Η μητέρα μου κάνει τα πάντα για να μου δείχνει ότι δεν με αγαπάει!

Αντιμετωπίζω πολύ μεγάλο πρόβλημα με τη μητέρα μου. Μου συμπεριφέρεται πολύ ψυχρά τις περισσότερες φορές, σε αντίθεση με την μεγάλη μου αδερφή που λατρεύει και της το δείχνει με κάθε τρόπο. Ζούμε μόνες μας αλλά λόγω σχολείου εγώ και δουλειάς εκείνης βλεπόμαστε πολύ λίγες ώρες, οπότε είναι δύσκολο να έρθουμε σε αντιπαράθεση για κάτι. Όμως τον τελευταίο καιρό με προσβάλλει συνέχεια γιατί έχω πάρει κάποια κιλά.

Προσπαθώ να της εξηγήσω ότι η συμπεριφορά της με πληγώνει και αυτή αντιδράει με πολύ άσχημο τρόπο. Δεν παραδέχεται ποτέ τα λάθη της και δεν ζητάει ποτέ “συγγνώμη”. Μου δείχνει με κάθε τρόπο ότι δεν με αγαπάει. Αλλά ταυτόχρονα θέλει να καθορίσει την ζωή μου αφού τελειώσω το σχολείο.

mana kori kyrigma

Πλέον δεν μιλάμε εδώ και μια εβδομάδα ενώ έχω κάνει προσπάθεια να τα βρούμε. Δεν ξέρω τι να κάνω… Πάντοτε με έκανε να νιώθω μειονεκτικά και πάντοτε με έκανε να νιώθω ότι δεν με αγαπάει…

Άλλωστε, η ίδια μου έχει εξομολογηθεί ότι όταν έμαθε πως ήταν έγκυος σε εμένα στεναχωρήθηκε αρκετά πήγε πρώτη φορά σε γυναικολόγο στον 5 μήνα και γενικά αδιαφορούσε σε όλη την εγκυμοσύνη.

Στο ερώτημά σας απάντησε η Αγγελική Καβαλλιεράτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας/ Ψυχολόγος BSc

Ευχαριστούμε πολύ για το μήνυμα σας. Καταλαβαίνω απόλυτα αυτό περιγράφετε και τη δική σας δυσκολία μέσα σε αυτή την κατάσταση. Θα έχει ενδιαφέρον να εστιάστε σε πράγματα που η μητέρα σας δείχνει το ενδιαφέρον της με συγκεκριμένα παραδείγματα προς την αδερφή σας και έπειτα να συζητούσατε μαζί της και σε ανάλογα περιστατικά να διεκδικούσατε κάτι αντίστοιχο λέγοντας: ” θα ήθελα κι εμένα να μου δείχνεις το ενδιαφέρον σου με αυτό τον τρόπο ή να μου μιλάς έτσι” .

mana kori kavgas

Αντιλαμβάνομαι, όπως περιγράφετε, ότι είναι δύσκολο να καταλάβει η μητέρα σας τη δική της πλευρά, όμως αναφέρετε ότι δεν μιλάτε για μία βδομάδα, πώς έχει προκληθεί αυτό από εκείνη; Στη συνέχεια, ίσως σας δυσκολέψει και το να εστιάζετε σε συμπεριφορές της μητέρας σας και πως εκείνη δυσκολεύεται να δει το πως αισθάνεστε. Θα ήταν ίσως χρήσιμο να κάνετε μία συζήτηση μαζί της είτε προφορικά είτε -εάν αυτό δεν είναι εύκολο- να γράψετε σε ένα χαρτί αναλυτικά κάποια πράγματα που σας ενοχλούν και να της πείτε τι θα θέλατε περισσότερο από εκείνη.

Μιλήστε της ήρεμα και περιγράψτε της τα συναισθήματά σας!

Μιλήστε με συναισθήματα και όχι με έναν τρόπο που θα φαίνεται σε εκείνη ότι την κατηγορούν γιατί όταν αισθανόμαστε ότι μας κατηγορούν, κατευθείαν η αντίδραση μας είναι να αμυνθούμε και αυτό δεν θα έχει κάποια οφέλη για εσάς. Ίσως εξηγώντας ακριβώς πώς θα θέλατε να σας δείχνει το ενδιαφέρον της και τι θα θέλατε ακριβώς από εκείνη, να βοηθούσε και σας να νιώθετε καλύτερα αλλά κι εκείνη να διαχειριστεί το δικό της κομμάτι.

Εάν βέβαια είναι κάτι που εξακολουθεί να σας δυσκολεύει, ίσως η συμβουλευτική να σας έδινε κάποιες κατευθύνσεις και κάνοντας κάποιες προσωπικές αλλαγές να είχε κάποιο αποτέλεσμα στην επαφή σας και την σχέση σας. Σας ευχαριστούμε και για ό,τι θελήσετε θα είμαι στη διάθεσή σας.

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας/ Ψυχολόγος BSc
Κλινική και Κοινοτική Ψυχολόγος MSc
Ειδικευόμενη Συστημική και Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Μεταπτυχιακό Παιδοψυχολογίας και Ψυχολογίας Εφήβων
www.aggelikikavallieratou.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Η μητέρα μου με πληγώνει και με προσβάλλει συνεχώς. Δεν αντέχω άλλο!

Το παράπονο μιας κόρης: Η μητέρα μου με είχε πάντα για μαριονέτα της

 

Σχετικά άρθρα