Ντομάτα κατά της γήρανσης: πώς το λυκοπένιο ωφελεί την υγεία

<p style="text-align: justify;"><span style="font-family: verdana,geneva; font-size: small;">Γράφτηκε απο Βίκυ Παπαβασιλείου- Διαιτολόγος- Διατροφολόγος</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-family: verdana,geneva; font-size: small;">Από την Επιστημονική Ομάδα του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα (<a href="http://www.diatrofi.gr">www.diatrofi.gr</a>)</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-family: verdana,geneva; font-size: small;"><br /></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-family: verdana,geneva; font-size: small;"><strong>Όσοι λατρεύετε την ηλιοθεραπεία, έχετε το νου σας</strong> (έστω τυπικά) ότι η υπεριώδης ακτινοβολία που υπάρχει στο φως του ήλιου είναι ο κυριότερος παράγοντας γήρανσης και εννοείται ενίσχυσης εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας και ως εκ τούτου το πλέον εκτεθειμένο.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-family: verdana,geneva; font-size: small;"><strong>Στην μάχη για την καταπολέμηση της γήρανσης, η ταπεινή ντομάτα</strong> μπορεί αυτή τη περίοδο να αποτελέσει έναν έξτρα σύμμαχό μας…</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-family: verdana,geneva; font-size: small;">Οι ντομάτες οφείλουν το ζωηρό τους χρώμα σε μια χρωστική, που ονομάζεται <strong>λυκοπένιο</strong> και αυτό υπάρχει στις ώριμες ντομάτες, ανεξαρτήτως αν έχουν ωριμάσει με τεχνητό ή φυσικό τρόπο. Ένα από τα ενδιαφέροντα κομμάτια των ερευνών, δείχνει πως εκτός των άλλων <strong>μπορεί να προστατεύσει την επιδερμίδα μας από την ηλιακή ακτινοβολία και να μας βοηθήσει να τη διατηρήσουμε νεανική.</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><em><span style="font-family: verdana,geneva; font-size: small;">Συγκεκριμένα το μαγείρεμα της ντομάτας σε λίγο λάδι (πχ.ψητές στον φούρνο με ρίγανη ή σε κάποιο κεραμικό σκεύος) αυξάνει την διαθέσιμη ποσότητα αυτής της θαυμάσιας χημικής ουσίας.</span></em></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-family: verdana,geneva; font-size: small;"><strong>Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους:</strong> Πρώτον, όταν η ντομάτα μαγειρεύεται διασπώνται τα τοιχώματα των κυττάρων και έτσι απελευθερώνεται το λυκοπένιο.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-family: verdana,geneva; font-size: small;">Δεύτερον, <strong>το λυκοπένιο διαλύεται στο λίπος κι όχι στο νερό.</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-family: verdana,geneva; font-size: small;">Να αναφερθεί  ότι οι χημικές ουσίες που υπάρχουν στις αντηλιακές κρέμες αντανακλούν ή απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία μέχρι ενός βαθμού. Το λυκοπένιο  "καταβροχθίζει" στην κυριολεξία την υπεριώδη ακτινοβολία.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-family: verdana,geneva; font-size: small;">Η υπεριώδης ακτινοβολία όπως είναι γνωστό, προκαλεί βλάβες και στο DNA.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-family: verdana,geneva; font-size: small;"><strong>Ο καρκίνος, προκύπτει από τις βλάβες στο DNA,</strong> ενώ οι βλάβες στο DNA των κυττάρων της επιδερμίδας, είναι η κύρια αιτία για <strong>τον καρκίνο του δέρματος.</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-family: verdana,geneva; font-size: small;"><strong>Το λυκοπένιο, σε επαρκή ποσότητα,</strong> απορροφώντας την υπεριώδη ακτινοβολία, αποτρέπει ένα μέρος της βλάβης στο DNA και στο κολλαγόνο.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-family: verdana,geneva; font-size: small;">Ταυτόχρονα, έχει και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση  απομακρύνοντας τις ελεύθερες ρίζες που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία. Οι ελεύθερες ρίζες, εμποδίζουν την σωστή λειτουργία του κυττάρου. Κι αυτό γιατί είναι δυνατό βλάπτοντας το DNA να διασπάσουν την κυτταρική μεμβράνη.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-family: verdana,geneva; font-size: small;">Επίσης μακροχρόνιες μελέτες έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα που <strong>αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση  μεγάλης ποσότητας προϊόντων που προέρχονται από τις ντομάτες μειώνει την πιθανότητα των αντρών να προσβληθούν από καρκίνο του προστάτη.</strong> Επίσης, βοηθά στην αποφυγή της στεφανιαίας νόσου.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-family: verdana,geneva; font-size: small;"><strong>Να αναφερθεί ότι η ακτινοβολία του ήλιου έχει διάφορες επιπτώσεις.</strong> Στις θετικές ανήκει το ότι δίνει το έναυσμα για τη <strong>σύνθεση της βιταμίνης D</strong>, μιας σημαντικής λιποδιαλυτής βιταμίνης της οποίας η έλλειψη προκαλεί  ραχίτιδα και οστεοπόρωση ,ενώ συντελεί στην εμφάνιση πολλών άλλων ασθενειών.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-family: verdana,geneva; font-size: small;">Όπως συμβαίνει και με τόσα πολλά άλλα πράγματα στη ζωή, <strong>η φροντίδα του δέρματος είναι θέμα ισορροπίας.</strong> Αν υπάρχει υπερβολικά μεγάλη προστασία από τον ήλιο, ο οργανισμός μας μπορεί να μην πλάθει επαρκή ποσότητα βιταμίνης D. Από την άλλη η ανεπαρκής  προστασία ισοδυναμεί με καρκίνο του δέρματος και πρόωρη γήρανση. Με όποιον τρόπο κι αν καταφέρετε να ισορροπήσετε την λήψη της ηλιακής ακτινοβολίας, αξίζει σίγουρα να συνεχίσετε να καταναλώνετε πολλές ντομάτες…</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-family: verdana,geneva; font-size: small;"> </span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-family: verdana,geneva; font-size: small;"> Χρήσιμες συμβουλές:</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-family: verdana,geneva; font-size: small;"><strong>H ιδανική κατανάλωση</strong> θα αφορούσε μια ποσότητα περί τα 16mg λυκοπενίου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί καταναλώνοντας τις παρακάτω ποσότητες :</span></p>
<p><span style="font-family: verdana,geneva; font-size: small;"><strong> -Nτοματοπολτός: </strong> 3 κουτ.του γλυκού περίπου (55γρ)</span></p>
<p><span style="font-family: verdana,geneva; font-size: small;"><strong>-Φρέσκες ωμές ντομάτες:</strong> 600γρ (4 ντομάτες περίπου)</span></p>
<p><span style="font-family: verdana,geneva; font-size: small;"><strong>-Ντοματόσουπα :</strong> 300ml (σε κύπελλο ή σε μπωλ)</span></p>
<p><span style="font-family: verdana,geneva; font-size: small;"><strong>-Χυμός ντομάτας: </strong> 200ml (μικρό ποτήρι)</span></p>
<p><span style="font-family: verdana,geneva; font-size: small;"><strong>-Ντομάτες σε κονσέρβα:</strong> 400γρ( 1 κονσέρβα περίπου)</span></p>
<p><span style="font-family: verdana,geneva; font-size: small;"><strong>-Λιαστές ντομάτες : </strong>40γρ.</span></p>
<p><span style="font-family: verdana,geneva; font-size: small;"><strong>-Σάλτσα ντομάτας :</strong> 100 ml(6-7 κουταλιές)</span></p>
<p><span style="font-family: verdana,geneva; font-size: small;"> </span></p>
<p><span style="font-family: verdana,geneva; font-size: small;">Το μαγείρεμα και η κατεργασία πχ.το κόψιμο σε μικρά κομμάτια, βοηθούν να βελτιωθεί η απορρόφηση του λυκοπενίου. Το ίδιο συμβαίνει και με την προσθήκη λίγο λαδιού.</span></p>
<p><strong><span style="font-family: verdana,geneva; font-size: small;">Δεν τρώτε γενικά ντομάτες; Δοκιμάστε τις παρακάτω τροφές που έχουν ανάλογη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο:</span></strong></p>
<p><span style="font-family: verdana,geneva; font-size: small;"> </span></p>
<p><span style="font-family: verdana,geneva; font-size: small;"><strong> Τροφή  </strong>                                    <strong>Ποσότητα</strong></span></p>
<p><span style="font-family: verdana,geneva; font-size: small;"><strong>-Kόκκινο γκρέιπ φρουτ:  </strong>        3 γκρέιπ -φρουτ</span></p>
<p><span style="font-family: verdana,geneva; font-size: small;"><strong>-Χυμός γκουάβα:</strong>                    300ml (=ένα ποτήρι μετρίων διαστάσεων)</span></p>
<p><span style="font-family: verdana,geneva; font-size: small;"><strong>-Καρπούζι:   </strong>                          350γρ.</span></p>
<p><span style="font-family: verdana,geneva; font-size: small;"><br /></span></p>
<p><span style="font-family: verdana,geneva; font-size: small;"><br /></span></p>

Σχετικά άρθρα