Σπιρουλίνα: Η… διαστημική υπερτροφή!

Η σπιρουλίνα είναι ένα είδος γαλαζοπράσινου άλγους (φύκι) που είναι πολύ δημοφιλές ως συμπλήρωμα διατροφής. Οι περισσότεροι θεωρούν την σπιρουλίνα ως μια «υπερτροφή» λόγω του εξαιρετικού θρεπτικού περιεχομένου και των πολλαπλών οφελών για την υγεία.

Γράφει η Κυριακή Απέργη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πράγματι, η σπιρουλίνα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και βιταμίνες, γεγονός που το καθιστά ένα χρήσιμο συμπλήρωμα διατροφής ειδικά για όσους ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή.

Η σπιρουλίνα διατίθεται στο εμπόριο είδα σε μορφή σκόνης ή δισκίου. Ως σκόνη, μπορεί να προστεθεί σε smoothies, σε σαλάτες ή σε σούπες, σε μπάρες ενέργειας κτλ. Μπορεί επίσης ληφθεί ως συμπλήρωμα διατροφής σε μορφή δισκίου.

Δοσολογία και διατροφικά οφέλη

Μια τυπική ημερήσια δόση σπιρουλίνας είναι 1-3 γραμμάρια, αλλά έχουν χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά δόσεις μέχρι 10 γραμμάρια την ημέρα.

Ανά κουταλιά της σούπας ή 7 γραμμάρια (g) αποξηραμένη η σπιρουλίνα περιέχει:

  • 20 θερμίδες
  • 4,02 g πρωτεΐνης
  • 1,67 g υδατάνθρακα
  • 0,54 g λίπους
  • 8 mg (mg) ασβεστίου
  • 2 mg σιδήρου
  • 14 mg μαγνησίου
  • 8 mg φωσφόρου
  • 95 mg καλίου
  • 73 mg νατρίου
  • 0,7 mg βιταμίνης C
  • Περιέχει επίσης θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φολικό οξύ και βιταμίνες Β-6, Α και Κ.

Η ίδια ποσότητα (1 κουταλιά της σούπας 7 γραμμάρια) σπιρουλίνας παρέχει μια μικρή ποσότητα λίπους – περίπου 1 γραμμάριο – συμπεριλαμβανομένων και των απαραίτητων ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε αναλογία περίπου 1,5-1,0.

Η ποιότητα της πρωτεΐνης στην σπιρουλίνα θεωρείται εξαιρετική – συγκρίσιμη με αυτή των αυγών, καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Ωστόσο, σαν πηγή πρωτεΐνης είναι πιο ακριβή από άλλες πήγες σε τρόφιμα, πχ σόγια, κινόα, αυγά κτλ.

Προσοχή! Συχνά υποστηρίζεται ότι η σπιρουλίνα περιέχει βιταμίνη Β12, αλλά αυτό είναι ψευδές, επειδή περιέχει μορφή της Β12 (ψευδοβιταμίνη Β12), η ​​οποία δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική στον άνθρωπο.

Το κύριο συστατικό της

Το κύριο ενεργό συστατικό ονομάζεται φυκοκυανοβιλίνη, το οποίο βρίσκεται περίπου σε ποσοστό 1% στην σπιρουλίνα. Αυτή η ένωση μιμείται την ένωση χολερυθρίνης του σώματος, προκειμένου να αναστέλλει ένα σύμπλοκο ενζύμου που ονομάζεται οξειδάση NADPH. Αναστέλλοντας την NADPH οξειδάση, η σπιρουλίνα παρέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

Η έρευνα (κυρίως σε πειραματόζωα) δείχνει ότι η σπιρουλίνα πιθανόν να έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ιδιότητες, καθώς και την ικανότητα να βοηθά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα οφέλη της σπιρουλίνας

Η λήψη σπιρουλίνας μπορεί να συμβάλει στην:

  • απώλεια βάρους
  • υγεία του εντέρου
  • τη διαχείριση του διαβήτη

  • πίεση αίματος
  • χοληστερίνη
  • κίνδυνος καρδιακής νόσου
  • ρυθμός μεταβολισμού
  • συμπτώματα αλλεργίας
  • ψυχική υγεία

Παράλληλα με τον ψευδάργυρο, η σπιρουλίνα πιθανόν να είναι χρήσιμη ως θεραπεία για χρόνια δηλητηρίαση με αρσενικό.

Ποιοι ΔΕΝ πρέπει να την καταναλώνουν;

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα σε ανθρωπους πριν η σπιρουλίνα να μπορεί να προταθεί σαν θεραπεία για οποιασδήποτε κατάστασης υγείας.

Ωστόσο, η λήψη σπιρουλινας, που είναι απαλλαγμένη από μολυσματικούς παράγοντες, όπως ουσίες που καταστρέφουν το συκώτι (μικροκυστίνες, τοξικά μέταλλα και επιβλαβή βακτήρια) είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά καλό θα ήταν να μην καταναλώνεται από εγκύους, παιδιά και άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα ή από φαινυκελτονουρία.

Απέργη Κυριακή

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

6987121394

fb: Κυριακή Απέργη-Διαιτολόγος Διατροφολόγος

www.kiriakiapergi.grwww.thehealthlab.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Σπιρουλίνα: Το φυσικό διεγερτικό σου!

Σπιρουλίνα: Τα 3 θαύματα που κάνει στην υγεία

Σχετικά άρθρα