Πώς «σαμποτάρει» η ζάχαρη τη δίαιτά σου;

Εδώ και 3 μήνες αντιμετωπίζω ένα σοβαρό πρόβλημα με τη ζάχαρη. Είχα κάποτε χάσει πολλά κιλά -γύρω στα 30- όμως τα τελευταία 10 τα έχασα αποκλειστικά με πολύ αυστηρή δίαιτα, δεν έτρωγα σχεδόν τίποτα και από τότε αντιμετωπίζω πολλά ορμονικά προβλήματα, έως και υποθυρεοειδισμό. Τα Χριστούγεννα ήμουν στα 60 και όλα καλά, όμως επειδή οι δικοί μου φοβήθηκαν μήπως πέσω πολύ πάλι και χάσω κι άλλα κιλά, με έβαζαν να τρώω με αποτέλεσμα τώρα να φτάσω τα 69 με ύψος 1. 67 και να αισθάνομαι απαίσια.

Πρέπει να χάσω πάλι κάποια και να πέσω τουλάχιστον στα 60, όμως οι διατροφικές μου συνήθειες έχουν αλλάξει πολύ. Δεν μπορώ να σταματήσω να τρώω. Τρώω ασταμάτητα και πολλά γλυκά. Μόνο γλυκά. Μου είναι αδύνατον να περιορίσω την τροφή. Τρώω χωρίς να πεινάω και μηχανικά. Μπορείτε να με βοηθήσετε;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο διαιτολόγος – διατροφολόγος Ευάγγελος Ζουμπανέας

Όταν κάποιος χάνει απότομα πολλά κιλά δυστυχώς ένα μέρος από αυτήν την μείωση του βάρους είναι και η απώλεια μυϊκής μάζας. Η μυϊκή μάζα είναι αυτό που θα λέγαμε η προίκα του μεταβολισμού μας και όσο πιο χαμηλή είναι τόσο πιο γρήγορα παχαίνουμε.

Η θεραπεία στη συγκεκριμένη περίπτωση θα ήταν να επισκεφθείτε κάποιον επαγγελματία διαιτολόγο και σε συνδυασμό με ένα προσωπικό πρόγραμμα γυμναστικής να ξαναγίνει η ανάκτηση της μυϊκής μάζας προκειμένου να μπορείτε να τρώτε περισσότερο φυσιολογικά.

Το αποτέλεσμα της διατροφής που περιγράψατε αναφέροντας πως τρώτε ασταμάτητα και πολλά γλυκά έχει σαν αποτέλεσμα κάθε φορά που βάζετε μία μπουκιά φαγητό στο στόμα σας, ο εγκέφαλος αναγνωρίζει ότι πρόκειται για μία τροφή που δεν περιέχει καθόλου θρεπτικά συστατικά. Όσο αντιλαμβάνεται αυτήν την κατάσταση σας προκαλεί να καταναλώσετε όλο και περισσότερη τροφή μέχρι που ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα συλλέξει τα ιχνοστοιχεία τα μέταλλα τις βιταμίνες και όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται για την ισορροπία του οργανισμού.

Όταν θα καταφέρετε να έχετε ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής με γεύματα ωρολογιακά τακτοποιημένα μέσα στην ημέρα, τότε ο εγκέφαλος θα αναστείλει αυτήν την επιθυμία για γλυκά και σταδιακά θα σας οδηγήσει προς την ανάγκη για μία πιο ισορροπημένη διατροφή. Επίσης η μεγάλη κατανάλωση από ζάχαρη και άσπρο αλεύρι αλλάζει την βακτηριακή χλωρίδα του εντέρου με συνέπεια να έχει δημιουργηθεί κατά πάσα πιθανότητα υπερανάπτυξη βακτηριδίων που ζητούν διαρκώς αυτήν την επιλεγμένη για αυτά τροφή όπως η ζάχαρη και το αλεύρι.

Η συνεργασία σας με έναν επαγγελματία Διατροφολόγο και έναν γυμναστή καθηγητή φυσικής αγωγής θα σας βοηθήσει σημαντικά.

Ευάγγελος Ζουμπανέας
Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Ιδρυτής Επιστημονικής Ομάδας Διατροφή www.diatrofi.gr
Διευθύνων Σύμβουλος ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr
www.diet-coaching.gr
Μεσολογγίου 51, Νέα Ιωνία 14231
2102718360 6977436598
www.facebook.com/evangelosz
www.facebook.com/diatrofi.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Εθισμός στη ζάχαρη: «Τι θα πάθω αν κόψω τα γλυκά εντελώς»;

«Επιτρέπεται η ζάχαρη στη δίαιτα»;

3 βήματα για να βγάλεις τη ζάχαρη οριστικά από τη διατροφή σου!

Ζάχαρη: Πόση κάνει να καταναλώνεις καθημερινά;

 

 

Σχετικά άρθρα