Μέθυσα και φιλήθηκα με έναν άγνωστο! Είμαι πολύ θυμωμένη με τον εαυτό μου…

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάτι που μου συνέβη πριν από λίγο καιρό, το βράδυ της Κυριακής, τη νύχτα των καρναβαλιών. Όπως όλοι οι νέοι, το βράδυ πήγα σε κλαμπ με τις φίλες μου. Μέθυσα και φιλήθηκα με ένα αγόρι. Τον γνωρίζω γιατί ήταν στο ίδιο γυμνάσιο μαζί μου, η αλήθεια είναι πως δεν είναι και το καλύτερο παιδί…

Το έχω μετανιώσει πάρα πολύ και είμαι πολύ θυμωμένη με τον εαυτό μου. Επίσης ντρέπομαι πάρα πολύ για όσους μας είδαν. Ευτυχώς δεν προχωρήσαμε σε κάτι χειρότερο, αν και εκεί το πήγαινε (είμαι παρθένα). Είμαι πολύ απογοητευμένη και θυμωμένη με τον εαυτό μου γιατί δούλεψα πολύ με την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση μου και η πράξη μου αυτή δηλώνει πως μάλλον δεν τα έχω καταφέρει.

Ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σας!

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος Μάριος Παππάς

Θα ήθελα να ξεκινήσω από κάτι αντικειμενικό ώστε να μετριάσω τα έντονα συναισθήματα απογοήτευσης που διακρίνω να σε διακατέχουν. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο όταν οι άνθρωποι πίνουν λίγο παραπάνω να χάνουν την αίσθηση του ελέγχου, να μειώνονται οι αναστολές και να προβαίνουν σε πράξεις ή συμπεριφορές που σε συνθήκες νηφαλιότητας δεν θα έκαναν.

Εσύ ακόμα και σε αυτήν την κατάσταση παρ’ ότι φιλήθηκες με αυτό το αγόρι έβαλες ένα όριο και έτσι δεν προχώρησε όλο αυτό σε κάτι που θα σου ήταν ακόμα πιο δυσάρεστο και αυτό οφείλεις να το αναγνωρίσεις στον εαυτό σου σαν θετικό.

thlipsi monaxia

Πολύ αυστηρή με τον εαυτό σου

Στο δεύτερο σκέλος, θα ήθελα να παρατηρήσω το πόσο αυστηρή είσαι με τον εαυτό σου και το πόσο ανησυχείς για την εικόνα σου στους άλλους. Σίγουρα αυτό ήταν κάτι που δεν σου άρεσε όπως έγινε και με το πρόσωπο που έγινε, αλλά δεν είναι και ένα γεγονός που θα πρέπει να σε γεμίζει με συναισθήματα ντροπής και ενοχών απέναντι σε κάποιους άλλους. Είναι κάτι που αφορά μόνο εσένα πρωτίστως και μπορείς να το δεις σαν αφορμή στο να δουλέψεις ακόμα κάποια πράγματα με τον εαυτό σου αν κάτι σε ενόχλησε σε αυτή σου την συμπεριφορά.

Μην κρίνεις από ένα μεμονωμένο περιστατικό!

thlipsi katathlipsi

Επίσης το ότι έχεις δουλέψει πάρα πολύ με την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση σου είναι κάτι πολύ θετικό για σένα και θα ήθελα να σου πω πως το συγκεκριμένο γεγονός και αυτή η πράξη δεν υποδηλώνει ότι δεν τα έχεις καταφέρει. Ουσιαστικά, βάσει ενός περιστατικού γενικεύεις και πιστεύεις ότι δεν τα έχεις καταφέρει σε αυτόν τον τομέα. Αλλά αν το καλοσκεφτείς, αυτό είναι ένα μεμονωμένο γεγονός και αν δεις τα πράγματα λογικά και ψύχραιμα θα βρεις αρκετούς λόγους και ενδείξεις που να επιβεβαιώνουν το ότι αξίζεις. Και η αυτοπεποίθηση σου και η αυτοεκτίμηση σου είναι εκεί και υποδηλώνεται μέσα στην υπόλοιπη καθημερινότητα σου.

Ίσως η συνεργασία με έναν ειδικό να σε βοηθήσει να βάλεις τα πράγματα σε ρεαλιστικότερες βάσεις και να απεγκλωβιστείς από τα ανελαστικά στάνταρ που έχεις θέσει για τον εαυτό σου. Αυτά είναι που σε απογοητεύουν και σε θυμώνουν.

Μάριος Παππάς

Ψυχολόγος

[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ξένη σε μια ξένη χώρα: «Όλα πάνε στραβά από τότε που μετακομίσαμε εδώ»…

Δαχτυλίδι της Φωτιάς: Το επικίνδυνο παιχνίδι που συνδυάζει χαρτιά και αλκόολ

Τι μπορεί να οδηγήσει έναν έφηβο στο αλκόολ;

Σχετικά άρθρα