Η ανεργία και ο ψυχολογικός αντίκτυπος στην οικογένεια

Έχω σοβαρό πρόβλημα με τον σύζυγο μου, καθώς εδώ και σχεδόν 3 χρόνια είναι άνεργος. Η ηλικία του είναι 53 χρονών, είχε επιχειρήσεις τις οποίες έκλεισε και οι οποίες του άφησαν και αρκετά χρέη. Έχουμε 2 παιδιά το ένα ανήλικο και όπως καταλαβαίνετε τα έξοδα πολλά. Δεν αντέχω άλλο να τα βγάζω πέρα μόνη στα οικονομικά. Εκείνος δεν έχει και πολλά προσόντα αλλά δεν δέχεται να κάνει και ότι δουλειά να είναι για φέρει κάποια χρήματα στο σπίτι και γενικά δεν είναι και τόσο δραστήριος στο να ψάχνει .Επίσης, διακρίνω έναν φόβο όταν του πει κάποιος να πάει για συνέντευξη. Ό,τι δουλειές έχουν βρεθεί είναι από εμένα.

Αντίθετα στο σπίτι  βοηθάει αρκετά, είναι σαν να έχουν αλλάξει οι ρόλοι , σαν να είμαι εγώ ο άντρας αυτός η  γυναίκα. Έχω δοκιμάσει τα πάντα από καυγάδες, απειλές για χωρισμό, αδιαφορία, με το γλυκό αλλά δεν βλέπω αποτέλεσμα. Είμαστε μαζί 20 χρόνια και όσες φορές πήγα να τον αφήσω δεν το άντεξα… Τον αγαπώ και δεν θέλω να χαλάσω  τον γάμο μου … αλλά είμαι σε αδιέξοδο… Πώς θα μπορούσα να τον ενεργοποιήσω;

Απαντά η Ψυχολόγος, Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α:

Αγαπητή αναγνώστρια,

η οικονομική κρίση δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο.  Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλειές  τους  και η ανεύρεση εργασίας είναι πιο δύσκολη. Με αφορμή τις κοινωνικοοικονομικές  εξελίξεις  μπορούμε να αναρωτηθούμε τι σημαίνει η εργασία για τον άνθρωπο. Πέραν της  δυνατότητας να έχει χρήματα για να μπορέσει να ζήσει, να πληρώσει λογαριασμούς και να αγοράσει αγαθά και υπηρεσίες , η εργασία ή η έλλειψή  της έχει και ψυχολογικό αντίκτυπο.

Η εργασία βοηθάει το άτομο να προσδιορίσει την ταυτότητά του. Συνδέεται με την έννοια της επάρκειας, της δημιουργικότητας , της παραγωγικότητας και της δύναμης. Οι επιπτώσεις της ανεργίας συνδέονται με αίσθηση ανεπάρκειας, αδυναμίας, απογοήτευσης, απόρριψης και ματαίωσης, ειδικά όταν το άτομο κάνει την προσπάθειά του χωρίς αντίκρισμα.  Για να δούμε τι μπορεί να γίνει πρώτα  πρέπει να μπούμε στη θέση του συζύγου σας  και να του  δώσουμε τη δυνατότητα να μιλήσει και να δώσει φωνή στο πως νιώθει . Η διάθεσή του πώς είναι γενικά; Τι τον φοβίζει στο να πάει στις συνεντεύξεις; Φοβάται την απόρριψη; Θα βοηθούσε ένα χρονοδιάγραμμα με κάποιους μικρούς στόχους; Τι δεν του αρέσει στις δουλειές  που του προτείνατε; Θα μπορούσε να πάει για λίγο και να φύγει αν δεν του ταιριάζουν;

Φυσικά, μέσα σε αυτή την κατάσταση καταλαβαίνω ότι νιώθετε κι εσείς συναισθηματική επιβάρυνση. Σε αυτό το σημείο θα μπορούσατε να ωφεληθείτε από τη διαδικασίας της ψυχολογικής συμβουλευτικής/υποστήριξης. Να δώσετε την ευκαιρία στον εαυτό σας να βγάλει προς τα έξω όλα τα συναισθήματα που έχετε και σας μπερδεύουν και σας φέρνουν σε αδιέξοδο γιατί  μπορεί να είναι αντικρουόμενα. Να διερευνήσετε τι σημαίνει για εσάς το ότι ο σύζυγος είναι άνεργος. Μειώνεται η αξία του ως άντρα στα μάτια σας και σε ποιο βαθμό; Μειώνεται η εκτίμηση σας σε αυτόν και αυτό τον αποδυναμώνει περισσότερο; Από τη στιγμή που λέτε ότι υπάρχει αγάπη μπορείτε  και με υποστήριξη  του ψυχολόγου να βρείτε τον τρόπο να τον στηρίξετε και να βγείτε από το αδιέξοδο.

Σε πολλά νοικοκυριά έχουν αντιστραφεί οι ρόλοι επηρεάζοντας και τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια. Μπορεί να βρεθεί  ευέλικτος τρόπος να λειτουργήσει αυτό το μοντέλο; Κάθε οικογένεια σίγουρα έχει να αντιμετωπίσει ξεχωριστά εμπόδια και έχει διαφορετικές δικλείδες ασφάλειας και μηχανισμούς ενδυνάμωσης της και είναι ίσως παρακινδυνευμένο  να γενικεύουμε. Ωστόσο, οι οικογένειες αποτελούν συστήματα των οποίων τα μέλη  εξελίσσονται το καθένα χωριστά και όλα μαζί, αλληλεπιδρούν και αναπροσαρμόζονται, βρίσκοντας τρόπους να προχωρούν και να δυναμώνουν την οικογενειακή ανθεκτικότητα.

Τέλος, συνοψίζοντας , είναι σημαντικό να μην χάνετε την αισιοδοξία σας και την πίστη σας στον σύζυγό σας ως άνθρωπο. Να θυμηθείτε τους λόγους που είστε μαζί και να σέβεται ο καθένας την προσπάθεια του άλλου. Σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης  και αποδοχής μπορείτε να δοκιμάσετε να συμφωνήσετε σε μικρούς στόχους , χειροπιαστούς και ρεαλιστικούς που θα φέρουν σιγά σιγά το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αν του δείξετε ότι  είστε μαζί του και όχι εναντίον του στη μάχη κατά της ανεργίας θα τον δυναμώσει και μόνο αν νιώσει δυνατός θα μπορέσει να δώσει την δική του μάχη.

Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α

Ψυχολόγος – Συμβουλευτική Ψυχολογία

Τηλέφωνο επικοινωνίας:  6972137475

e-mail: [email protected]

Ιστοσελίδα: www.psychologos-tsamkosoglou.gr

Σελίδα Facebook: ElenaTsamkosoglou Psychologos

Linkedin:Elena Tsamkosoglou

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Όταν η ανεργία γίνεται στίγμα: Πώς θα αντιμετωπίσετε όσους σας κριτικάρουν;

Θυσία στον βωμό της ανεργίας και της οικονομικής κρίσης ο Έλληνας άνδρας

Ανεργία: «Πώς θα κερδίσω τη χαμένη μου αυτοεκτίμηση»;

Σχετικά άρθρα