Πώς γίνεται μία αγωνίστρια της ζωής να χάνει… από την κατάθλιψη;

Το πρόβλημα μου δεν θυμάμαι καν ποτέ και πώς ξεκίνησε. Ίσως σταδιακά δεν μπορώ να θυμηθώ… Όλα πήγαιναν καλά είχα τον έλεγχο σε όλα, δουλειά, παιδί τα πάντα. Εδώ να πω ότι είμαι χωρισμένη μητέρα. Από τα 20 χρόνια μου μεγάλωσα με μεγάλες δυσκολίες το παιδί μου κι αυτό με έκανε έναν δυνατό άνθρωπο. Γυρίζοντας σήμερα λοιπόν πίσω τη ζωή μου σκέφτομαι πώς τα έκανα όλα αυτά και πώς είχα τόση δύναμη… Και σήμερα δεν την έχω…

Νιώθω εξάντληση. Πήρα πολλά κιλά. Δεν μπορώ να καταφέρω τίποτα ενώ ξεκινάω  με πείσμα κάπου φρενάρω… Εδώ και περίπου οχτώ χρόνια συζώ με έναν άνθρωπο ο οποίος στην αρχή της σχέσης μας ήταν πολύ υποτακτικός σε ό,τι έλεγα. Αμέσως σχεδόν εκτελούσε τις εντολές μου. Τρία χρόνια μετά αποφασίσαμε να συγκατοικήσουμε… Σχεδόν Τροία χρόνια μετά σαν να ξύπνησα και είδα ότι πλέον εκείνος έχει την αρχηγία, κάτι που δεν παραδέχεται φυσικά. Με σταμάτησε, με τρόπο που έδειχνε πως ήταν δική μου απόφαση, από μια δουλειά που πάλεψα πολύ. Μια δική μου επιχείρηση. Πώς το έκανα; Δεν θυμάμαι καν πώς με έπεισε….

Τώρα δεν έχω δύναμη να αρχίσω τίποτα… Νιώθω άσχημη, πολλές φορές ανίκανη. Μόνο όταν νευριάσω πολύ για κάτι, τότε μόνο θα νιώσω δύναμη μέσα μου. Μετά από λίγο ηρεμεί ο θυμός μαζί με τη δύναμη. Πολλές φορές αισθάνομαι πράγματα που συμβαίνουν χωρίς να μπορώ να τα υποστηρίξω, όπως παράδειγμα κοιτάζει έντονα άλλες κοπέλες μπροστά μου και πολλές φορές γίνεται φιλικός μαζί τους προσπαθώντας να τους πιάσει ακόμα και την κουβέντα. Πάντα με βγάζει παράλογη. Η ζήλια δεν υπήρχε ποτέ στη ζωή μου ούτε και υπάρχει, όταν συμβαίνει όμως αυτό αισθάνομαι ντροπιασμένη προς την άλλη κοπέλα. Σημείωση: αυτός ο άνθρωπος είναι πολύ ζηλιάρης. Πώς εγκλωβίστηκα εγώ έτσι; Από ποτέ;

Δυο χρόνια πριν δεν έβγαινα να πάω πουθενά, δεν έδινα σε τίποτα σημασία ακόμα και μπάνιο δεν έκανα. Τόσο άσχημα. Σήμερα με το καιρό σιγά έστω και με το ζόρι βγαίνω έξω, χωρίς να δίνω ιδιαίτερη βαρύτητα στην εμφάνιση μου, ακόμα και με παντόφλες θα πάω στο περίπτερο που λέει ο λόγος. Όταν όμως πρέπει να μιλήσω εκεί έρχονται τα δύσκολα, όταν πρέπει να πω κάπου τη γνώμη μου, ενώ παλιότερα την επέβαλα χωρίς να διστάσω. Τώρα με πιάνει ταχυπαλμία, νιώθω ότι οι άλλοι καταλαβαίνουν ότι φοβάμαι και κοιτάζω γύρω να δω ποιος θα γελάσει. Ζορίζω τον εαυτό μου να μιλήσει, να το ξεπεράσω και απλά εύχομαι να μη φέρει κάποιος αντίρρηση γιατί μετά απλά θα δεχτώ ό,τι πει για να σταματήσω την κουβέντα.

Κατάθλιψη…. Έχω διαβάσει γι’ αυτή την ύπουλη… Κοντά μου τη νιώθω χρόνια τώρα. Την διώχνω και έρχεται. Δεν πιστεύω ότι θα φύγει ποτέ, με στοίχειωσε. Ευχαριστώ που με ακούσατε γνωρίζω ότι θα μου πείτε να πάω σε κάποιο ειδικό να μιλήσω μαζί του από κοντά, δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να το κάνω κι αν ζητήσω από το σύντροφο μου εκείνος δε θα αρνηθεί, όμως θα το πει σε όλους. Είμαι βέβαιη.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Στο ερώτημα απαντά ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Σεφεριάδης:

Έχετε φυσικά δικαίωμα να πάτε σε κάποιον ειδικό και μάλιστα υπάρχουν δημόσιοι και δημοτικοί φορείς που βλέπουν δωρεάν, χωρίς να απολογείστε. Φαίνεται λοιπόν ότι μετά την υπερπροσπάθεια που κάνατε, σταδιακά άρχισε να εγκαθίσταται μια καταθλιπτική διάθεση, που πιθανόν υπέβοσκε από το παρελθόν.

Αναφέρετε ότι στην αρχή της σχέσης ο σύντροφός σας ήταν υποτακτικός και έκανε ότι του λέγατε και τώρα γίνεται το αντίθετο. Αυτή σίγουρα δεν ήταν ούτε είναι μια υγιής σχέση, μια σχέση που να βασίζεται στη συντροφικότητα και την ισότητα. Λέτε επίσης ότι αντί να είναι κινητήρια δύναμη σας το πείσμα, έγινε ο θυμός. Παραδοθήκατε σε έναν άνθρωπο που φαίνεται ότι εκμεταλλεύεται αυτή την κατάσταση που βρίσκεστε τώρα, αντί να είναι υποστηρικτικός και βοηθητικός.

Αν βέβαια, όλα όσα σας συμβαίνουν τα καταλογίζεται στον σύντροφός σας, το ερώτημα είναι γιατί μένετε μαζί του; Αν συμμετέχετε και εσείς, τότε τι είναι αυτό που σας κρατάει ώστε να λειτουργήσετε δημιουργικά. Στο παρελθόν έχετε επιδείξει εξαιρετική δύναμη χαρακτήρα κάτι που σημαίνει ότι αυτή η δυναμική βρίσκεται μέσα σας . Απλά αφεθήκατε να καλυφθεί λόγω ανασφαλειών και παραίτησης.

Δημήτρης Σεφεριάδης
Ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής
Λ. Αλεξάνδρας 209, T.K. 11523 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 2106462030
κιν: 6973537970
email: [email protected]
www.dimseferiadis.com

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Φοβάσαι ότι έχεις κατάθλιψη; Κάνε το τεστ DSM

Πώς η κατάθλιψη μπορεί να καταστρέψει έναν γάμο;

Άτυπη κατάθλιψη: Πώς θα αναγνωρίσετε αυτόν τον ύπουλο εχθρό;

Σχετικά άρθρα