Τροφική δυσανεξία: Γιατί δεν μπορούμε να χωνέψουμε κάποιες τροφές;

Ενώ η πέψη καθιστά δυνατή τη μετατροπή των τροφών σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να αφομοιωθούν από το σώμα, ορισμένα συστατικά δεν είναι εύκολο να τα χωνέψουμε, απλά επειδή το σώμα μας δεν έχει τα ένζυμα για να κάνει αυτό το έργο.

Οι φυτικές ίνες

Τέτοια είναι η περίπτωση των διαιτητικών ή φυτικών ινών, οι οποίες όμως έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της εντερικής διαμετακόμισης.

Ταυτόχρονα, τα άτομα με δυσανεξία σε ορισμένα συστατικά τροφίμων (λακτόζη, γλουτένη) δεν αφομοιώνουν τα τρόφιμα που αποτελούνται από αυτά.

Οι ίνες που είναι φυσικά παρούσες σε μερικά τρόφιμα δεν υποβάλλονται σε πέψη ή απορροφούνται στο λεπτό έντερο.

Σε αντίθεση με άλλα θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες), που μετασχηματίζονται σε μικρά μόρια για να διασχίσουν το εντερικό τοίχωμα και καταλήγουν στην κυκλοφορία του αίματος, οι φυτικές ίνες συνεχίζουν στο παχύ έντερο (παχύ έντερο).

Οι αδιάλυτες ίνες και ο ρόλος τους

Οι αποκαλούμενες αδιάλυτες ίνες, όπως η κυτταρίνη, η λιγνίνη, η ημικυτταρίνη, υπάρχουν στα πλήρη προϊόντα δημητριακών.

Χρησιμοποιούνται κυρίως για τη ρύθμιση της εντερικής διέλευσης αυξάνοντας τον όγκο των κοπράνων.

Οι λεγόμενες διαλυτές ίνες όπως οι πηκτίνες, τα κόμμεα, οι ολιγοσακχαρίτες και τα ανθεκτικά άμυλα (που υπάρχουν στα φρούτα και τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά), ζυμώνονται στο κόλον, χάρη στα βακτήρια που συνθέτουν τη μικροβιακή μας χλωρίδα και παίζουν ευεργετικό ρόλο στην υγεία μας, μειώνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τροφές που προκαλούν δυσανεξία

Τα πιο συνηθισμένα είναι η λακτόζη (γλουτένη γάλακτος), η γλουτένη (μέρος πρωτεϊνών δημητριακών) και η φρουκτόζη (ζάχαρη από φρούτα, μέλι και σακχαρόζη – κύβος ζάχαρης) που δεν γνωρίζουν τα άτομα που έχουν δυσανεξία στις ουσίες αυτές. δεν αφομοιώνουν.

Δυσανεξία στη λακτόζη

Όσον αφορά τη λακτόζη, πρόκειται για μείωση της δραστηριότητας του ενζύμου που ονομάζεται λακτάση (ή έλλειψη αυτής) που εμποδίζει την πέψη του γάλακτος. Ακολουθούν φούσκωμα, μετεωρισμός και διάρροια.

Αυτό μπορεί να αφορά ένα νεογέννητο με πλήρη απουσία λακτάσης (δυσανεξία στην πρωτογενή σύμφυτη λακτόζη), έναν ενήλικα με μείωση στην ενζυματική δραστηριότητα με την ηλικία ή μετά από γαστρεντερίτιδα ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Όσον αφορά τη δυσανεξία στη γλουτένη, πρόκειται για αυτοάνοση ασθένεια (κοιλιοκάκη) που χαρακτηρίζεται από φλεγμονώδη αντίδραση στο εντερικό τοίχωμα.

Όσοι αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα επηρεάζονται και έχουν τα ίδια συμπτώματα, μετά από κατανάλωση τροφών που περιέχουν γλουτένη, δηλαδή σοβαρή διάρροια, πόνο και φούσκωμα με προοδευτική βλάβη στον εντερικό βλεννογόνο.

Τέλος, η δυσαπορρόφηση της φρουκτόζης προκαλεί τα ίδια συμπτώματα. με τη συσσώρευσή της στο έντερο.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Δυσανεξία στη λακτόζη: Κι όμως… Υπάρχουν τυριά που μπορείς να φας

Δυσανεξία στη γλουτένη: 6 σημάδια που μαρτυρούν ότι έχεις πρόβλημα

 

Σχετικά άρθρα