Ενυδάτωση: Καινούρια δεδομένα από τον ελληνικό χώρο thumbnail
Πριν 2 μήνες ολοκληρώθηκε το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διαιτολογίας-Διατροφής & 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Διατροφής με τεράστια επιτυχία και πλήθος συμμετοχών. Μετά από 3 ημέρες εξαιρετικών ομιλιών, θεμάτων αλλά και επιστημόνων στο χώρο της διατροφής αλλά και της υγείας γενικότερα, μάθαμε πολλά για το τι γνωρίζουμε πλέον ως επιστημονική κοινότητα αλλά και για τα κενά που υπάρχουν στη γνώση στον τομέα της διατροφής και της διαιτολογίας.

Ενυδάτωση: Καινούρια δεδομένα από τον ελληνικό χώρο

Πριν 2 μήνες ολοκληρώθηκε το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διαιτολογίας-Διατροφής & 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Διατροφής με τεράστια επιτυχία και πλήθος συμμετοχών. Μετά από 3 ημέρες εξαιρετικών ομιλιών, θεμάτων αλλά και επιστημόνων στο χώρο της διατροφής αλλά και της υγείας γενικότερα, μάθαμε πολλά για το τι γνωρίζουμε πλέον ως επιστημονική κοινότητα αλλά και για τα κενά που υπάρχουν στη γνώση στον τομέα της διατροφής και της διαιτολογίας.

Το εξαιρετικό του Πανελλήνιου συνεδρίου έχει να κάνει πάντα με το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της επιστημονικής βιβλιογραφίας σχετίζεται με μελέτες και μεγάλες ερευνητικές ομάδες της Ελλάδας.

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και η πρόσφατη μελέτη του Γεωπονικού όπως την παρουσίασε ο Δρ. Αντώνιος Ζαμπέλας, Καθηγητής του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία επικεντρώθηκε στην διακύμανση της κατανάλωσης τροφίμων και ποτών ανάλογα την εποχή σε ελληνικές οικογένειες.

Γενικότερα, όπως αναφέρθηκε, έχει παρατηρηθεί τόσο σε επιστημονικά δεδομένα αλλά και στην καθημερινή πρακτική ότι όταν μιλάμε για ενυδάτωση και τη σημασία της στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας τότε όλοι σκεφτόμαστε μόνο το νερό. Ωστόσο, στην ενυδάτωση συμβάλλουν και άλλα μη αλκοολούχα ροφήματα όπως το γάλα, οι χυμοί φρούτων, τα αναψυκτικά, ο καφές κτλ. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ανέφερε το 2010 ότι τα διάφορα ροφήματα συμβάλλουν περίπου στο 25-50% της συνολικής πρόσληψης νερού στον οργανισμό μας.

Πάνω σε αυτή την πεποίθηση βασίστηκε η μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου που στόχο είχε να εξετάσει κατά πόσο καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε νερό καθώς και τη συνεισφορά των διαφόρων ροφημάτων στη συνολική πρόσληψη νερού αλλά και την ενεργειακή πρόσληψη.

Στη μελέτη συμμετείχαν οικογένειες από διάφορες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Το τελικό δείγμα αφορούσε 854 ενήλικες ηλικίας 18-65 ετών και 199 παιδιά ηλικίας 6-18 ετών. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 2 φάσεις, χειμώνα και καλοκαίρι στις ίδιες οικογένειες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσον αφορά τους ενήλικες, η συνολική πρόσληψη υγρών ήταν περίπου 3,8L/ημέρα για χειμώνα και καλοκαίρι, ενώ παρατηρήθηκαν μεγαλύτερες προσλήψεις υγρών στους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες. Η συμβολή των τροφίμων στη συνολική πρόσληψη νερού ήταν 18%, του πόσιμου νερού 60%, ενώ των ροφημάτων ήταν 22%. Ειδικότερα, όσον αφορά τους χυμούς, η συμβολή του φρεσκοστυμμένου χυμού καθώς και του συσκευασμένου 100% φυσικού χυμού φάνηκε να είναι το 3% της συνολικής πρόσληψης νερού.

Αντίστοιχα ήταν και τα αποτελέσματα στα παιδιά, όπου φάνηκε ότι η συνολική πρόσληψη υγρών ήταν περίπου 3,5L/ημέρα, ενώ δεν παρουσιάστηκαν διαφορές σε αγόρια και κορίτσια. Η συμβολή των τροφίμων στη συνολική πρόσληψη νερού ήταν 20%, του πόσιμου νερού 61%, ενώ των ροφημάτων ήταν 19%. Ειδικότερα, όσον αφορά τους χυμούς, η συμβολή του φρεσκοστυμμένου χυμού καθώς και του συσκευασμένου 100% φυσικού χυμού φάνηκε να είναι το 6% της συνολικής πρόσληψης νερού.

Και μιας και αναφερθήκαμε στους χυμούς, αρκετές μελέτες, τα τελευταία χρόνια, έχουν θέσει στο διάλογο της αιτιολογίας της παχυσαρκίας την κατανάλωση φρούτων λόγω της περιεκτικότητάς τους σε θερμίδες και σάκχαρα.

Ποια είναι, όμως, η πραγματική συνεισφορά τους στις συνολικές ημερήσιες θερμίδες;

Τα αποτελέσματα από τη μελέτη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έδειξαν ότι γενικότερα η ενεργειακή πρόσληψη από ροφήματα ανέρχεται περίπου στο 10% των θερμίδων που προσλαμβάνουμε ημερησίως ανεξάρτητα από την εποχή, σε ενήλικες και παιδιά.

Εξετάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης για τους ενήλικες ως προς την εποχή του χρόνου, φάνηκε ότι οι θερμίδες που προέρχονται από τα διάφορα ροφήματα/ποτά το χειμώνα (περίπου 362 θερμίδες/ημέρα) είναι περισσότερες απ’ ότι το καλοκαίρι (περίπου 335 θερμίδες/ημέρα). Συγκεκριμένες αναλύσεις για τους χυμούς έδειξαν ότι η συμβολή των χυμών φρούτων (φρεσκοστυμμένος χυμός, συσκευασμένος 100% φυσικός χυμός, νέκταρ) στην ενεργειακή πρόσληψη των ενηλίκων ανέρχεται σε ποσοστό μόλις 1,5% για το χειμώνα και 1,3% για το καλοκαίρι. Όπως ανέφερε και ο Δρ. Ζαμπέλας αντίστοιχα, ήταν τα αποτελέσματα και άλλων μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί σε ελληνικό πληθυσμό.

Ερχόμενοι τώρα στα παιδιά, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι χυμοί φρούτων συμβάλλουν σε ποσοστό 3% στην συνολική ενεργειακή πρόσληψη, ενώ φάνηκε ότι τα ροφήματα που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της πρόσληψης υγρών καθώς και ενέργειας είναι το γάλα, οι χυμοί και τα ενεργειακά/ισοτονικά ποτά.

Όπως φάνηκε, λοιπόν, από τη μελέτη του Γεωπονικού ένα μεγάλο μέρος των εθελοντών τόσο ενήλικες όσο και παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη κάλυπταν τις συστάσεις για επαρκή ενυδάτωση ενώ τονίσθηκε ότι η κατανάλωση χυμών μπορούν να αποτελέσουν μέρος της επαρκούς ενυδάτωσης και μπορούν να ενταχθούν σε έναν ισορροπημένο τρόπο διατροφής αλλά και τρόπο ζωής γενικότερα! nutrimed.gr
 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X