Όταν οι γονείς θέλουν να ικανοποιήσουν τα απωθημένα τους μέσα απ’ τη ζωή των παιδιών τους

Τι κάνουμε όταν οι γονείς δεν εγκρίνουν τη σχέση μας επειδή το αγόρι δεν τελείωσε το σχολείο, έχει ήδη μπει όμως σε μια ιδιωτική σχολή και προσπαθεί να εξελιχθεί; Παρόλα αυτά οι γονείς μου δεν τον θεωρούν κατάλληλο για εμένα που έχω σπουδάσει. Θεωρούν ότι έχω πέσει χαμηλά με αυτή την επιλογή, εγώ δεν το βλέπω έτσι όμως. Δεν ξέρω πως να φερθώ.

Στο ερώτημα απαντά η κλινική ψυχολόγος Νάσια Σκαμπαρδώνη:

Σκαμπαρδώνη

Αγαπητή αναγνώστρια,

είναι πράγματι πολύ συχνό οι γονείς να μπερδεύονται στις διαπροσωπικές σχέσεις των παιδιών τους, να τις αξιολογούν σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια και να τις κατακρίνουν, παρότι τα παιδιά τους δεν είναι ηλικιακά πλέον «παιδιά», αλλά έχουν ενηλικιωθεί και έχουν αρχίσει να προδιαγράφουν τη δική τους πορεία.

Πολλοί γονείς αντανακλούν πάνω στα παιδιά τους τα δικά τους θέλω και τις δικές τους προσδοκίες, ίσως και τις ανεκπλήρωτες, και λειτουργούν σαν να τους ανήκει η ζωή των παιδιών τους, άρα εκείνα πρέπει να υπακούν στις δικές τους επιθυμίες σύμφωνα με τις δικές τους στερεοτυπικές αντιλήψεις.

Αυτό που θα σας συμβούλευα είναι να κάνετε μία ανοιχτή κουβέντα με τους γονείς και να τους ρωτήσετε τι είναι αυτό που τους απασχολεί όσον αφορά τη μόρφωση και τι είναι αυτό που τους φοβίζει πραγματικά. Το τι θα πει ο κόσμος κι ο περίγυρος ή ότι η κόρη τους δεν είναι με κάποιον ισάξιό της σε μορφωτικό επίπεδο άρα μετέπειτα δεν θα ναι ισάξιος ούτε σε οικονομικές απολαβές;

Διερευνήστε τον πραγματικό λόγο για να μπορέσετε να τους εξηγήσετε με λογικά επιχειρήματα αν ο λόγος τους είναι αξιόπιστος. Μετέπειτα εξηγήστε τους πώς νιώθετε εσείς για τον άνθρωπο αυτό, αν είστε ευτυχισμένη μαζί του, πως τον θαυμάζετε για τις προσπάθειές του, αν επικοινωνείτε και αν περνάτε ευχάριστα μαζί του και αν σας καλύπτει.

Εν συνεχεία, θα πρέπει να τους βάλετε όρια στο κατά πόσο θα πρέπει να επεμβαίνουν στα προσωπικά σας ζητήματα και πως οι αποφάσεις αυτές είναι καθαρά δικές σας, για να τους δείξετε σιγά σιγά πως είστε αρκετά μεγάλη για να αποφασίζετε, να κρίνετε μόνη σας και να απογαλακτιστείτε πια.

Αν δείτε πως δεν μπορείτε να διαχειριστείτε πλήρως την κατάσταση και αρχίσει να επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό η διάθεσή σας, με αποτέλεσμα να έχει αντίκτυπο και στη σχέση σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικό ψυχικής υγείας.

Νάσια Σκαμπαρδώνη
Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια
Διαταραχές άγχους
[email protected]
694 – 4606204
Στρατηγού Μακρυγιάννη 36 και 25ης Μαρτίου, Γέρακας, Αθήνα, 153 44

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τοξικοί γονείς: 12 σημάδια για να τους αναγνωρίσετε

Τοξικοί γονείς: Σε κάνουν να νιώθεις υπεύθυνος για την ευτυχία τους

Πεθερικά: Η λέξη κλειδί για αρμονικές σχέσεις είναι τα όρια

Σχετικά άρθρα