Κραυγή αγωνίας μιας έφηβης: «Έχω βαρεθεί να αισθάνομαι άσχημη»!

Έχω βαρεθεί να αισθάνομαι άσχημη, να με λένε όλοι ότι έχω παχύνει παρά πολύ ότι δεν είμαι όπως παλιά το θέμα είναι ότι εγώ πάντα θεωρούσα τον εαυτό μου άσχημο. Το μόνο που αναγνωρίζω σε μένα είναι ο χαρακτήρας μου που πιστεύω ότι αξίζει γιατί τον έχω δουλέψει παρά πολύ η όταν θα μου κάνει κάποιος ένα κομπλιμέντο που γίνεται σπάνια δηλαδή το παίρνω στη πλάκα γιατί θεωρώ πως δεν το εννοεί δηλαδή τα λέει εκείνη την στιγμή για να με καλοπιάσει.

Θέλω να χάσω κιλά πραγματικά και όχι για τους άλλους γιατί αν ήταν έτσι θα το είχα κάνει από τα 11 μου απλά για την υγεία μου το θέλω αλλά με κρατάει πίσω το οικονομικό και όταν μου λένε κάνε κάτι για να χάσεις τα κιλά με νευριάζει γιατί εγώ το θέλω πολύ και για σοβαρό λόγο αλλά δεν είναι εφικτό τουλάχιστον για τώρα και επειδή παίρνω κάποια φάρμακα για ένα θέμα που έχω αυτά μειώνουν τον μεταβολισμό και παίρνεις πολύ εύκολα κιλά και έχω βαρεθεί να μου λένε όλοι πάχυνες κλπ…

bullying

Βαρέθηκα αλήθεια! Όλοι κοιτάμε μια εμφάνιση! Πλέον νιώθω τόσο άσχημη που όταν βλέπω μια πολύ όμορφη κοπέλα καμαρώνω για αυτήν και την παινεύω… Και τέλος δεν βάφομαι γιατί πιστεύω πως αν βαφτώ δεν θα αλλάξει κάτι και συν είναι λες και φοράω μια μάσκα ενώ παλαιότερα είχα περάσει κυστική ακμή και μου πέρασε στα 18 την είχα εφτά χρόνια και θυμάμαι βαφόμουν αρκετά για να κρύψω όλα τα σπυριά και όταν με κοιτούσαν στο πρόσωπο ένιωθα ντροπή για το πώς ήμουν έτσι χοντρή με γυαλιά και σπυριά τώρα μπορεί να έφυγαν τα σπυριά αλλά εμφανισιακά ακόμα έτσι αισθάνομαι άσχημη.

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος Μάριος Παππάς

Ουσιαστικά δεν διατυπώνεις μια ερώτηση. Μοιάζει όλο αυτό μια μια κραυγή απόγνωσης που βγαίνει από μέσα σου… Σαν κάτι να σε πνίγει και να θέλεις να το αποβάλεις.

Αυτό που παρατηρώ βάσει όσων λες είναι ότι εσύ έχεις βάλει στον εαυτό σου μια ταμπέλα ότι είσαι άσχημη. Σίγουρα επηρεάζεσαι από τα σχόλια των άλλων για το βάρος σου, αλλά όπως λες ακόμα και παλαιότερα που δεν είχες αυτά τα κιλά πάλι θεωρούσες τον εαυτό σου άσχημο.

xamili aytoektoimisi

Κι ενώ επιλέγεις να επηρεάζεσαι από τα όποια αρνητικά ακούς για το βάρος σου, την ίδια στιγμή αν κάποιος σου κάνει ένα κοπλιμέντο ή καλό σχόλιο θεωρείς ότι το κάνει για να σε καλοπιάσει και δεν το εννοεί. Παρατηρείς την ασυμφωνία; Όσοι σου λένε κάτι αρνητικό είναι ειλικρινείς, ενώ όσοι σου λένε κάτι καλό δεν το εννοούν. Γιατί να μην ισχύει το ανάποδο; Γιατί είσαι τόσο αυστηρή με τον εαυτό σου; Από πού θεωρείς ότι πηγάζει αυτή η τάση αυτομομφήςΕίναι σαν να έχεις βάλεις τα μαύρα γυαλιά και να μην βλέπεις τίποτα το θετικό σε σένα. Ακόμα και το θετικό που αναγνωρίζεις στον εαυτό σου για τον χαρακτήρα σου με έναν τρόπο τείνεις να το απαξιώνεις καθώς στην άτυπη ζυγαριά που χρησιμοποιείς για να σε ορίσεις σαν άτομο δεν θεωρείς ότι εξισορροπεί την κατάσταση. Αν το σκεφτείς όμως, ο χαρακτήρας μας είναι το κατ’ εξοχήν στοιχείο για το οποίο έχουμε μεγαλύτερο βαθμό ευθύνης και όπως είπες προσπάθησες πολύ γι αυτό! Η ομορφιά, όπως έχει πει και ο Ουμπέρτο Έκο, είναι κάτι το υποκειμενικό και σίγουρα δεν είμαστε απόλυτα υπεύθυνοι γι’ αυτήν.

Εσύ έχεις παραδοθεί στην ιδέα ότι είσαι άσχημη και αυτός είναι και ο λόγος που δεν βάφεσαι .Σαν να θέλεις με κάθε τρόπο να επιβεβαιώσεις τον χαρακτηρισμό που σου έχεις αποδώσει.

diatrofikes diataraxes

Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουμε να σκεφτόμαστε αρνητικά και να κάνουμε αυτό που εμείς οι ψυχολόγοι αποκαλούμε γνωσιακά λάθη. Εσύ σίγουρα αυτά τα γνωσιακά λάθη που κάνεις είναι της ετικετοποίησης και της απόρριψης των θετικών. Βάζεις μια ετικέτα στον εαυτό σου μόνο και μόνο επειδή έχεις κάποια παραπανίσια κιλά, για τα οποία μάλιστα υπάρχει και λόγος που υπάρχουν όπως λες, ενώ τα όποια θετικά σου δείχνεις να τα υποτιμάς και να μην τα θεωρείς σημαντικά..

Νομίζω ότι αυτό που χρειάζεσαι σε αυτήν την φάση, ίσως και με την βοήθεια ενός ειδικού,είναι να επαναπροσδιορίσεις την άποψη που έχεις για τον εαυτό σου προσπαθώντας να γίνεις λίγο πιο αντικειμενική-ρεαλιστική και να βρεις τις αιτίες που σε έχουν οδηγήσει να είσαι τόσο αυστηρή με τον εαυτό σου.

 

Μάριος Παππάς

Ψυχολόγος

[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αισθάνομαι κοντή και χοντρή. Τι να κάνω;

Νιώθω χοντρή και άσχημη και μισώ τον εαυτό μου – Πώς θα αρέσω στα αγόρια;

Διατροφικές διαταραχές: Νιώθω χοντρή και παθαίνω εμμονές με το πώς φαίνομαι

 

Σχετικά άρθρα