Επιλόχειος κατάθλιψη: Ποιες εποχές υπάρχει αυξημένος κίνδυνος thumbnail
Τι δείχνει επιστημονική έρευνα

Επιλόχειος κατάθλιψη: Ποιες εποχές υπάρχει αυξημένος κίνδυνος

Οι γυναίκες που γεννάνε χειμώνα ή άνοιξη, έχουν μικρότερη πιθανότητα να εκδηλώσουν επιλόχειο κατάθλιψη, σε σχέση με όσες γεννάνε φθινόπωρο ή καλοκαίρι, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναισθησιολογίας.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Δρ Τζίε Τζου του Νοσοκομείου Brigham & Women's της Βοστώνης, ανέλυσαν στοιχεία για 20.169 γυναίκες, που είχαν γεννήσει μεταξύ Ιουνίου 2015-Αυγούστου 2017 και από τις οποίες οι 817 (4,1%) είχαν εκδηλώσει επιλόχειο κατάθλιψη.


Μειωμένο κίνδυνο επιλόχειου κατάθλιψης είχαν όσες γυναίκες είχαν μεγαλύτερης διάρκειας εγκυμοσύνη και ιδίως όσες ήταν μεγαλύτερης ηλικίας.


Όταν μια ώριμη γυναίκα γεννά ένα υγιές σωστά ανεπτυγμένο παιδί, σύμφωνα με τους ερευνητές, έχει μικρότερη πιθανότητα κατάθλιψης από ό,τι μια νέα γυναίκα που γεννά ένα πρόωρο μωρό.


Αυξημένος ήταν ο κίνδυνος κατάθλιψης για όσες στη διάρκεια του τοκετού δεν είχαν υποβληθεί σε επισκληρίδιο αναισθησία, με συνέπεια να πονέσουν περισσότερο. Ακόμη, οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες κινδύνευαν περισσότερο να εκδηλώσουν επιλόχειο κατάθλιψη. Ο τρόπος του τοκετού (φυσικός ή δια καισαρικής τομής) δεν φάνηκε να παίζει ρόλο.


Τουλάχιστον μία γυναίκα στις δέκα (10%) εμφανίζει άγχος ή κατάθλιψης μετά τη γέννα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν λύπη, ανησυχία, αναστάτωση, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης κ.α.


Η επιλόχειος κατάθλιψη οφείλεται σε ένα συνδυασμό ορμονικών αλλαγών στο σώμα της γυναίκας, ψυχολογικών προσαρμογών στο νέο ρόλο της μητέρας και σωματικής κόπωσης. Αν δεν αντιμετωπισθεί κατάλληλα, η ψυχική αυτή κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε ελλειμματική σχέση με το βρέφος και σε πρόκληση στρες στην υπόλοιπη οικογένεια.


Πηγή: in.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X