Γιατί τα Χριστούγεννα είναι η πιο ωραία εποχή του χρόνου;

Είναι αλήθεια. Για τους περισσότερους από εμάς τα Χριστούγεννα είναι η πιο όμορφη εποχή του χρόνου. Μπορεί να υπάρχει άγχος και στρες να προλάβουμε τις δουλειές μας ή να πάρουμε τα δώρα, αλλά και πάλι ο τελικός απολογισμός είναι θετικός. Τι είναι λοιπόν αυτό που μας κάνει ευτυχισμένους τα Χριστούγεννα;

Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Happiness Studies», μελετητές προσπάθησαν να απαντήσουν σε αυτό ακριβώς το ερώτημα. Μελέτησαν δηλαδή τις εμπειρίες των ανθρώπων κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και το πώς αυτές σχετίζονται με την ευζωία.

xristougenna oikogeneia

Κατά την εξέταση των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 75% των συμμετεχόντων είχαν θετικά συναισθήματα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, ενώ λιγότερο από το 10% του δείγματος ανέφεραν ότι βίωναν  πολύ αρνητικά συναισθήματα. Επιπλέον, όσοι είχαν θετικά συναισθήματα δήλωναν ότι αυτά ήταν μεγαλύτερης έντασης από εκείνα που βιώνουν τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου, ενώ από το πλάνο τους έλλειπαν οι αρνητικές συγκινήσεις.

Ποιοι είναι όμως οι δύο παράγοντες που έχουν ιδιαίτερη σημασία στην εκδήλωση αυτών των θετικών συναισθημάτων; Τα άτομα, που κατέγραφαν τη μεγαλύτερη ικανοποίηση ήταν εκείνα που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε θρησκευτικές δραστηριότητες (οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την ευημερία ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου), αλλά και εκείνα που περνούν χρόνο με τα αγαπημένα πρόσωπα της οικογένειάς τους. Ο χρόνος με την οικογένεια και η ευεργετική του επίδραση επιβεβαιώθηκε και σε τρεις μεταγενέστερες μελέτες των 1.098 συμμετεχόντων για την επίδραση των οικογενειακών τελετουργικών κατά τη διάρκεια των γιορτών.

xristougenna parea

Παίζουν κάποιο ρόλο τα υλικά αντικείμενα; Η απάντηση μάλλον θα σας ξαφνιάσει. Φαίνεται ότι όχι μόνο όταν ξοδεύουμε χρήματα, αλλά και όταν λαμβάνουμε δώρα, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, έχουμε την τάση να βιώνουμε χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης, με εξαίρεση εκείνα τα άτομα που ασχολούνται με πιο φιλική προς το περιβάλλον κατανάλωση.

Συνολικά, λοιπόν, φαίνεται ότι αυτό που πραγματικά έχει σημασία από την άποψη της ευημερίας κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου είναι στην ουσία η επικοινωνίας μας με τους άλλους ανθρώπους αλλά και η αίσθηση ότι ανήκουμε σε ομάδες με ανθρώπους που έχουμε κοινά πράγματα να μοιραστούμε. Αυτά τα στοιχεία είναι που κάνουν τα Χριστούγεννα την πιο όμορφη εποχή του χρόνου…

Καλά Χριστούγεννα!

Με πληροφορίες από το psychologytoday.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Χριστούγεννα με έναν ναρκισσιστή: Πώς πρέπει να τον αντιμετωπίσετε;

Κατάθλιψη των γιορτών: Όταν η μοναξιά προκαλεί ντροπή

Πένθος: Πώς περνούν τις γιορτές οι άνθρωποι που έχασαν τα παιδιά τους;

Σχετικά άρθρα