Αρχική / Διατροφή / Δίαιτα / Ανακαλύφτηκε «θαυματουργή» ορμόνη αδυνατίσματος
Ανακαλύφτηκε «θαυματουργή» ορμόνη αδυνατίσματος  thumbnail

Ανακαλύφτηκε "θαυματουργή" ορμόνη αδυνατίσματος


Μια νέα ορμόνη που χορηγείται με ένεση μπορεί να μειώσει το βάρος χωρίς να είναι απαραίτητη η σωματική άσκηση.


Συγκεκριμένα, η ορμόνη με την ονομασία MOTS-c, ανακαλύφθηκε από αμερικανούς γεροντολόγους  και μείωσε το βάρος παχύσαρκων πειραματόζωων και εξουδετέρωσε την αντίσταση στην ινσουλίνη -οφέλη που συνήθως σχετίζονται με τη σωματική άσκηση.


Η εν λόγω ορμόνη χορηγήθηκε με ένεση σε ποντίκια που τρέφονταν με λιπαρές τροφές, και ως αποτέλεσμα εμφάνιζαν παχυσαρκία και αντίσταση στην ινσουλίνη, ένα μεταβολικό πρόβλημα που σχετίζεται με την παχυσαρκία και εμποδίζει τα κύτταρα να απορροφήσουν τη γλυκόζη που κυκλοφορεί στο αίμα.


Οι ενέσεις MOTS-c μείωσαν το βάρος των πειραματόζωων και επανέφεραν σε φυσιολογικά επίπεδα την απόκριση στην ινσουλίνη, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Cell Metabolism.


H ορμόνη στοχεύει κυρίως στα μυϊκά κύτταρα, προσθέτουν.


Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το γονίδιο της ορμόνης δεν βρίσκεται στα χρωμοσώματα αλλά στα μιτοχόνδρια, οργανίδια που λειτουργούν ως τα ενεργειακά εργοστάσια των κυττάρων και περιέχουν το δικό τους γενετικό υλικό, γνωστό ως μιτοχονδριακό DNA ή mtDNA. Όλες οι υπόλοιπες γνωστές ορμόνες κωδικοποιούνται σε γονίδια των χρωμοσωμάτων στον πυρήνα του κυττάρου.


"Η ανακάλυψη ρίχνει νέο φως στα μιτοχόνδρια και τα αναδεικνύει ως ενεργούς ρυθμιστές του μεταβολισμού" σχολιάζει ο Τσάνγκαν Λι του Πανεπιστημίου της Νοτίου Καλιφόρνια, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης.


Επόμενο βήμα της ερευνητικής προσπάθειας θα είναι να επιβεβαιώσει ότι τα ευρήματα ισχύουν και στον άνθρωπο. Οι πρώτες κλινικές δοκιμές προγραμματίζεται να αρχίσουν σε δύο με τρία χρόνια.


Web/Ξένος Τύπος/koutipandoras


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X