Αρχική / Ψυχολογία / Κατάθλιψη / Κακή διάθεση: Πότε είναι σημάδι κατάθλιψης;
Κακή διάθεση: Πότε είναι σημάδι κατάθλιψης;  thumbnail

Aναστασία, 21 ετών

Κακή διάθεση: Πότε είναι σημάδι κατάθλιψης;

Aναγνώστριά μας ρωτά: 


Είμαι 21 ετών. Τους τελευταίους 56 μήνες νιώθω άλλος άνθρωποςΔεν έχω όρεξη για τίποτα ούτε για τη σχόλη ουτε για να βγω έξω ούτε για να περιποιηθώ τον εαυτό μουΔεν μπορώ να συγκεντρωθώ για να διαβάσω νιώθω τελείως αδύναμη και δεν με ευχαριστεί τίποτα πια Κλείνομαι στο σπίτι χωρίς να βγαίνω καθόλου έξω για πολλές μέρες Έχω αρχίσει να έχω εμμονές πως το αγόρι μου με απατά και πως μου λέει ψεματα όταν τον ρωταω που είναι ή τι κάνει Νομίζω πως 4 χρόνια που είμαστε μάζι απλά με κοροίδευει πράγματα που δεν ισχύουν γιατί η συμπεριφορά του απέναντί μου είναι αψόγη και ποτε δεν μου έχει δώσει κανένα δικαιωμα για τίποτα παρολαυτά όμως εγώ ζηλεύω πολύ και συνεχώς τον καταπιέζω με πολλά τηλεφωνήματα απλά για να τον ρωτήσω που είναι και με ποιον. Επίσης τους τελευταίους 4 μήνες πάω αρκέτα συχνά στο νοσοκομείο με πόνους σε διάφορα μέρη του σώματος και οι εξετάσεις μου δεν δείχνουν ποτέ τίποτα Έχω αρχίσει και κάνω παράξενο ύπνο τις περισσότερες βραδιές αργεί ώρες να με πάρει ο ύπνος και κατα τη διάρκεια της νύχτας ξυπνάω από εφιάλτες Κάποιες μέρες δεν μπορώ να σηκωθώ από το κρεβάτι με αποτέλεσμα να κοιμάμαι 14-15 ώρες τη μέρα Έχω αρχίσει και απομακρύνομαι πολύ από τις φίλες μου Νιώθω πως τίποτα δεν με γεμίζει πια και κατακλύζομαι από τύψεις Εγώ δεν ήμουν έτσι Τι έχω Μήπως έχω κατάθλιψη ;Τι πρέπει να κάνω; Δεν με αναγνωρίζω πια.


Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος Πάνος Μυλωνάς. 


Πάνος Μυλωνάς


Αγαπητή αναγνώστρια,


Η κατάθλιψη είναι κάτι περισσότερο από απλά να νιώθουμε στεναχωρημένοι ή να μην έχουμε όρεξη για μερικές ημέρες. Όλοι βιώνουμε περιόδους στεναχώριας και μελαγχολίας, αλλά όταν κάποιος έχει κατάθλιψη νιώθει διαρκώς λυπημένος για εβδομάδες ή μήνες, και όχι μόνο λίγες ημέρες.


Μερικές φορές υπάρχει ένας λόγος ή μια αφορμή για την κατάθλιψη. Μπορεί να είναι μια σημαντική και ξαφνική αλλαγή στη ζωή ενός ανθρώπου, όπως ο θάνατος ενός κοντινού προσώπου, μια μετακόμιση, μια απόλυση, ένας χωρισμός. Αλλά μπορεί επίσης  κάποιος να πάθει κατάθλιψη χωρίς προφανή λόγο.


Η κατάθλιψη επηρεάζει τους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους και μπορεί να προκαλέσει πολλά και διαφορετικά συμπτώματα, όπως διαρκή συναισθήματα θλίψης και απελπισίας, αδιαφορία, κλάμα χωρίς λόγο ή και σωματικά συμπτώματα, όπως αίσθημα αδυναμίας, κόπωση, κακής ποιότητας ύπνο,  ανορεξία και πόνους.


Εδώ και κάποιους μήνες, έχετε πραγματικούς περιορισμούς στην καθημερινή ζωή σας, όπως ότι δεν θέλετε να φύγετε από το σπίτι,  δεν μπορείτε να κάνετε πράγματα που παλιά απολαμβάνατε και δεν φροντίζετε τον εαυτό σας. Περιγράφετε ότι έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό η σχέση με το σύντροφο σας και με τις φίλες σας ενώ βιώνετε διαταραχές στον ύπνο και δυσάρεστες και έντονες σωματικές επιπτώσεις της ψυχολογικής σας κατάστασης.


Η κατάθλιψη είναι μια πραγματική ασθένεια με πραγματικά συμπτώματα, και δεν είναι σημάδι αδυναμίας ή κάτι που μπορεί κάποιος να "ξεπεράσει" από  μόνος του. Τα καλά νέα είναι ότι με τη σωστή θεραπεία και υποστήριξη, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να έχουν μια πλήρη αποκατάσταση.


Πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό, αρχικά στο γιατρό σας. Η συναισθηματική σας κατάσταση επηρεάζει κατά πολύ την ικανότητά σας να ζήσετε τη ζωή σας με τον τρόπο που θέλετε. Τα συναισθήματα που αναφέρετε δεν θα αλλάξουν από μόνα τους. Ένας ειδικός θα σας βοηθούσε να εξερευνήσετε αυτά που σκέφτεστε και αισθάνεστε  και με το να σας κάνει τις κατάλληλες ερωτήσεις θα σας υποστηρίξει να αναγνωρίσετε και να προβείτε στις αλλαγές που επιθυμείτε.


 Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X