Κατάθλιψη και κληρονομικότητα: «Φοβάμαι μήπως αρρωστήσω, όπως ο πατέρας μου»!

Ο πατέρας μου είναι χρόνια καταθλιπτικός και έχει διαγνωστεί με κατάθλιψη, διπολική και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Από τα 24 του έχει ψευδαισθήσεις παραληρητικές ιδέες.  Ήταν από πάντα απομονωμένος κοινωνικά, καχύποπτος,  ευερέθιστος και δεν είναι καθόλου διαλλακτικός. Τώρα βρίσκεται στην ηλικία των 62 υπό φαρμακευτική αγωγή. Κόβει μόνος του τα χάπια όποτε νομίζει πως είναι καλά και δημιουργεί πρόβλημα στην οικογένεια.

Προσπαθώ να αποδεχτώ την κατάσταση του. Από τα 18 μου έχω καταθλιπτική διάθεση και από πολύ μικρή ήμουν πολύ ευσυγκίνητη. Στα 21 μου πήγα στον ψυχίατρο του μπαμπά χωρίς ψυχοθεραπεία λόγω οικονομικών δυσκολιών και μου έδωσε τα Ladose και μου είπε να τα παίρνω για χρόνια και να μην τα σταματήσω. Εγώ από μόνη μου τα πήρα για 1μιση χρόνο, κατάφερα να σηκωθώ από το κρεβάτι και να είμαι λειτουργική και τα σταμάτησα σταδιακά μόνη μου.

Τα καλοκαίρια που κατάφερνα να φεύγω από το σπίτι για δουλειά ηρεμούσα κάπως αλλά με το που γυρνούσα έπεφτα πάλι ψυχολογικά. Αυτό γίνεται από τα 18 μου και έχω φτάσει 24. Είμαι λίγο σε αδιέξοδο. Δεν ξέρω πως να διαχειριστώ την κατάσταση μου και φοβάμαι μην πάθω το ίδιο με το μπαμπά. Τι θα μου προτείνατε; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Στο ερώτημα απαντά ο Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Αυγουστάτος:

Τα άτομα με γονείς που πάσχουν από κάποια συναισθηματική διαταραχή ( μείζονα κατάθλιψη ή μανιοκατάθλιψη) έχουν διπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν και τα ίδια, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Αν  είχαν τόσο πατέρα ή μητέρα, όσο και παππού ή γιαγιά με σοβαρή κατάθλιψη, εμφανίζουν  ακόμη μεγαλύτερο –τριπλάσιο– κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη και οι ίδιοι.

Μια χρόνια φαρμακευτική προφύλαξη μειώνει τον κίνδυνο των υποτροπών. Ο χρόνος της προφύλαξης εξαρτάται από τον αριθμό των επεισοδίων. Έτσι, αν υπάρχει μόνο καταθλιπτικό επεισόδιο η προφύλαξη μπορεί να είναι για ένα με ενάμισι χρόνο.

Με το δεύτερο επεισόδιο η προφύλαξη ανεβαίνει το λιγότερο στα τρία χρόνια και αν μετά τη διακοπή της θεραπείας υπάρξει  και τρίτο επεισόδιο η προφύλαξη πρέπει να είναι αορίστου χρόνου… Ασφαλώς το οικογενειακό περιβάλλον δεν βοηθάει καθόλου στην ψυχική σου ισορροπία γι’ αυτό καλό θα ήταν να δεις αν υπάρχει δυνατότητα να ανεξαρτητοποιηθείς.

 

Ιωάννης Αυγουστάτος
Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής
210-6397044 – 6977074835
http://psycosynthesis.blogspot.gr
www.facebook.com/profile.php?id=100011170271443

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Χαμογελαστή κατάθλιψη: Πόσα γνωρίζετε γι’ αυτόν τον ύπουλο εχθρό;

Πώς γίνεται μία αγωνίστρια της ζωής να χάνει… από την κατάθλιψη;

Φοβάσαι ότι έχεις κατάθλιψη; Κάνε το τεστ DSM

Άτυπη κατάθλιψη: Πώς θα αναγνωρίσετε αυτόν τον ύπουλο εχθρό;

Σχετικά άρθρα