Ζήλια στη φιλική σχέση: Πώς να τη διαχειριστείς για να μη διαλυθεί η παρέα;

Τους τελευταίους δύο μήνες αντιμετωπίζω ένα συναίσθημα ζήλιας απέναντι στην κολλητή μου. Ο λόγος είναι ότι είναι πιο δημοφιλής και κάνει  παρέα με περισσότερα άτομα από εμένα… Τον τελευταίο καιρό έχουν μπει στην παρέα μας και άλλα δύο κορίτσια που είναι κολλητές μεταξύ τους και  συνέχεια κανονίζουν να βγούνε μαζί και να κοιμηθούν μαζί και τις περισσότερες φορές εγώ μένω στην απ’ έξω και νιώθω μοναξιά γιατί δεν ξέρω πώς να τις προσεγγίσω για να κάνουν πράγματα και με εμένα και να έρθω και εγώ πιο κοντά με τα κορίτσια αυτά.

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος Μάριος Παππάς

Θα ήθελα να επισημάνω ότι είναι πολύ σημαντικό που αναγνωρίζεις το συναίσθημα που σε διακατέχει απέναντι στην κολλητή σου. Αυτό που ουσιαστικά σου προκαλεί το αίσθημα της ζήλιας είναι ότι μπαίνεις στην παγίδα της σύγκρισης. Λες ότι είναι πιο δημοφιλής από σένα και κάνει παρέα με περισσότερα άτομα και ουσιαστικά μέσω αυτής την σύγκρισης βάζεις τον εαυτό του σε ένα φαύλο κύκλο που σε κάνει να πιστεύεις ότι μειονεκτείς.
Αυτό έχει σαν συνέπεια ενώ έχουν μπει τα άλλα δύο κορίτσια στην παρέα, εσύ να ασχολείσαι περισσότερο με αυτά στα οποία πιστεύεις ότι υστερείς και να αναλώνεις εκεί την ενέργεια σου αντί να την διαθέτεις στο να προσεγγίσεις αυτά τα δύο κορίτσια και να γίνεις μέλος της ευρύτερης πλέον παρέας.
Σκέψου κάτι απλό. Η κολλητή σου είναι δημοφιλής αλλά επέλεξε εσένα για κολλητή της. Σίγουρα κάτι θα είδε σε σένα και επίσης κάτι θα έκανες κι εσύ καλά από μεριά σου για να την προσεγγίσεις και να γίνεται κολλητές. Προφανώς τις ίδιες μεθόδους πρέπει να ακολουθήσεις και με τα  άλλα κορίτσια.
Το ότι μια παρέα ανοίγει και σε άλλα άτομα δεν σημαίνει ότι μια φιλία αν είναι δυνατή απειλείται αυτομάτως. Αυτό που την απειλεί είναι αυτά που εμείς σκεφτόμαστε γι’ αυτή τη σχέση και το πώς αντιδρούμε σαν συνέπεια αυτών των σκέψεων μας.

Σχετικά άρθρα