Η ζήλια και η εκδίκηση κάνουν κακό στην υγεία! Μάθε πώς!

Ένας χωρισμός δεν είναι ποτέ κάτι ευχάριστο! Ειδικά αν δεν είσαι εσύ που τον προκάλεσες και δεν ήθελες να χωρίσετε, τότε αυτό πονάει ακόμα περισσότερο. Πώς σκέφτεσαι να το αντιμετωπίσεις; Με ένα παράδειγμα που χρησιμοποιείται πολύ στις αγαπημένες σου ταινίες και σειρές: τη ζήλια! Θέλεις να κάνεις τον πρώην σου να ζηλέψει, να τον “πικάρεις”, να τον πληγώσεις! Με άλλα λόγια θέλεις να τον εκδικηθείς! Η ζωή όμως δεν είναι ταινία και οι ειδικοί λένε ότι τέτοιες συμπεριφορές βλάπτουν την υγεία!

Γιατί;

“Το να χρησιμοποιείς κάποιο άλλο άτομο για να προκαλέσεις ζήλια στον πρώην σου είναι ένα συναισθηματικά επικίνδυνο παιχνίδι, που εμπλέκει τρία άτομα και θέτει σε κίνδυνο την υπόληψη και τα συναισθήματά τους”. Όπως δηλώνει στο Teenvogue η ψυχοθεραπεύτρια Claire McRitchie, πρόκειται για μια… συνταγή καταστροφής. Δεν πληγώνεις μόνο τα δικά σου συναισθήματα, ουσιαστικά χρησιμοποιείς κάποιον -που μπορεί να έχει αισθήματα για σένα- για να πληγώσεις κάποιον άλλο.

Οι ειδικοί λένε ότι αυτή η συμπεριφορά δηλώνει κιόλας το επίπεδο συναισθηματικής ωριμότητας κάποιου ατόμου. Δικαιολογείται πολύ περισσότερο στην εφηβική ηλικία που ακόμα τα παιδιά δεν έχουν μεγάλη εμπειρία σε σχέσεις και πειραματίζονται με συμπεριφορές! Όσο μεγαλώνεις όμως μια τέτοια στάση δεν δικαιολογείται!

Τάση χειραγώγησης

Ουσιαστικά οι ειδικοί λένε ότι σε όλη αυτή τη συμπεριφορά ενυπάρχει μια τάση χειραγώγησης της κατάστασης και του άλλου ανθρώπου που “χρησιμοποιούμε”. Προσπαθούμε να αισθανθούμε εμείς Οκ, εις βάρος ενός ή δυο άλλων ανθρώπων. Στην πραγματικότητα όμως κανείς δεν αισθάνεται καλά! “Όταν πονάμε, θέλουμε να αισθανθούμε καλύτερα και να προκαλέσουμε πόνο σε εκείνον που μας πλήγωσε”. Είναι μια ασυνείδητη τάση να πάρουμε τον έλεγχο των πραγμάτων και να διώξουμε τον πόνο μας!

Πώς να αντιμετωπίσουμε τον πόνο μας;

Φυσικά με το να προκαλέσουμε πόνο στον άλλον ουσιαστικά δεν περνάει ο πόνος ο δικός μας. Μπορεί κατά κάποιον τρόπο να παίρνουμε κάποια ευχαρίστηση από όλο αυτό αλλά στην πραγματικότητα ο πόνος παραμένει! Και μπορεί να προστεθεί σε αυτόν και η ενοχή για τον πόνο του άλλου ή του τρίτου προσώπου που δεν φταίει σε τίποτα… Αντί λοιπόν να καταφεύγουμε στον δρόμο της εκδίκησης, είναι καλύτερο να κάνουμε μια ενδοσκόπηση, να βρούμε τα αίτια του πόνου και να προσπαθήσουμε να βρούμε τις εσωτερικές δυνάμεις και αντιστάσεις για να επουλώσουμε τις πληγές μας.

Αν αρνείσαι τα αρνητικά σου συναισθήματα και δεν τα αντιμετωπίζεις κατάματα δεν θα ξεπεράσεις εύκολα τον χωρισμό για να προχωρήσεις παρακάτω!

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από teenvogue.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Όταν η ζήλια μπαίνει από την πόρτα, ο έρωτας βγαίνει από το παράθυρο…

Ερωτική απογοήτευση στην εφηβεία: Πώς θα την ξεπεράσω;

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα