Μπήκα στην εμμηνόπαυση και έχω περιττά κιλά. Πώς θα μπορέσω να τα χάσω;

Λόγω εμμηνόπαυσης, έφτασα σε 3 χρόνια από 54 στα 58 κιλά. Θέλω να απαλλαγώ από αυτό το βάρος, γιατί δυστυχώς άρχισε να μου γίνεται εμμονή. Πάντα ήμουν 48 κιλά. Όλα άρχισαν να αλλάζουν τραγικά από τα 36 που πρωτογέννησα και μετά και κορυφώθηκε με την επιβεβαιωμένη εμμηνόπαυσή μου στα 42.

Στο ερώτημά σας απαντά η Αθανασία Αντιόχου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η εμμηνόπαυση είναι μια φάση κατά την οποία οι περισσότερες γυναίκες παρατηρούν διάφορες μεταβολές στην εικόνα του σώματός τους. Με πιο συνηθισμένη την αύξηση σωματικού βάρους. Ο τρόπος ζωής αποτελεί τον πιο βασικό παράγοντα για τις μεταβολές η όχι στο σωματικό βάρος.

Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές προκειμένου το σωματικό σας βάρος να διατηρηθεί σε φυσιολογικά επίπεδα:

  • Μην παραλείπετε τα μικρά και συχνά γεύματα. Καταναλώστε κάποιο γεύμα κάθε 3 ώρες καθώς με αυτό τον τρόπο επιταχύνεται ο βασικός μεταβολισμός.
  • Καταναλώστε ποικιλία φρούτων και λαχανικών που είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.  Επίσης λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού ενώ παράλληλα βοηθούν και στην καλή λειτουργεία του γαστρεντερικού συστήματος.
  • Επιλέξετε άπαχες πηγές πρωτεΐνης όπως: κοτόπουλο, ψάρι, γαλοπούλα και κουνέλι και περιορίστε το κόκκινο κρέας πού είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά αλλά και λίπος.
  • Μην ξεχνάτε την κατανάλωση 2-3 μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά. Καθώς όταν μια γυναίκα μπει στην φάση της εμμηνόπαυσης αρχίζει να μειώνεται η οστική της πυκνότητα.
  • Επιλέξτε προϊόντα πλούσια σε βιταμίνη D πχ. εμπλουτισμένα δημητριακά, γάλα, λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σαρδέλα, τόνο κ.α.).Καθώς έτσι επιτυγχάνεται και η καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου.
  • Επιλέξτε μη επεξεργασμένα προϊόντα πχ. καστανό ρύζι, ψωμί και μακαρόνια ολικής άλεσης. Διότι τα επεξεργασμένα προϊόντα πχ. λευκό ψωμί, περιέχουν ζάχαρη και λιγότερες φυτικές ίνες.
  • Περιορίστε το αλκοόλ σε 1-2 ποτήρια την εβδομάδα και με καλύτερη επιλογή το κόκκινο κρασί πού περιέχει λιγότερες θερμίδες αλλά και κάποια αντιοξειδωτικά πχ. ρεσβερατρόλη, που είναι ευεργετικά για την υγεία.
  • Προσοχή χρειάζεται στην κατανάλωση των γλυκών καθώς είναι πλούσια σε ζάχαρη και κορεσμένα λίπη που πέρα από την επιβάρυνση της υγείας, προκαλούν και αύξηση στο σωματικό λίπος.
  • Εντάξτε στην διατροφή σας πηγές φυτοοιστρογόνων που βοηθούν στην αντιμετώπιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων πχ. εξάψεις, αυπνία κ.α. Τρόφιμα πλούσια σε φυτοοιστρογόνα είναι  ό λιναρόσπορος, το σουσάμι, ξηροί καρποί, το σκόρδο, η σόγια κ.α.
  • Φροντίστε να καταναλώνεται επαρκής ποσότητα νερού 30 ml/ kg σωματικού βάρους καθώς και ευεργετικά βότανα πχ. Λουΐζα, φασκόμηλο και πράσινο τσάι χωρίς προθήκη ζάχαρης. Καθώς η επαρκής ενυδάτωση βοηθάει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και στην αποφυγή της κατακράτησης.
  • Τέλος εντάξτε στην καθημερινότητα σας κάποια μορφή σωματικής άσκησης που καλό θα ήταν να αποτελείται και από ασκήσεις με αντιστάσεις για ενίσχυση της οστικής πυκνότητας.

Αντιόχου Αθανασία

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

[email protected]

https://m.facebook.com/athanasiaantiochou/

Instagram: athanasia.antiochou

Διαβάστε σχετικά αρθρα

Τοπικό πάχος: «Υπάρχει δίαιτα για να φύγει το λίπος από τους μηρούς μου»;

Κουρκουμάς: Ο ιδανικός… σύμμαχος του οργανισμού

Ντομάτα: Ο «βασιλιάς» των καλοκαιρινών λαχανικών που προστατεύει δέρμα και καρδιά

Οι 10 τροφές που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης

Σχετικά άρθρα