Πόσο δύσκολο είναι πια να βρω μια παρέα που να με εμπιστεύονται και να με εκτιμούν;

θα ήθελα να πω και εγώ το πρόβλημα μου ως φοιτήτρια στη σχολή! Ναι μεν πέρασα μαζί με μια «φίλη» μου στην ίδια σχολή και στο ίδιο τμήμα αλλά τίποτα δεν είναι όπως παλιά… έχουμε απομακρυνθεί και γενικά νιώθω πλέον πως δεν ταιριάζουμε καθόλου σαν χαρακτήρες και όντως δεν ταιριάζουμε. Έχω προσπαθήσει να κάνω νέες φιλίες αλλά το βρίσκω δύσκολο, όσο να ’ναι! Δεν είναι τόσο εύκολα όπως στο δημοτικό που βρίσκεις ένα άτομο μόνο και λες «θες να γίνουμε φίλοι;» Και αυτό απαντάει ναι! Έχω προβληματιστεί πολύ γιατί στη παρέα με αυτή τη φίλη μου (Xριστίνα την λένε) έχει μπει η Μαρία, μια κοπέλα η οποία έχει έρθει κοντά με την Χριστίνα διότι περνάνε περισσότερο χρόνο μαζί ενώ εγώ ασχολούμαι με αλλά πράγματα ! Εεε και λοιπόν ναι! Απομακρύνθηκα από αυτές παρόλο που στα μαθήματα κάνουμε παρέα!

filoi

Θέλω να βρω κάποια παρέα που να είναι αληθινή για εμένα! Να εμπιστεύομαι να με εκτιμούν! Είναι δύσκολο να απαιτώ κάτι τέτοιο στις μέρες μας αλλά πως να πετύχω σε αυτόν τον τομέα της ζωής μου ;; Τι να κάνω τώρα που όλο ήρθαν πάνω κάτω ; Θέλω να προσθέσω ότι έχω σχέση εδώ στη σχολή εδώ και 6 μήνες. Θα μου πείτε ναι να κάνω παρέα με την παρέα του αγοριού μου αλλά και πάλι δεν νομίζω να είναι εύκολο ! Σας έχω μπερδέψει σίγουρα με αυτό το μήνυμα αλλά στη πόλη μου έχω τόσους δικούς μου φίλους αληθινούς που μακάρι να τους είχα πλάι μου ! Το θέμα είναι : εδώ σε μια άγνωστη πόλη ως πρωτοετής βλέποντας παιδιά με τη δίκη τους παρέα ο καθένας ξεχωριστά , πως εγώ μπορώ να τους προσεγγίσω; Να κάνω μια φιλία αλλά να κρατήσει! Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!

Στο ερώτημά σας απάντησε η Νικέλα Καποτά, MSc Ψυχολόγος / Bodynamic Practitioner

Πολλές φιλίες με την πάροδο του χρόνου αλλάζουν σχήμα και πλέον μπορεί να μην μας ταιριάζουν. Αυτό μπορεί να γίνει με επώδυνο τρόπο ή απλά να απομακρυνθείτε με τον καιρό. Όλοι αλλάζουμε σωματικά, συναισθηματικά και πνευματικά και έτσι και η κοινωνική μας κατάσταση αλλάζει. Χαίρομαι που μπορείς ώριμα να δεις ότι πλέον μπορεί να μην ταιριάζεις με την παλιά σου φίλη και ότι και εσύ έχεις άλλα ενδιαφέροντα από την καινούρια παρέα που έχει δημιουργηθεί. Δεν χρειάζεται να τσακωθείς και είναι οk να έχετε καλές σχέσεις μέσα στην σχολή αλλά να μην ταιριάζετε ώστε να κάνετε περισσότερη παρέα πλέον.

Δες αν μπορείς να εμπλουτίσεις τις δραστηριότητές σου με κάτι νέο ή ψάξε για μια δουλειά μερικής απασχόλησης ή κάποια εθελοντική ομάδα. Μπορείς επίσης να ψάχνεις δραστηριότητες ή και πάρτι που οργανώνονται από το πανεπιστήμιο και από φοιτητές. Η συναναστροφή με άτομα με τα οποία έχεις κοινά ενδιαφέροντα είναι πολύ όμορφος τρόπος για να γνωρίσεις φίλους αλλά και για να αναπτύξεις την αυτοπεποίθησή σου.

filoi

Τόλμησε να ψάξεις τους δικούς σου φίλους!

Όχι, δεν θα σου πω να κάνεις παρέα με τους φίλους του αγοριού σου, θα σου πω να τολμήσεις να ψάξεις τους δικούς σου νέους φίλους. Το σημαντικό είναι να έχεις υπομονή. Έχεις ήδη ασφαλείς ανθρώπους όπως το αγόρι σου και τους φίλους σου πίσω στην πόλη σου. Οπότε με βάση αυτό και τις αξίες σου σκέψου τι ζητάς από μια νέα φιλία, τι χαρακτηριστικά και πώς θα ήθελες να είναι. Είναι βασικό να συμπεριφέρεσαι όπως οι φίλοι που θες να ελκύσεις. Θέλεις μελλοντικά να είσαι ανάμεσα σε ανθρώπους που θα σε αποδεχτούν για το ποια είσαι πραγματικά. Όταν ξέρεις πώς θέλεις να νιώθεις και να είσαι μέσα σε μία φιλία είναι πιο πιθανό να βρεθούν στο δρόμο σου οι άνθρωποι που αναζητάς.
Σε αυτή την αναζήτηση θα πάρεις και κάποια ρίσκα. Δοκίμασε να πλησιάσεις και να μιλήσεις σε άτομα που δεν θα το έκανες ποτέ γιατί πολλές φορές η διαφορετικότητα μπορεί να είναι αυτό που θα σε συνδέσει με ένα άτομο.

Να είσαι ο εαυτός σου σε όποια κατάσταση γιατί έτσι είναι πιο εύκολο να συνδεθείς με τους άλλους.

Κάνε ερωτήσεις, πρότεινε ακόμα και να πάτε για ένα καφέ σε κάποιο νέο άτομο. Δώσε χώρο στον άλλο να μιλήσει για τον εαυτό του αλλά μίλα και εσύ για τις εμπειρίες, τα ενδιαφέροντα και τις απόψεις σου.
Για να ονοματίσεις κάποιον φίλο σου χρειάζεται η σχέση σας να έχει διάρκεια, να είναι θετική και να υπάρχει συνεργασία μεταξύ σας. Χρειάζεται λοιπόν να επενδύσεις χρόνο σε όποια νέα γνωριμία για να χτίσεις μία βαθιά φιλία. Μην τα παρατήσεις αμέσως και μην τα ρίχνεις στον εαυτό σου. Οι πρώτες επαφές ρεαλιστικά θα είναι επιφανειακές και σίγουρα θα υπάρχουν στιγμές αμηχανίας μεταξύ σας. Αυτό δεν αντικατοπτρίζει την δυνητικότητα μιας φιλίας.

Να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά γιατί μπορεί άτομα που ήδη ξέρεις ή μιλάς να έχουν και αυτά την διάθεση να μιλήσετε λίγο περισσότερο και να γνωριστείτε καλύτερα.

Νικέλα Καποτά MSc
Ψυχολόγος / Bodynamic Practitioner
6945038881
Αγίας Παρασκευής 55, Χαλάνδρι

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

6 πράγματα που μπορούν να σου μάθουν μόνο οι φίλοι σου!

Η παρέα μας διαλύεται

Δεν μπορώ να κάνω φίλους. Πώς να μπω στην παρέα της τάξης μου;

Σχετικά άρθρα