπεία, η οποία συνήθως περιλαμβάνει ενα σχήμα ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής. Πρόκειται για μια αντιμετωπίσιμη διαταραχή, η οποία χρήζει έγκαιρης θεραπευτικής παρέμβασης.


Από τη Δρ. Μυρσίνη Κωστοπούλου Κλινική Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια. 


Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο βιβλίο της Δρ. Μυρσίνης Κωστοπούλου "Μιλώντας για εμάς και τα προβλήματά μας" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X