Αρχική / Ψυχολογία / Κατάθλιψη / Κατάθλιψη: Ένας απλός τρόπος να προστατευτείς
Κατάθλιψη: Ένας απλός τρόπος να προστατευτείς  thumbnail

Κατάθλιψη: Ένας απλός τρόπος να προστατευτείς

Η σχέση της άσκησης με την κακή ψυχική υγεία γενικά, ή την κατάθλιψη ειδικότερα, είναι αρκετά πολύπλοκη. Κατ' αρχάς γνωρίζουμε ότι άνθρωποι με κατάθλιψη αποφεύγουν την δραστηριότητα, θεωρώντας συνήθως ότι πρέπει να έχουν "όρεξη" για να κάνουν κάτι. Για τον λόγο αυτό επιλέγουν συνήθως την αδράνεια, η οποία ωστόσο οδηγεί σε περισσότερο κατάθλιψη, καθώς ενισχύει την χαμηλή αυτο-εκτίμηση και την αίσθηση αναξιότητας – ανικανότητας. Στην πραγματικότητα, όπως λέει ο λαός, "τρώγοντας έρχεται η όρεξη", δηλαδή σπανίως δραστηριοποιούμαστε διότι έχουμε κέφι, αλλά επειδή υπάρχει ανάγκη να κάνουμε κάτι (την δουλειά μας ή κάποια υποχρεώση).


Γράφει ο Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πέτρος Σκαπινάκης.Μετά την δραστηριότητα μπορούμε να αναρωτηθούμε εάν νιώθουμε καλύτερα ή χειρότερα λόγω της δραστηριότητας (αλλά ποτέ πριν). Το ερώτημα ωστόσο που προκύπτει είναι το εξής: μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ενεργητική άσκηση για να νιώσουμε καλύτερα, ειδικά όταν είμαστε σε κατάθλιψη; Ένα παρόμοιο επίσης ερώτημα είναι εάν η συστηματική ελαφριά άσκηση μπορεί να προστατέψει από την κατάθλιψη ή την κακή ψυχική υγεία γενικότερα. Στο πρώτο ερώτημα η απάντηση είναι λίγο πολύ θετική και στα περισσότερα προγράμματα για την αποκατάσταση της κατάθλιψης, πέραν των άλλων μέσων, προτείνουμε συνήθως την σταδιακή ενεργοποίηση του πάσχοντα και την επαναφορά του στις τυπικές του δραστηριότητες.


Πιο συστηματική ενεργοποίηση μέσω ενεργητικής σωματικής άσκησης έχει επίσης δοκιμαστεί, αλλά τα αποτελέσματα είναι αβέβαια (μην ξεχνάμε άλλωστε ότι πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν περιπέσει σε τέτοια αδράνεια που οποιαδήποτε ιδέα για σωματική άσκηση μπορεί να είναι αδύνατο να εφαρμοστεί για ένα μικρό χρονικό διάστημα). 
Στο δεύτερο ερώτημα, δηλαδή εάν η άσκηση μπορεί να έχει προστατευτικό ρόλο, προσπάθησε να απαντήσει μια πολύ καλή διαχρονική έρευνα από το UCL.


Η μελέτη αυτή παρακολούθησε χιλιάδες άτομα από την γέννησή τους έως και την ηλικία των 50 ετών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι άνθρωποι που κάνουν ελαφριά άσκηση (πέρα από τις τυπικές τους καθημερινές δραστηριότητες) τρεις φορές την εβδομάδα έχουν σαφώς μικρότερο κίνδυνο να πάθουν κατάθλιψη ή να έχουν κακή ψυχκή υγεία διαχρονικά (περίπου έως και 20% λιγότερο κίνδυνο). Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά από την άποψη της δημόσιας υγείας, αν αναλογιστούμε την συχνότητα της κατάθλιψης στον γενικό πληθυσμό (ένα πολύ συχνό πρόβλημα ~ 10% πιθανότητα κατά την διάρκεια της ζωής), αλλά και τα επιπρόσθετα οφέλη της άσκησης στην καρδιά και στο κυκλοφορικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση είναι λοιπόν σημαντικό να προσπαθήσουμε να εντάξουμε την συστηματική ελαφριά άσκηση στις βασικές μας δραστηριότητες μέσα στην τυπική μας εβδομάδα

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X