Όρεξη για γλυκό; Έξυπνες λύσεις για να αποφύγεις τη ζάχαρη!

Μετά το φαγητό, είναι σύνηθες να αποζητούμε κάτι γλυκό. Θέλουμε δηλαδή το λεγόμενο επιδόρπιο που θα βοηθήσει τον οργανισμό να ολοκληρώσει τη διαδικασία της πέψης και να αυξήσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Γενικότερα, το επιδόρπιο έχει συνδεθεί με το γλυκό (παγωτό, σοκολάτα, πάστες κλπ.) μιας και η γεύση βοηθάει να ολοκληρωθεί το νόστιμο γεύμα που έχει προηγηθεί. Επειδή, όμως, γλυκό σημαίνει κατανάλωση περιττής ζάχαρης, παρακάτω σου παρουσιάζουμε μερικές λύσεις για να απολαύσεις το επιδόρπιό σου χωρίς περιττούς υδατάνθρακες

Φρούτα

 

Η κλασική και δοκιμασμένη λύση είναι η κατανάλωση ενός φρούτου, που περιέχει φυσικά σάκχαρα και όχι ραφιναρισμένη ζάχαρη, η οποία είναι ανθυγιεινή για τον οργανισμό.

Σοκολάτα υγείας

Ο καλύτερος τύπος σοκολάτας είναι η σοκολάτα υγείας που δεν περιέχει ζάχαρη και είναι φτιαγμένη από καθαρό κακάο. Οι ειδικοί συνιστούν μετά το γεύμα δύο κομμάτια σοκολάτας υγείας ή αλλιώς «μαύρης σοκολάτας».

Γλυκαντικά

Εδώ οι απόψεις είναι αντικρουόμενες καθώς ναι μεν τα γλυκαντικά είναι υποκατάστατο της ζάχαρης, όμως οι συνέπειες τους για την υγεία ακόμα δεν έχουν ξεκαθαριστεί. Εάν, πάντως, θέλεις να προτιμήσεις γλυκαντικό τότε η ασπαρτάμη και η στέβια είναι δύο καλές λύσεις, χωρίς όμως να ξεφεύγεις ποσοτικά στην κατανάλωσή τους.

Μπαχαρικά

Πολύ καλό υποκατάστατο της ζάχαρης θεωρούνται από τους ειδικούς και κάποια μπαχαρικά. Τζίντζερ, κύμινο και κανέλα περιέχουν ποσότητες φυσικού γλυκαντικού, που μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη.

Γιαούρτι

Μια πολύ καλή εναλλακτική για επιδόρπιο είναι και το γιαούρτι με τη συνοδεία αποξηραμένων φρούτων. Επίσης, με την προσθήκη μελιού ή σιροπιού αγαύης το γιαούρτι μπορεί να αποτελέσει ένα επιδόρπιο ξεχωριστό.

Σε περίπτωση πάντως που αμέσως μετά το φαγητό έχεις έντονη επιθυμία για γλυκό καλό θα είναι να κάνεις κάποιες εξετάσεις αφού φυσικά συμβουλευτείς πρώτα τον γιατρό σου.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ζάχαρη και αλάτι: Οι λόγοι που θεωρούνται λευκοί εχθροί της υγείας σου

Πώς «σαμποτάρει» η ζάχαρη τη δίαιτά σου;

3 βήματα για να βγάλεις τη ζάχαρη οριστικά από τη διατροφή σου!

Πώς είναι οι κοιλιακοί της Τζένιφερ Λόπεζ μετά από 9 μέρες χωρίς ζάχαρη;

 

Σχετικά άρθρα