Ο φόβος του θανάτου με στοιχειώνει και δεν μ’ αφήνει να ζήσω…

Γενικά υποφέρω από κρίσεις πανικού χρόνια και κάποια περίοδο είχα αγοραφοβία, η οποία έφευγε μόνη της. Τα τελευταία 2 χρόνια ύστερα από μια πολύ δύσκολη και πιεστική περίοδο άρχισα να εμφανίζω καταθλιπτικά συμπτώματα τα οποία ξεπέρασα μόνη μου με τον καιρό. Όμως από τότε έχω ένα μόνιμο άγχος και φόβο για τα πάντα σκέφτομαι διαρκώς το κακό. Έχω τρελό άγχος για την υγεία μου συνεχώς νιώθω άρρωστη και ψάχνω να βρω τι έχω.

Οι εξετάσεις μου είναι πάντα καλές όμως εγώ συνεχίζω να νιώθω αδύναμη κουρασμένη άτονη και με καθόλου όρεξη για ζωή. Προτιμώ να μένω μέσα στο σπίτι αν και πάλι δεν νιώθω καλά ενώ παλιότερα στο σπίτι ένιωθα πολύ καλύτερα.

Φοβάμαι απίστευτα τον αιφνίδιο θάνατο,, ότι μπορεί να πεθάνω ξαφνικά. Με έχει στοιχειώσει αυτός ο φόβος και δεν μπορώ να ζήσω τίποτα νιώθω πως με κυνηγάει παντού. Μόνο όταν κοιμάμαι ηρεμώ για λίγο μόλις ξυπνήσω αρχίζουν όλα πάλι. Υποφέρω από ταχυπαλμίες και ζαλάδες. Νιώθω διαρκώς ότι θα λιποθυμήσω. Οι εξετάσεις μου όπως προείπα είναι καλές εκτός από τη φερριτινη μου που είναι αρκετά χαμηλή.

Είμαι μόνιμα θλιμμένη δεν μπορώ να χαρώ πάντα φοβάμαι και ανησυχώ. Θα ήθελα να πάρω μια εκτίμηση για το τι μπορεί να έχω. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Σκουρτέλη:

Αγαπητή αναγνώστρια,

ευχαριστώ για το ερώτημα σας.

Από αυτά που γράφετε αντιλαμβάνομαι την έκταση των δυσκολιών και της δυσφορίας σας με σωματόμορφα, αγχώδη, καταθλιπτικά, υποχονδριακά στοιχεία και σκέψεις θανάτου.

Με προβληματίζει ιδιαίτερα που αναφέρετε αρκετές φορές πως έχετε προσπαθήσει να ξεπεράσετε μόνη τις δυσκολίες σας ενώ ακόμη και τώρα απευθύνεστε για βοήθεια σε μια ηλεκτρονική στήλη.

Θα σας πρότεινα να απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον ψυχίατρο για έναν συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας.

 

Μαρίνα Σκουρτέλη CPsychol Specialising in Psychotherapy, DPsych, AFBPsS, HCPC Reg.
Ιλισια 11528 6983159256

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αρρωστοφοβία: 4 βασικά βήματα για να την αντιμετωπίσετε

Άγχος για την υγεία: Μήπως η αρρωστοφοβία σας καταστρέφει τη ζωή;

Υπερβολικό άγχος με την υγεία: Όταν η ανησυχία μετατρέπεται σε πρόβλημα

Αντιμετωπίζεται με χάπια η αρρωστοφοβία;

 

 

Σχετικά άρθρα