Σπόροι Chia: Γιατί είναι… σούπερ απαραίτητοι για την υγεία μας;

Μπορεί οι σπόροι Chia να είναι… μικροί σε μέγεθος, όμως είναι εντυπωσιακά τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχουν. Χαρακτηρισμένοι ως superfoods που μας έρχονται από την εποχή των Μάγια και των Αζτέκων του Μεξικού, οι σπόροι Chia περιέχουν ίνες, αντιοξειδωτικά, ωμέγα-3 και βασικά μέταλλα.

Η θρεπτική τους αξία και κυρίως τα αντιοξειδωτικά τους χαρακτηριστικά κάνουν τους σπόρους Chia πολύ δημοφιλείς και στις μέρες μας αν και η ιστορία τους πάει πολύ πίσω στον χρόνο.

Ας δούμε, όμως, μαζί ποια είναι τα βασικά τους οφέλη για την υγεία μας:

Θερμίδες και υδατάνθρακες

Με μόλις 138 θερμίδες ανά 30 γραμμάρια, οι σπόροι Chia περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και λίγους υδατάνθρακες. Ειδικά, στην περίπτωση που προσέχεις τα επίπεδα της ζάχαρης που προσλαμβάνεις, θα σε χαροποιήσει να μάθεις ότι οι υδατάνθρακες των σπόρων αυτών προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από φυτικές ίνες.

Πηγή φυτικών ινών

Αυτοί οι σπόροι μπορούν να απορροφήσουν 10 φορές το βάρος τους σε νερό, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ καλές πηγές ενυδάτωσης. Παράλληλα, είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες κάτι που σημαίνει ότι βοηθούν ιδιαίτερα τη διαδικασία της πέψης.

Πλούσιοι σε ωμέγα – 3 λιπαρά

Οι σπόροι Chia είναι από τις πιο πλούσιες φυτικές τροφές σε ωμέγα – 3 λιπαρά, τα οποία συμβάλλουν στην αυξηση της «καλής» χοληστερόλης προστατεύοντάς μας από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μέταλλα και πρωτεΐνες

Πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή σε μέταλλα και πρωτεΐνες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο που κάνουν πολύ καλό στα οστά. Επίσης, 30 γραμμάρια σπόρων Chia περιέχουν 4 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Ιδανικό συστατικό

Οι σπόροι Chia έχουν μια ελαφρά γλυκιά γεύση, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να ενσωματωθούν σε διάφορες συνταγές, ενώ μπορούν να συνοδεύσουν το γιαούρτι σου κάνοντάς το ακόμα πιο θρεπτικό.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σπιτικά δημητριακά με γάλα αμυγδάλου και σπόρους chia

Γκότζι μπέρι: Σούπερ τροφή για… σούπερ υγεία!

Ανακαλύψτε τη διατροφική αξία των superfoods για το παιδί

 

Σχετικά άρθρα