Πώς θα μάθω το παιδί μου να κάνει μπάνιο μόνο του;

Καλοκαίρι. Ευκαιρία για πειραματισμούς και για… λίγες ελευθερίες. Αν έχετε πολύ μικρό παιδί, μπορείτε να πειραματιστείτε με διάφορες τροφές, την πάνα, να κάνει τα πρώτα βήματα… Στα πιο μεγάλα παιδιά μπορείτε να ασχοληθείτε να τα μυήσετε σε συνήθειες… ενηλίκων! Μια από τη συνήθειες αυτές είναι το να κάνει μπάνιο μόνο του! Είναι εύκολο και να το συνδυάσετε με τις καλοκαιρινές διακοπές. Το μπάνιο έπειτα από το… μπάνιο στη θάλασσα!

Μπάνιο σε εξωτερικό χώρο!

Αν είστε σε εξοχικό που τα πράγματα είναι πιο χαλαρά, μπορεί να πλένεστε με το λάστιχο ή κάποιο ντους εξωτερικού χώρου, οπότε τα πράγματα είναι και πιο… διασκεδαστικά για το παιδί σας! Προσοχή όμως: όταν πλενόμαστε έξω, δεν υπάρχει το άγχος μήπως ρίξουμε νερά παντού, κάτι που θα έχει να αντιμετωπίσει στη συνέχεια όταν ξεκινήσει το μπάνιο του μέσα στο σπίτι σας το φθινόπωρο…

Αν το παιδί είναι 4-5 ετών, δεν το αφήνετε μόνο του χωρίς επίβλεψη. Πρέπει να χει περάσει τα 6 για να το εμπιστευτείτε εντελώς, ακόμα και στο ντους του καλοκαιριού!

Λίγα βήματα κάθε φορά!

Η αυτονομία κερδίζεται με μικρά απλά βήματα, ένα κάθε φορά! Αφήστε το να πάρει μικρές πρωτοβουλίες, με το σφουγγάρι, το σαπούνι, το σαμπουάν και τονίστε τους κινδύνους τους οποίους διατρέχει.

Ποια είναι τα βήματα που θα το βοηθήσουν να κατακτήσει την αυτονομία του;

  • Δείξτε του πώς να χρησιμοποιεί το σφουγγαράκι και το σαπούνι (πόσο σαπούνι να βάζει, ποιο είναι το δικό του σαπούνι)
  • Δείξτε του ποια σημεία του σώματος πρέπει να προσέχει: ένα σχετικό τραγουδάκι θα το βοηθούσε να έχει καλύτερη εικόνα του τι πρέπει να κάνει! Σίγουρα θα βρείτε κανένα βιντεάκι – τραγουδάκι στο You-Tube!
  • Επιλέξτε μαζί του τα… αξεσουάρ του μπάνιου του: ένα σφουγγαράκι στο αγαπημένο του χρώμα, το δικό του σαπούνι (που μπορεί να έχει πάνω αυτοκόλλητα), μια πετσέτα με το αγαπημένο του ήρωα θα κάνουν τη διαδικασία του μπάνιου ακόμα πιο διασκεδαστική!

Υ.Γ. Προσέξτε όταν κάνει έπειτα μπάνιο στο σπίτι να έχετε αγοράσει αντιολισθητικά χαλάκια για το εσωτερικό της μπανιέρας ή του ντους!

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από mamanpourlavie.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Παιδί και παραλία: Τα 4 πράγματα που πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Πρώτο μπάνιο στη θάλασσα: τι πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι γονείς

«Γιατί μαμά;»: Οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που θα σου κάνει το παιδί σου

Γιατί πρέπει να κάνετε μπάνιο τα παιδιά σας αμέσως μετά το σχολείο;

Σχετικά άρθρα