Πώς προκαλούνται οι φοβίες και πώς αντιμετωπίζονται; thumbnail

Η 20χρονη Γεωργία, αναγνώστρια του boro.gr,

Φοβάμαι μην τρελαθώ, φοβάμαι μην έχω κατάθλιψη. Σκέφτομαι πως είμαι κακός άνθρωπος, πως θα πάθω κάτι κακό. Τι σημαίνουν οι φοβίες;

Πώς προκαλούνται οι φοβίες και πώς αντιμετωπίζονται;

Καθημερινά, συνήθως το βράδυ, πριν κοιμηθώ φοβάμαι μην τρελαθώ, φοβάμαι μην έχω κατάθλιψη. Σκέφτομαι πως είμαι κακός άνθρωπος, πως θα πάθω κάτι κακό. Μπορείτε να μου πείτε τι μου συμβαίνει;


Η απάντηση της ειδικού στο ερώτημά σας:


Αγαπητή αναγνώστρια,


Αν και είναι λίγα αυτά που έχετε γράψει για το ζήτημά σας, θα προσπαθήσω να μιλήσω και να αναφερθώ σε γενικότερες γραμμές για τις έντονες σκέψεις και ανησυχίες.


Για αρχή θα ήταν καλό να σκεφτείτε πριν πόσο καιρό ξεκίνησε αυτό; Αν δηλαδή συνέβη κάτι, ένα ξαφνικό γεγονός, ένα τρομακτικό συμβάν,και σας επηρέασε με τέτοιο τρόπο ώστε να κατακλύζεστε από αυτές τις σκέψεις. Αν όχι σε εσάς, ίσως να συνέβη σε κάποιο κοντινό σας πρόσωπο, που παρόλα αυτά εσείς να συνδέεστε συναισθηματικά μαζί του.


Σε συνέχεια θα ήταν καλό να μοιραστείτε αυτούς τους φόβους με δικά σας πρόσωπα, ίσως είναι βοηθητικό να συζητήστε τους προβληματισμούς σας, τις ανησυχίες σας, ώστε να μην νιώθετε μόνη σας.


Οι φοβίες, αγαπητή αναγνώστρια, είναι ένα τρόπος να σας μιλήσει ο εσωτερικός σας κόσμος, είναι ένας τρόπος να σας χτυπήσει το καμπανάκι πως ίσως να χρειάζεστε παραπάνω φροντίδα απ' ό,τι εσείς δίνεται στον εαυτό σας. Οι φοβίες δεν είναι απαραίτητο ότι αντιπροσωπεύουν κάτι πραγματικό π.χ. (ότι "θα τρελαθώ"), αλλά αντιπροσωπεύουν μια εσωτερική ανάγκη, μια εσωτερική έκκληση για βοήθεια, μια βαθύτερη ανησυχία, γενικότερα μπορεί να σημαίνουν πάρα πολλά, αλλά για τον καθένα έχει ξεχωριστή σημασία. Επομένως είναι σημαντικό να ακούμε τον εαυτό μας και τις ανάγκες του, είναι απαραίτητο να μην παραμελούμε τις ψυχικές μας ανάγκες.


Γενικότερα όσον αφορά τις φοβίες, θα ήταν καλό να γνωρίζετε πως αν συνεχιστούν για μεγάλο διάστημα θα ήταν καλό να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό, ώστε να βρείτε τους λόγους που πυροδοτήθηκαν, από προέρχονται, να ανακουφιστείτε από το βάρος αυτών, να νιώστε ασφάλεια και κυρίως να αφιερώστε χρόνο ώστε να ανακαλύψετε τι συμβαίνει.


Ελπίζω να βοήθησα.


Με εκτίμηση,


Ανδριανάκη Γωγώ


Κοινωνική λειτουργός – ψυχοθεραπεύτρια της Σχεσιακής & Ομαδικής Ψυχοθεραπείας ΙΣΟΨ


MSc clinical & community psychology: university of East London


Τηλ: 6943072669


Mail : gogo-andrianaki@yahoo.com

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X