Κρίση πανικού: Με πιάνει ταχυπαλμία, φοβάμαι ότι θα λιποθυμήσω. Τι μπορώ να κάνω; thumbnail

Η 19χρονη αναγνώστρια του boro.gr, Γιώτα

Θέλω πολύ να παλέψω τους φόβους μου και το άγχος μου, αλλά ταλαιπωρούμαι πολύ ψυχολογικά.

Κρίση πανικού: Με πιάνει ταχυπαλμία, φοβάμαι ότι θα λιποθυμήσω. Τι μπορώ να κάνω;

Καλησπέρα είμαι 19 χρονών και τα τελευταία 2-3 χρόνια παρουσιάζω κρίσεις πανικού ανά διαστήματα. Έχω πολύ άγχος γενικά και ίσως είναι και αυτό που το επιβαρύνει. Το κύριο πρόβλημά μου είναι ό,τι όπου κι αν βρίσκομαι εκτός από το σπίτι μου, νιώθω ότι κάτι θα πάθω και οι αρνητικές σκέψεις θολώνουν το μυαλό μου και είμαι συνέχεια με το φόβο μη λιποθυμήσω.


Έχω λιποθυμήσει αρκετές φορές στη ζωή μου και το συναίσθημα αυτό είναι ό,τι χειρότερο. Θέλω πολύ να παλέψω τους φόβους μου και το άγχος μου, αλλά ταλαιπωρούμαι πολύ ψυχολογικά.


Επίσης θέλω να αναφέρω ότι έχω μεγάλο πρόβλημα με το μετρό. Όποτε βρίσκομαι στον χώρο αυτό ιδρώνουν οι παλάμες μου, με πιάνει ταχυπαλμία και φοβάμαι μη λιποθυμήσω ή με πιάσει κάποια κρίση πανικού. Το μυαλό μου θολώνει έντονες από αρνητικές και άσχημες σκέψεις. Θα εκτιμούσα πολύ τις συμβουλές σας.


H απάντηση του ειδικού στο ερώτημά σας:


Αγαπητή αναγνώστρια,


Η αίσθηση που μου αφήνει το ερώτημα σου είναι ότι πραγματικά βρίσκεσαι σε ένα προσωπικό αδιέξοδο. Αρχικά θα σε προέτρεπα να επισκεφτείς κάποιον γιατρό ώστε να αποκλειστούν ιατρικές αιτίες για τα παραπάνω συμπτώματα που αναφέρεις, καθώς μπορεί να οφείλονται σε ιατρικές αιτίες, όπως είναι ο υπερθυρεοειδισμός ή η περίπτωση μητροειδούς βαλβίδας.


Σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμείνουν και αποκλειστούν τα ιατρικά προβλήματα, τότε ο λόγος που βιώνεις την παραπάνω "κρίση" έχει ψυχολογικό υπόβαθρο. Δεν θα ήθελα να σου "φορτώσω" κάποια "ταμπέλα " ή να βάλω κάποια "ετικέτα " στα συμπτώματα σου. Στόχος μου είναι να αποσπαστεί η προσοχή σου από τη συμπτωματολογία μίας ψυχικής ασθένειας και να "ακούσουμε" πιο προσεκτικά τι ακριβώς θέλουν να σου πουν αυτά στην συγκεκριμένη περίοδο της ζωής σου.


Ο τρόπος που θα μπορέσεις να το καταφέρεις αυτό, είναι με το να ζητήσεις τη βοήθεια ενός ψυχολόγου. Μέσω της ψυχοθεραπείας, θα σου δοθεί η δυνατότητα να δεις τα συμπτώματα που σε ταλαιπωρούν μέσα από μια νέα οπτική. Με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου θα "συστηθείς" στις φοβίες σου από την αρχή προκειμένου να έρθεις αντιμέτωπη με κάποιους βαθύτερους φόβους σου, οι οποίοι βρίσκονται ακόμη βαθιά κρυμμένοι στο υποσυνείδητο.


Θα σου πρότεινα να εκλάβεις τις κρίσεις φόβου και άγχους ως ένα "καμπανάκι κινδύνου" το οποίο χτυπά προκειμένου να σου υπενθυμίσει ότι έχεις καταπιέσει τον εαυτό σου σε μεγάλο βαθμό και ότι ίσως ήρθε η ώρα αποκαλυφτούν "κρυμμένα" ατομικά και οικογενειακά στοιχεία. Η ψυχοθεραπεία θα σε βοηθήσει να μετατρέψεις τα βιώματα του άγχους και των φόβων σου, σε μια ευκαιρία αυτογνωσίας και αλλαγής.


Σε όλη αυτή τη διαδικασία, βοηθός θα σταθεί ο θεραπευτής σου υπενθυμίζοντας σου ότι όλοι οι άνθρωποι διαθέτουμε εξαιρετικές δυνατότητες που -αν τις επιστρατεύσουμε- θα μπορέσουμε να βγούμε από το "μαύρο τούνελ" και να σταθούμε νικητές!


Ελπίζω να βοήθησα.


Μαρία Λαΐου, Ψυχολόγος ΜSc
τηλέφωνο 6986823375
e-mail: maria.p.laioupsychology@gmail.com

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X