Tι ρόλο παίζει η ψυχολογία μας σε μια επιτυχημένη δίαιτα;  thumbnail
Oι περισσότεροι άνθρωποι "τρώνε" τα συναισθήματά τους: τους φόβους τους, τη θλίψη, τον θυμό τους... Kαι αυτή είναι η αιτία που, στις περισσότερες δίαιτες, μετά από μερικούς μήνες, το άτομο θα ξαναπάρει το βάρος το οποίο έχασε.

Tι ρόλο παίζει η ψυχολογία μας σε μια επιτυχημένη δίαιτα;

Γράφει ο Μιχαήλ Καρπαθίου


Η Υγιεινή διατροφή δεν πρέπει να είναι ούτε περίπλοκη ούτε δυσνόητη. Οι περισσότεροι άνθρωποι δε χρειάζονται ακραίες και δύσκολες δίαιτες για να αποκτήσουν το ιδανικό βάρος.


Όσο μεγαλώνουμε αναγκαζόμαστε να καταναλώνουμε από το κεφάλαιο το οποίο έχουμε λάβει σαν κληρονομιά κι αν δε βρούμε τρόπους να ανακτήσουμε επιπλέον ενέργεια – κεφάλαιο, τότε ο άνθρωπος θα αρχίσει να καταναλώνει ενέργεια για να ζει την καθημερινότητα του και να φέρει εις πέρας όλες του τις δραστηριότητες των σωματικών του οργάνων. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα,σε βάθος χρόνου, την ασθένεια του σώματος και της ψυχής. Καθώς η έλλειψη ενέργειας στα όργανα δεν επιτρέπει να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, αυτό οδηγεί σε… «χρεοκοπία», δηλαδή σε θάνατο.


Επειδή όμως δεν αρκεί κάποιος να ζει πολύ, αλλά σημασία έχει να ζει και καλά, η κινεζική ιατρική έχει επίσης σκοπό να εξισορροπήσει κατάβάση, τον συναισθηματικό κόσμο του ατόμου, βοηθώντας το να βρει αυτήν την επιπλέον ενέργεια που χρειάζεται έτσι ώστε να ζήσει μέχρι τα βαθιά γεράματα, με υγεία και πάνω απ’ όλα, με συναισθηματική ισορροπία.


Μόνο μέσα από την συναισθηματική ισορροπία μπορεί ο άνθρωπος να διατηρήσει το επιθυμητό το βάρος και την υγεία του, διότι είναι πλέον γνωστό ότι οι περισσότεροι άνθρωποι "τρώνε" τα συναισθήματά τους: τους φοβούς τους, την θλίψη, τον θυμό τους και αυτή είναι η αιτία που,στις περισσότερες δίαιτες, μετά από μερικούς μήνες, το άτομο θα ξαναπάρει το βάρος το οποίο έχασε.


Στην ψυχοθεραπεία πολύ συχνά οι διατροφικές επιπλοκές συνδυάζονται με στοματικές καθηλώσεις, δηλαδή με συναισθηματικά προβλήματα, τα οποία έχουν τις ρίζες τους στον πρώτο χρόνο της ζωής του ατόμου, κατά την περίοδο του θηλασμού. Εάν δεν λυθούν αυτά τα ζωντανά συναισθήματα τα οποία έχει απωθήσει το άτομο στο ασυνειδητό του, θα του είναι αδύνατο ή και πολύ δύσκολο ή δυσβάσταχτο να διατηρήσει ένα σωστό σωματικό βάρος ή καλύτερα, την επιθυμητή συναισθηματική κατάσταση και ισορροπία, η οποία θα του επιφέρει και το ανάλογο σωματικό βάρος και την υγεία σε σώμα και ψυχή.


Την εποχή της δυναστείας των Τανγκ (Κίνα, 618 μ.Χ. – 907 μ.Χ.) ο διάσημος  ιατρός και ταοϊστής Σουν Σι Μια είχε πει πως όταν ένας άνθρωπος αρρωστήσει, ο ιατρός πρέπει πρώτα να ρυθμίσει τη δίαιτα του και τον τρόπο ζωής του. Στις περισσότερες φορές αυτά αρκούν για να φέρουν τη θεραπεία. Πολλά χρόνια νωρίτερα, ο Έλληνας ιατρός Ιπποκράτης υποστήριζε πως είμαστε ό,τι τρώμε και συμπληρωματικά θα λέγαμε πως είμαστε και ό,τι πίνουμε, μιας και το σώμα μας αποτελείται κατά 80% από νερό.


Η κινεζική ιατρική διατροφολογία έχει ιστορία χιλιάδων χρόνων και αποτελεί ένα θεραπευτικό μέσο το οποίο έχει αποδείξει την αξία του εδώ και αιώνες. Σύμφωνα με την κινεζική θεωρία, ο ανθρώπινος οργανισμός είναι κατασκευασμένος για να ζει και να ξεπερνά τα 100 χρόνια, αρκεί να μην σπαταλήσει γρηγορότερα την ενέργεια, την οποία έχει λάβει σαν κεφάλαιο ο άνθρωπος κατά τη γέννηση του και να μπορέσει να αναπτύξει την κληρονομιά αυτή που έχει λάβει ως ενέργεια, για να συντηρήσει το σώμα του.


Η άποψη βέβαια της κινεζικής ιατρικής πάνω στην διατροφολογία μάς πάει και ένα βήμα παραπέρα, καθώς ξεπερνά τα όρια της ψυχοσωματικής υγείας και οδηγεί το άτομο στη συνείδηση και τη σύνδεσή του με το πνεύμα. Όλη διαδικασία της διατροφής αρχίζει από την καλή σωματική υγεία, το σωστό σωματικό βάρος, συνεχίζει στη συναισθηματική ισορροπία και καταλήγει στη συνείδηση, καθώς η πεμπτουσία (υλική βάση) γίνεται Τσι (Ζωτική ενέργεια- λειτουργική δραστηριότητα) και όταν το Τσι συσσωρεύεται, μετουσιώνεται σε Συνειδητότητα – Πνεύμα. Όταν η ενέργεια του ανθρώπινου σώματος είναι εναρμονισμένη με το Πνεύμα, επικρατεί εσωτερική και εξωτερική αρμονία και ο άνθρωπος ζει, όπως είναι προορισμένος να ζει. Ας το επιτρέψουμε στους εαυτούς μας.


 


*Ο Μιχαήλ Καρπαθίου είναι σύμβουλος ψυχικής υγείας, συγγραφέας και ιδρυτής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Humanology. Ειδικότερα, έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί στους τομείς: Σωματική Ψυχοθεραπεία, Ψυχοθεραπεία Gestalt, Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP), Life Coaching, Προγονική Θεραπεία, Ψυχολογία της Συστημικής Αναπαράστασης (ατομική & ομαδική), Ψυχογεννητικό Σύστημα, Redecision Therapy για τη θεραπεία ζεύγους, συστήματα E.F.T, E.M.D.R., BSFF TAT, HO. κ. α. Επίσης, έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στην κινεζική ιατρική και στην ομοιοπαθητική και εργάζεται συνθέτοντας τις γνώσεις του στην κινεζική ιατρική, τη Σωματική ψυχοθεραπεία, τον Νευρογλωσσικό προγραμματισμό, την ομοιοπαθητική και τον βιο-συντονισμό για να βοηθήσει τους ανθρώπους να διατηρήσουν την υγεία τους σε νου, σώμα και ψυχή καινα αποκτήσουν το σωστό σωματικό βάρος.


Διαβάστε σχετικά άρθρα εδώ:


Δίαιτα και ψυχολογία: Είναι πιο εύκολο να χάσεις κιλά όταν…
 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X