Μωρό στο σπίτι: Πώς επηρεάζει τη ζωή του ζευγαριού;

Είμαι μια μητέρα έξι παιδιών. Το μεγαλύτερο παιδί μου είναι 17 χρονών και το μικρότερο μόλις 10 ημερών. Το τελευταίο διάστημα αισθάνομαι ότι δεν έχω πλέον την απόλυτη προσοχή και ίσως το ενδιαφέρον του συντρόφου μου. Νιώθω πιο πολύ μόνη μου. Με έχει επηρεάσει πολύ συναισθηματικά και πολλές φορές έχω μια μεγάλη πικρία μέσα μου και απογοήτευση.

Δεν ξέρω εάν οφείλεται στη γέννηση του παιδιού μου, αλλά περίμενα ότι αυτό θα έφερνε μια άλλη διάθεση και δέσιμο στη σχέση μας. Δεν κοιμάμαι το βράδυ λόγω του θηλασμού, τρέχω όλη μέρα στο σπίτι με τα παιδιά και δεν έχω καθόλου προσωπικό χρόνο. Έχω  παραμελήσει τον εαυτό μου και ίσως αυτό να είναι και ένας λόγος που δεν με βλέπει πια ερωτικά ο σύντροφός μου, όμως δεν με προσεγγίζει κιόλας. Θα ήθελα μια συμβουλή σας ευχαριστώ πολύ.

Στο ερώτημα απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Φρόσω Φωτεινάκη:

Είστε μια μητέρα 6 παιδιών, εκ των οποίων το ένα νεογέννητο, μια γυναίκα με πολλές ευθύνες στην καθημερινότητά της, μια μητέρα σε περίοδο λοχείας που συχνά συνεπάγεται μια έντονη ψυχοσυναισθηματική φόρτιση, ιδιαιτέρως όταν δεν υπάρχει περιθώριο για ιδιαίτερη αυτοφροντίδα. Φαίνεστε ανήσυχη για την προσωπική σας σχέση με τον σύζυγο, αναφέροντας πως δεν έχετε πια την απόλυτη προσοχή του.

Φυσικά, μέσα στη συντροφική μας σχέση, δεν επιδιώκουμε την απόλυτη προσοχή, άλλωστε κάτι τέτοιο είναι μη ρεαλιστικό, αλλά την αρκετή προσοχή και φροντίδα του ανθρώπου μας, ώστε να νιώθουμε πλήρεις και συναισθηματικά ασφαλείς. Ένα παιδί, δένει το ζευγάρι μέσα στο πέρασμα του χρόνου, σαφώς όμως όπως πολύ καλά γνωρίζετε, στο πρώτο διάστημα φέρνει αλλαγές και ανακατατάξεις, μια ακόμη αλλαγή στο σύστημα της οικογένειας που χρειάζεται να διαχειριστούμε μαζί με τον σύντροφό μας, μέχρι να ισορροπήσουμε ξανά.

Η σημασία της επικοινωνίας με τον σύντροφό μας

Σας ενθαρρύνω λοιπόν να μιλήσετε ανοιχτά στον σύντροφό σας για το πώς αισθάνεστε, να τον αφήσετε να δει μέσα σας και να αντιληφθεί πώς νιώθετε μόνη και πολύ κουρασμένη, μπορείτε ακόμη να του ζητήσετε ανοιχτά όσα επιθυμείτε από εκείνον, όσα θα σας έκαναν να αισθανθείτε περισσότερο κοντά του αλλά και περισσότερο ορατή από εκείνον. Με αυτό τον τρόπο, με την αυθεντικότητα και την αυτο-αποκάλυψη δηλαδή, δίνουμε στον άνθρωπό μας την δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες μας αλλά και να μας μιλήσει ανοιχτά για τις δικές του ανάγκες.

Κλείνοντας θα σταθώ στο πιο σημαντικό, στη φροντίδα του εαυτού. Συχνά, στρεφόμαστε στους άλλους για να μας φροντίσουν, ξεχνώντας πως αρχικά εμείς οφείλουμε να φροντίσουμε εμάς. Στο μήνυμά σας αναφέρετε πως σας έχετε παραμελήσει, πως δεν έχετε καθόλου προσωπικό χρόνο, και σαφώς αντιλαμβάνομαι πως η αυτοφροντίδα σε ένα τέτοιο πλαίσιο είναι εξαιρετικά δύσκολη όμως ακόμη και ένα μισάωρο προσωπικού χρόνου, μπορεί να είναι αρκετό για να μας κάνει να αισθανθούμε περισσότερο φροντισμένες, σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο. Δώστε λοιπόν έστω και ελάχιστο χώρο σε εσάς, αγαπήστε εσάς λίγο περισσότερο, βάλτε τα όρια σας σε συμπεριφορές που σας στεναχωρούν, διεκδικήστε ανοιχτά τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας, ώστε να πλησιάσετε σταδιακά στην καθημερινότητα που επιθυμείτε να ζείτε.

 

Φρόσω Φωτεινάκη
MBACP Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια
Τ: 211 1845239 Κ: 6981015684
http://efrosynifotinaki.gr
facebook.com/Φρόσω Φωτεινάκη Συμβουλευτική Ψυχολόγος MBACP

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Επιλόχεια κατάθλιψη: Μπορεί να ξανασυμβεί σε επόμενη εγκυμοσύνη;

Είναι τελικά δικαίωμα μίας γυναίκας να μη θέλει να μείνει έγκυος;

Μύθοι και αλήθειες για τη νέα μητέρα: Καταρρίπτοντας τα κλισέ

Επιλόχεια κατάθλιψη: Μπορεί να ξανασυμβεί σε επόμενη εγκυμοσύνη;

Σχετικά άρθρα