Τρως γρήγορα; 5 σημαντικοί λόγοι για να σταματήσεις!

Μια πολύ κακή συνήθεια που έχουμε οι περισσότεροι είναι ότι τρώμε βιαστικά το φαγητό μας, έως και πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να προκαλούμε αρκετά προβλήματα τόσο στην υγεία μας, όσο και στη σιλουέτα μας.

Ας δούμε, όμως, μαζί για ποιους 5 λόγους πρέπει να αρχίσουμε να τρώμε πιο αργά, μασώντας καλάτο φαγητό μας:

Διευκολύνουμε την πέψη

Όταν δεν μασάτε αρκετά το φαγητό, είναι πάρα πολύ επιβαρυντικό για το στομάχι. Αυτό προκαλεί μεγάλη πεπτική δυσφορία, όπως δυσπεψία, αργή πέψη, αλλά και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δηλαδή παλινδρόμηση οξέων στο στομάχι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουμε την τάση να το ξεχνάμε, αλλά το μάσημα είναι το πρώτο βήμα για την καλή πέψη, καθώς και απαραίτητο για την παραγωγή αρκετών ενζύμων, ώστε να αποτραπεί ο υπερβολικός… φόρτος εργασίας για το πεπτικό σύστημα.

Για καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων

Όταν δεν αφιερώνουμε αρκετό χρόνο στο μάσημα, το φαγητό παραμένει σε μορφή μεγάλων κομματιών που δεν θα εξομοιωθούν με το λεπτό έντερο, γεγονός που θα προκαλέσει ανεπάρκειες και άλλες πεπτικές διαταραχές.

Αντίθετα, η αργή κατανάλωση τροφής μπορεί να κόψει τα τρόφιμα σε μικρά μόρια, προωθώντας έτσι την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

Αποφεύγουμε τα… τσιμπολογήματα

Το να μασάμε αρκετά καλά την τροφή μας και να τρώμε αργά κάνει καλό και στην προσπάθειά μας να χάσουμε κιλά ή να διατηρήσουμε τη σιλουέτα μας. Και τούτο γιατί, όπως λένε οι ειδικοί, μετά τα 20 λεπτά φαγητού, το μήνυμα του κορεσμού φτάνει στον εγκέφαλο, ο οποίος και παίρνει… γραμμή ότι είμαστε χορτάτοι.

Κάνει καλό στα δόντια

Τα τρόφιμα που απαιτούν αρκετή μάσηση αυξάνουν την παραγωγή σάλιου, εξαλείφοντας την πλάκα και προστατεύοντας το σμάλτο. Το σάλιο έχει επίσης προστατευτική δράση στα ούλα που στηρίζουν τα δόντια μας.

Οι ειδικοί μας δίνουν κάποιες συμβουλές για να μασάμε καλύτερα και να τρώμε πιο αργά: Μασάτε κάθε μπουκιά 15 έως 20 φορές και προσπαθήστε να καταπιείτε το φαγητό όταν έχει γίνει σχεδόν υγρό. Τοποθετήστε το πιρούνι σας ανάμεσα σε κάθε μπουκιά και τρώτε πάντα καθιστοί. Πάντα, αποφεύγουμε να τρώμε βλέποντας τηλεόραση!

Απολαμβάνουμε το φαγητό μας

Όσο πιο αργά μασάμε τόσο περισσότερο απολαμβάνουμε το φαγητό μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το αργό μάσημα της τροφής μας κάνει να ευχαριστιόμαστε το φαγητό και να το απολαμβάνουμε με όλες μας τις αισθήσεις.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

9 διατροφικά λάθη που προκαλούν καούρα στο στομάχι

5 τροφές για τέλεια όραση!

Σχετικά άρθρα