Όνειρα: Τι σημαίνει αν δεις κάποιον στον ύπνο σου

Όταν κάποιος αφυπνιστεί στο στάδιο REM, είναι πολύ πιθανό να αναφέρει ότι έβλεπε ένα όνειρο. Φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου ύπνου, ταξινομούνται οι εμπειρίες του προηγουμένου διαστήματος εγρήγορσης.

Δηλαδή όλες οι εμπειρίες της ημέρας, φαίνεται ότι κρατούνται σε μια προσωρινή μνήμη. Αυτή κάποια στιγμή γεμίζει και δεν μπορεί να επεξεργαστεί άλλες νέες πληροφορίες.

Γράφει ο Καθηγητής Ψυχιατρικής Παύλος Σακκάς

Ανάλογα μπορούμε να φανταστούμε, ότι τα δεδομένα που συλλέγει ο υπολογιστής μας, αποθηκεύονται πρόχειρα στην «επιφάνεια εργασίας». Κάποια στιγμή η επιφάνεια εργασίας γεμίζει και πλέον δεν μπορούν άλλα δεδομένα να αποθηκευθούν και να επεξεργαστούν.

oneira zois

Γιατί πρέπει να υπάρχει χώρος κενός;

Πρέπει τα δεδομένα που συλλέξαμε να πάνε στα αρχεία, στους διαφόρους φακέλους που έχουμε στη μακροχρόνια μνήμη μας, για να μείνει χώρος κενός στην επιφάνεια εργασίας ώστε να μπορέσουν να έρθουν νέα δεδομένα. Όταν λοιπόν η επιφάνεια εργασίας γεμίσει, ο εγκέφαλος νυστάζει και οδηγείται στον ύπνο.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, φαίνεται ότι ανοίγουν οι φάκελοι των «αποθηκών» μακροχρόνιας μνήμης και αποθηκεύονται οι πληροφορίες, που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το χρονικό διάστημα της ενεργητικής αυτής διαδικασίας, αποθήκευσης και ταξινόμησης, μνήμες του παρελθόντος αναδύονται.

Εμπειρίες του παρελθόντος, άγχη και φοβίες «φαίνονται» στα όνειρα

Συνδυάζονται με τις πρόσφατες εμπειρίες και επαναταξινομούνται. Όταν αφυπνιστεί επομένως ο άνθρωπος, μπορεί να θυμάται κομμάτια εμπειριών και εικόνων του πρόσφατου, αλλά και του απώτερου παρελθόντος. Κομμάτια που συνήθως έχουν σχέση με τις εμπειρίες της προηγουμένης ημέρας.

Έτσι αν την προηγούμενη ημέρα, μας απασχολούσε ένα συγκεκριμένο θέμα, στον ύπνο REM, θα επεξεργαστούμε ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος, άγχη και φοβίες που σχετίζονται με αυτές τις εμπειρίες, καθώς και προτάσεις λύσεων που έχουμε στη μνήμη μας.

Τα όνειρα έχουν αξία

Δεν έρχεται στον ύπνο κάποιος… ακάλεστος. Προφανώς την προηγούμενη ημέρα είχες τη σκέψη του και έτσι το βράδυ, έπρεπε αυτή η παράσταση να ταξινομηθεί. Αυτή είναι η αιτία που βλέπεις κάποιον στα όνειρά. Για αυτόν και μόνο τον λόγο τα όνειρα έχουν αξία.

Προδίδουν τις σκέψεις της προηγούμενης, προδίδουν τις αγωνίες και τις επιδιώξεις μας. Ακόμα και εκείνες που δεν θέλουμε να ομολογήσουμε, ούτε στον ίδιο μας τον εαυτό. Ακόμα και αυτές δηλαδή, που προσπαθούμε να θάψουμε, γιατί είναι ανεπίτρεπτες και μας αναστατώνουν.

oneiropagida

Μπορεί να γίνει πρόβλεψη για το μέλλον;

Στο όνειρο εμφανίζονται εικόνες ασύνδετες. Μα έχουν κάποια σύνδεση με τις εμπειρίες και τις σκέψεις που έχουμε κάνει την προηγούμενη ημέρα. Μέσα από αυτές, πολλοί προσπαθούν να εκμαιεύσουν πληροφορίες για το μέλλον. Και είναι αναμενόμενο, αφού έχουν σχέση με ό,τι μας απασχολεί.

Όμως. όπως γίνεται αντιληπτό, τα όνειρο δεν έχουν καμία προβλεπτική ικανότητα. Απλώς μέσα σε αυτή την ελλειπτική, τυχαία και ασύνδετη παράθεση εικόνων, προβάλλουμε ό,τι θα θέλαμε να ακουσουμε για το μέλλον μας. Έτσι έχει  δημιουργηθεί ο μύθος ότι τα όνειρα έχουν προφητικό χαρακτηρα.

Δυστυχώς δεν έχουν περισσότερη αξία από τα σύννεφα και το σχήμα τους ή το κατακάθι του ελληνικού καφέ και το πέταγμα των πουλιών, από το οποίο έπαιρναν τις πληροφορίες τους για πολλούς αιώνες οι αρχαίοι οιωνοσκόποι.

Παύλος Σακκάς
Καθηγητής Ψυχιατρικής

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τα 15 πιο συνηθισμένα όνειρα και η σημασία τους!

Όνειρα: 7 λόγοι για τους οποίους πρέπει να τα ερμηνεύετε

Ο σύντροφός μου μπαίνει εμπόδιο στα όνειρά μου. Γιατί δεν με καταλαβαίνει;

Οι 5 ιδανικές τροφές για όνειρα γλυκά!

Ζώδια και στόχοι… Πραγματοποίησε και συ τα όνειρα σου!

Σχετικά άρθρα